1980-talet var en dynamisk och omvälvande period för filmindustrin, en tid som präglades av tekniska framsteg, kulturella förändringar och en bred palett av genredefinierande filmer. Detta decennium såg framväxten av blockbuster-fenomenet, där storslagna filmer med höga budgetar och stjärnspäckade ensembler blev normen. Dessa filmer kom att dominera biljettförsäljningen och blev en fast beståndsdel i popkulturen.

Beverly Hills Cop
Snuten i Hollywood med Eddie Murphy

Tekniska framsteg, såsom användningen av CGI (computer-generated imagery) och andra specialeffekter, öppnade nya vägar för filmskapare att förverkliga sina visioner. Denna era gav också upphov till många av dagens ikoniska filmserier och karaktärer.

80-talet var även en tid för genreförnyelse och experiment. Från actionpackade äventyr och rymdepos till hjärtevärmande tonårsdramer och skräck, utforskade filmskapare en mängd olika teman och stilar. Det var också en tid då musik och film blev mer sammanflätade än någonsin, vilket återspeglas i filmernas minnesvärda soundtracks.

Dirty Dancing
Dirty Dancing

Kulturellt sett speglade 80-talets filmer tidens anda – en blandning av optimism, eskapism och en viss dos av politisk och social medvetenhet. Filmer från den här perioden skildrade ofta individualism, personlig tillväxt och utmaningen att stå upp mot auktoriteter eller konventionella normer.

Sammanfattningsvis var 80-talet en epok som inte bara definierade en generation utan också satte en bestående prägel på filmindustrin. Filmer från detta decennium fortsätter att underhålla, inspirera och påverka både filmskapare och publik över hela världen.

E.T. – The Extra-Terrestrial (1982)

E.T. – The Extra-Terrestrial poster

Utgivningsår: 1982
Handling:E.T. – The Extra-Terrestrial” är en hjärtevärmande berättelse om en ung pojke vid namn Elliot som upptäcker och blir vän med en strandad utomjordisk varelse. Tillsammans med sina syskon försöker Elliot hjälpa sin nya vän, som han kallar E.T., att hitta ett sätt att återvända hem samtidigt som de försöker hålla honom gömd från vuxna och myndigheter.

E.T. – The Extra-Terrestrial

Skådespelare: Filmen är regisserad av Steven Spielberg och har Henry Thomas i rollen som Elliot, tillsammans med Drew Barrymore och Robert MacNaughton som hans syskon.

E.T. på vhs
Mitt ex av E.T. på vhs

Recension: E.T. är mer än bara en film; det är en tidlös berättelse om vänskap, oskuld och undran. Spielberg lyckas skapa en emotionell koppling mellan publik och en helt icke-mänsklig karaktär, vilket var revolutionerande vid tiden. Med sin charm, värme och oskuldsfulla humor har filmen blivit en odödlig klassiker som fortsätter att förtrolla nya generationer. E.T. – The Extra-Terrestrial på IMDB.
Trailer:

E.T.: The Extra-Terrestrial Official Trailer #1 – Steven Spielberg Movie (1982) HD

The Breakfast Club (1985)

The Breakfast Club poster

Utgivningsår: 1985
Handling:The Breakfast Club” är en banbrytande film som utforskar ungdom och identitet. Filmen utspelar sig under en lördag i efterbestraffning där fem tonåringar från olika sociala grupper möts: ”en hjärna, en atlet, en korgcase, en prinsessa och en kriminell.” Trots sina initiala fördomar och olikheter, delar de sina erfarenheter och lär sig förstå varandra bättre.

The Breakfast Club

Skådespelare: Regisserad av John Hughes, stjärnorna i filmen inkluderar Emilio Estevez, Molly Ringwald, Judd Nelson, Anthony Michael Hall och Ally Sheedy.
Recension: The Breakfast Club är en av de mest inflytelserika tonårsfilmerna någonsin och en kulturell touchstone för 80-talet. Hughes skapar en djup och gripande skildring av tonårslivet som känns lika relevant idag som när den först släpptes. Dess förmåga att belysa ungdomens universella känslor och problem gör den till en tidlös klassiker. The Breakfast Club på IMDB.
Trailer:

The Breakfast Club Official Trailer #1 – Paul Gleason Movie (1985) HD

Blade Runner (1982)

Blade runner poster

Utgivningsår: 1982
Handling:Blade Runner”, regisserad av Ridley Scott, är en neo-noir science fiction-film som utspelar sig i ett dystopiskt framtida Los Angeles, år 2019. Filmen följer Rick Deckard, spelad av Harrison Ford, en ”blade runner” som har i uppdrag att jaga och ”avveckla” replicanter – artificiellt skapade människor som är nästan omöjliga att skilja från riktiga människor. Deckard kämpar med etiska och filosofiska frågor under sitt uppdrag, särskilt när han möter den gåtfulla Rachel och den karismatiska replicantledaren Roy Batty.

Blade Runner

Skådespelare: Förutom Harrison Ford inkluderar filmens skådespelare Rutger Hauer som Roy Batty, Sean Young som Rachel, och Edward James Olmos.

Blade Runner vhs
Mitt ex av Blade Runner på vhs.

Recension: Blade Runner är en av de mest visuellt banbrytande och tematiskt djupa filmerna från 80-talet. Dess frågor om mänsklighet, identitet och teknologi är evigt relevanta. Med dess ikoniska cyberpunk-estetik och djupa, filosofiska undertoner, har filmen inte bara influerat science fiction-genren utan också hur vi tänker på framtiden och vår plats i den. Blade Runner på IMDB.
Trailer:

Blade Runner (1982) Official Trailer – Ridley Scott, Harrison Ford Movie

Ghostbusters (1984)

Ghostbusters poster

Utgivningsår: 1984
Handling:Ghostbusters” är en unik blandning av komedi, action och övernaturlig spänning. Filmen handlar om tre parapsykologer vid ett universitet i New York som, efter att ha förlorat sina forskningsbidrag, startar en verksamhet för att fånga spöken. När staden hotas av en övernaturlig kraft, är det upp till Ghostbusters att rädda dagen. Filmen är känd för sin humor, specialeffekter och den ikoniska temalåten.

Ghostbusters

Skådespelare: I huvudrollerna ser vi Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis och Ernie Hudson som de karismatiska spökjägarna, samt Sigourney Weaver och Rick Moranis i viktiga biroller.

Ghostbusters på vhs
Mitt ex av Ghostbusters på vhs

Recension: Ghostbusters är en verklig 80-talsikon och har blivit en kultklassiker. Filmen kombinerar smart humor med spännande actionsekvenser, vilket gör den till en tidlös favorit som tilltalar både vuxna och barn. Dess innovativa användning av specialeffekter och minnesvärda karaktärer har säkerställt dess plats i filmhistorien. Ghostbusters på IMDB.
Trailer:

Ghostbusters (1984) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Back to the Future (Tillbaka till framtiden) (1985)

Back to the Future poster

Utgivningsår: 1985
Handling:Back to the Future” är en äventyrsfylld science fiction-komedi som följer tonåringen Marty McFly, spelad av Michael J. Fox, som av misstag skickas tillbaka i tiden till 1955 i en tidsmaskin byggd av den excentriske vetenskapsmannen Dr. Emmett Brown (Christopher Lloyd). Marty måste se till att hans föräldrar träffas och blir förälskade, annars kommer han aldrig att existera. Filmen blandar tidsresor, humor och hjärtevärmande stunder på ett mästerligt sätt.

Back to the Future

Skådespelare: Michael J. Fox och Christopher Lloyd bär filmen med sina karismatiska framträdanden, och Lea Thompson och Crispin Glover spelar Martys föräldrar.

Tillbaka till Framtiden på vhs
Mitt ex av Tillbaka till Framtiden på vhs


Recension: ”Back to the Future” är en film som perfekt fångar 80-talets anda och är en av de mest underhållande och fantasifulla filmerna från decenniet. Dess smarta manus och charmiga framträdanden gör den till en tidlös klassiker som fortfarande lockar nya fans. Filmens kreativa sätt att hantera tidsresor och dess påverkan på populärkulturen kan inte underskattas. Back to the Future på IMDB.
Trailer:

Back To The Future (1985) Theatrical Trailer – Michael J. Fox Movie HD

Top Gun (1986)

Top Gun poster

Utgivningsår: 1986
Handling:Top Gun” är en actionpackad film som följer den skicklige men impulsiva stridspiloten Pete ”Maverick” Mitchell, spelad av Tom Cruise, som tas ut till Top Gun Naval Fighter Weapons School. Där tävlar han om att vara den bästa piloten, samtidigt som han hanterar personliga konflikter och romantik. Filmen är känd för sina hisnande flygscener, sin starka karaktärsutveckling och sitt ikoniska soundtrack.

Top Gun

Skådespelare: Förutom Tom Cruise inkluderar filmen stjärnor som Kelly McGillis, Val Kilmer, Anthony Edwards och Tom Skerritt.
Recension: Top Gun är en film som sammanfattar 80-talets glans och glamour. Med en blandning av action, romantik och en fängslande berättelse, fångar den både hjärtat och fantasin hos publiken. Dess kulturella påverkan är omfattande, från modet till musiken, och den fortsätter att vara en referenspunkt för militär och flygfilmsgenre. Top Gun på IMDB.
Trailer:

Top Gun (1986) Official Trailer – Tom Cruise Movie

Ferris Bueller’s Day Off (Fira med Ferris) (1986)

Ferris Bueller's Day Off poster

Utgivningsår: 1986
Handling: ”Ferris Bueller’s Day Off” är en tonårskomedi som handlar om den karismatiska gymnasieeleven Ferris Bueller, spelad av Matthew Broderick, som bestämmer sig för att skolka en dag. Med sin bästa vän och flickvän vid sin sida ger han sig ut på ett äventyr genom Chicago, samtidigt som hans rektor desperat försöker fånga honom. Filmen är en livlig och humoristisk skildring av ungdomlig frihetskänsla och kreativitet.

Ferris Bueller's Day Off

Skådespelare: Matthew Broderick har huvudrollen som Ferris, medan Alan Ruck och Mia Sara spelar hans vänner. Jeffrey Jones spelar rollen som den besatta rektorn.
Recension: Fira med Ferris är en klassisk 80-talsfilm som perfekt fångar tonåringars längtan efter äventyr och självuttryck. Dess lättsamma och humoristiska stil, tillsammans med direkt adressering till kameran, gör den till en unik och underhållande upplevelse. Den har blivit en kultklassiker, älskad för sin humor, energi och livsbejakande budskap. Ferris Bueller’s Day Off på IMDB.
Trailer:

FERRIS BUELLER’S DAY OFF | Official Trailer | Paramount Movies

Dirty Dancing (1987)

Dirty Dancing poster

Utgivningsår: 1987
Handling: ”Dirty Dancing” är en romantisk dramafilm som utspelar sig under sommaren 1963. Filmen följer Frances ”Baby” Houseman, spelad av Jennifer Grey, som tillbringar sommaren med sin familj på en semesteranläggning. Hon blir förälskad i dansinstruktören Johnny Castle, spelad av Patrick Swayze. Deras passionerade dans och växande kärleksrelation utmanar sociala normer och familjeförväntningar. Filmen är känd för sina dansscener, emotionella djup och det ikoniska soundtracket.

Dirty Dancing

Skådespelare: Patrick Swayze och Jennifer Grey har huvudrollerna, medan Jerry Orbach och Kelly Bishop spelar Babys föräldrar.
Recension: Dirty Dancing är mer än bara en dansfilm; det är en tidlös berättelse om kärlek, uppvaknande och stå upp för det man tror på. Dess förmåga att väcka starka känslor, kombinerat med minnesvärda musiknummer och dansrutiner, gör den till en av de mest älskade filmerna från 80-talet. ”Nobody puts Baby in a corner” är en replik som har blivit ikonisk och symboliserar filmens varaktiga arv. Dirty Dancing på IMDB.
Trailer:

Dirty Dancing (1987) Official Trailer – Patrick Swayze, Jennifer Grey Movie HD

The Terminator (1984)

The Terminator

Utgivningsår: 1984
Handling:The Terminator” är en science fiction-actionfilm som introducerar en dystopisk framtid där maskiner har tagit över världen. Filmen följer en cyborg, känd som Terminator, spelad av Arnold Schwarzenegger, som skickas tillbaka i tiden från 2029 till 1984 för att mörda Sarah Connor, spelad av Linda Hamilton. Sarahs överlevnad är avgörande för mänsklighetens framtid, och hon skyddas av Kyle Reese, en soldat från framtiden. Filmen är berömd för sina innovativa specialeffekter, spännande actionscener och det dystopiska framtidskonceptet.

The Terminator

Skådespelare: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton och Michael Biehn har huvudrollerna i denna film.
Recension: The Terminator är en banbrytande film inom science fiction och actiongenren. Dess mörka vision av framtiden och den kompromisslösa spänningen har haft ett enormt inflytande på efterföljande filmer i genren. Schwarzeneggers framträdande som den känslokalla Terminatorn är ikoniskt, och filmens centrala tema – människans kamp mot teknologins övertagande – är lika relevant idag som vid utgivningen. The Terminator på IMDB.
Trailer:

The Terminator (1984) Official Trailer – Arnold Schwarzenegger Movie

Raiders of the Lost Ark (1981)

Raiders of the Lost Ark poster

Utgivningsår: 1981
Handling: ”Raiders of the Lost Ark” är den första filmen i Indiana Jones-serien, regisserad av Steven Spielberg och med George Lucas som exekutiv producent. Filmen introducerar publik till den karismatiska arkeologen och äventyraren Indiana Jones, spelad av Harrison Ford, som reser jorden runt för att finna historiska artefakter. I denna film tävlar han mot nazister för att hitta Förbundsarken, en religiös artefakt som tros vara av enorm makt. Filmen kombinerar action, äventyr och humor på ett sätt som har inspirerat otaliga filmer efter den.

Raiders of the Lost Ark

Skådespelare: Harrison Ford spelar huvudrollen som Indiana Jones, med Karen Allen som hans kärleksintresse Marion Ravenwood.
Recension: Raiders of the Lost Ark är en tidlös klassiker som har definierat äventyrsgenren. Med en perfekt blandning av spänning, humor och spektakulära stunts, har den blivit en av de mest älskade och inflytelserika filmerna från 80-talet. Harrison Fords prestation som Indiana Jones är ikonisk, och filmens påverkan på populärkultur är omätbar. Raiders of the Lost Ark på IMDB.
Trailer:

INDIANA JONES AND THE RAIDERS OF THE LOST ARK | Official Trailer | Paramount Movies

The Princess Bride (1987)

The Princess Bride poster

Utgivningsår: 1987
Handling: ”The Princess Bride” är en äventyrs-komedi som blandar romantik, humor och action. Filmen berättar historien om den vackra prinsessan Buttercup, spelad av Robin Wright, och hennes älskade Westley, spelad av Cary Elwes. Deras kärlekssaga är fylld av farliga hinder, bland annat sjörövare, en gigantisk, en genialisk svärdskämpe och en lömsk prins. Filmen är känd för sin vitsiga dialog, minnesvärda karaktärer och sitt hjärtevärmande budskap.

The Princess Bride

Skådespelare: Cary Elwes och Robin Wright har huvudrollerna, medan Mandy Patinkin, Chris Sarandon, Wallace Shawn och André the Giant har viktiga biroller.
Recension: The Princess Bride är en unik och tidlös film som har vunnit hjärtan över hela världen. Dess förmåga att kombinera äventyr med romantik och humor gör den till en av de mest älskade och mångsidiga filmerna från 80-talet. Dess charm och originalitet har säkerställt dess status som en kultklassiker. The Princess Bride på IMDB.
Trailer:

The Princess Bride Trailer #1 (1987)

Beverly Hills Cop (Snuten i Hollywood) (1984)

Beverly Hills Cop

Utgivningsår: 1984
Handling: ”Beverly Hills Cop” är en actionkomedi som följer den smarta och gatusmarta Detroit-polisen Axel Foley, spelad av Eddie Murphy, som åker till Beverly Hills, Kalifornien, för att lösa mordet på sin bästa vän. Filmen blandar humor och action, och visar Axels kamp för att anpassa sig till den glamorösa och ofta ytliga kulturen i Beverly Hills samtidigt som han försöker lösa fallet.

Beverly Hills Cop

Skådespelare: Eddie Murphy spelar huvudrollen som Axel Foley, och stöds av skådespelare som Judge Reinhold och John Ashton.

Beverly Hills Cop på vhs
Mitt ex av Beverly Hills Cop på vhs

Recension: Beverly Hills Cop är en av Eddie Murphys mest ikoniska roller och en film som definierade actionkomedigenren under 80-talet. Filmen är inte bara rolig utan också spännande, och Murphys karisma och komiska timing gör den till en tidlös underhållning. Dess framgång ledde till flera uppföljare och befäste Murphy som en av de ledande komedistjärnorna på den tiden. Beverly Hills Cop på IMDB.
Trailer:

Beverly Hills Cop (1984) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

The Goonies (1985)

The Goonies poster

Utgivningsår: 1985
Handling: ”The Goonies” är en äventyrsfilm som riktar sig till en yngre publik men har blivit älskad av alla åldersgrupper. Filmen följer en grupp barn, kända som ’The Goonies’, från en liten stad i Oregon, som upptäcker en gammal skattkarta och ger sig ut på ett spännande äventyr för att hitta den förlorade skatten av en berömd pirat. Under deras äventyr stöter de på många hinder och farliga fällor, samtidigt som de jagas av en familj av brottslingar.

The Goonies

Skådespelare: Ensemblen inkluderar Sean Astin, Josh Brolin, Jeff Cohen och Corey Feldman, bland andra unga talanger.
Recension: The Goonies är en film som fångar känslan av barndomsäventyr och upptäckarglädje. Dess blandning av humor, spänning och hjärtevärmande stunder gör den till en tidlös klassiker. Filmen är inte bara underhållande utan också en påminnelse om värdet av vänskap, mod och att tro på sig själv. The Goonies på IMDB.
Trailer:

The Goonies (1985) Official Trailer – Sean Astin, Josh Brolin Adventure Movie HD

Scarface (1983)

Scarface poster

Utgivningsår: 1983
Handling:Scarface” är en kraftfull och ofta brutal skildring av uppgången och fallet för den kubanske flyktingen Tony Montana, spelad av Al Pacino, i 1980-talets drogdrivna Miami. Filmen följer Montanas våldsamma klättring genom den kriminella undre världen för att bli en mäktig drogbaron. Berömd för sin råa framställning av våld och drogkulturen, samt dess djupa karaktärsutveckling, har filmen blivit en kultklassiker.

Scarface

Skådespelare: Al Pacino levererar en oförglömlig prestation som Tony Montana, med stöd av skådespelare som Michelle Pfeiffer och Steven Bauer.
Recension: Scarface är en intensiv och kompromisslös film som inte skyr från att visa de mörka sidorna av den amerikanska drömmen. Dess grafiska framställning av våld och kriminalitet, tillsammans med Pacinos kraftfulla prestation, har gjort filmen till en av de mest minnesvärda och debatterade filmerna från 80-talet. Scarface på IMDB.
Trailer:

Scarface Trailer HD (1983)

Aliens (1986)

Aliens Poster

Utgivningsår: 1986
Handling:Aliens” är uppföljaren till den framgångsrika filmen ”Alien” från 1979 och regisserades av James Cameron. Denna film tar plats 57 år efter den första filmen och följer löjtnant Ellen Ripley, spelad av Sigourney Weaver, som återvänder till planeten LV-426 med en grupp marinsoldater för att konfrontera och utrota den fruktade Alien-rasen. Till skillnad från den första filmens klaustrofobiska skräck, fokuserar ”Aliens” mer på action och äventyr, samtidigt som den behåller en intensiv och skrämmande atmosfär.

Aliens

Skådespelare: Sigourney Weaver spelar huvudrollen, stött av Michael Biehn, Bill Paxton och Lance Henriksen, bland andra.
Recension: Aliens är en sällsynt uppföljare som lyckas expandera och förbättra på sin föregångare. Weavers porträtt av Ripley som en tuff och beslutsam hjältinna är revolutionerande och har blivit en ikon inom science fiction. Filmen kombinerar framgångsrikt spänning, skräck och action, vilket har gjort den till en av de mest inflytelserika och uppskattade filmerna inom sin genre. Aliens på IMDB.
Trailer:

Aliens (1986) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Flashdance (1983)

Flashdance poster

Utgivningsår: 1983
Handling: ”Flashdance” är en dramafilm som kombinerar musik, dans och en inspirerande berättelse. Filmen följer Alex Owens, spelad av Jennifer Beals, en ung kvinna som arbetar som svetsare på dagen och som dansare på en bar på natten. Hennes dröm är att bli en professionell dansare, och filmen skildrar hennes kamp för att uppnå sina mål trots olika hinder. ”Flashdance” är berömd för sina dansscener och sitt soundtrack, inklusive den Oscar-vinnande låten ”Flashdance… What a Feeling.”

Flashdance

Skådespelare: Jennifer Beals spelar huvudrollen som Alex, medan Michael Nouri och Lilia Skala har stödjande roller.

Flashdance på vhs
Mitt ex av Flashdance på vhs

Recension: Flashdance är mer än bara en dansfilm; den är en berättelse om beslutsamhet, passion och att övervinna odds. Dess inflytande på 80-talets mode och popkultur är omisskännligt, och dess soundtrack fortsätter att vara en av de mest igenkännbara från den tiden. Filmen är en hyllning till drömmar och det hårt arbete som krävs för att uppnå dem. Flashdance på IMDB.
Trailer:

Flashdance (1983) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers

Labyrinth (1986)

Labyrinth poster

Utgivningsår: 1986
Handling: ”Labyrinth” är en unik fantasyfilm regisserad av Jim Henson, känd för sitt arbete med Mupparna. Filmen berättar historien om den unga Sarah, spelad av Jennifer Connelly, som ger sig in i en labyrint för att rädda sin lillebror som blivit kidnappad av Jareth, Goblin-kungen, spelad av David Bowie. Under sin resa genom labyrinten möter hon en rad märkliga och underbara varelser. Filmen är känd för sin innovativa användning av dockor och specialeffekter, samt Bowies minnesvärda musiknummer.

Labyrinth

Skådespelare: Jennifer Connelly och David Bowie har huvudrollerna, med en rad imponerande dockframträdanden av Jim Hensons skapelseverkstad.
Recension: Labyrinth är en färgstark och fantasifull film som förenar magi, musik och äventyr. Dess visuella kreativitet och originella berättande gör den till en favorit bland både barn och vuxna. Bowies karismatiska framträdande och den tidlösa musiken bidrar till filmens bestående charm och popularitet. Labyrinth på IMDB.
Trailer:

Labyrinth (1986) Official Trailer – David Bowie, Jennifer Connelly Movie HD

Stand by Me (1986)

Stand by Me poster

Utgivningsår: 1986
Handling: ”Stand by Me” är en rörande och kraftfull dramafilm baserad på Stephen Kings novell ”The Body”. Filmen följer fyra unga pojkar – Gordie, Chris, Teddy och Vern – som ger sig ut på en resa för att hitta kroppen av en saknad pojke i deras lilla stad. Under deras resa, som är både ett fysiskt och emotionellt äventyr, konfronteras de med personliga problem, rädslor och bandet av vänskap. ”Stand by Me” är en skildring av barndom, övergång till vuxenlivet och värdet av vänskap.

Stand by Me

Skådespelare: Wil Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman och Jerry O’Connell spelar de fyra huvudkaraktärerna, med stöd av Kiefer Sutherland.
Recension: Stand by Me är en tidlös film som på ett känsligt och uppriktigt sätt utforskar ungdom, vänskap och förlust. Dess emotionella djup och minnesvärda framträdanden från den unga ensemblen gör den till en av de mest uppskattade filmerna från 80-talet. Filmen är en gripande påminnelse om oskuldens flyktighet och vänskapens styrka. Stand by Me på IMDB.
Trailer:

Stand by Me (1986) Trailer #1 | Movieclilps Classic Trailers

Blue Velvet (1986)

Blue Velvet poster

Utgivningsår: 1986
Handling: ”Blue Velvet” är en psykologisk thriller regisserad av David Lynch, känd för sin unika stil och förmåga att utforska mörka teman. Filmen kretsar kring Jeffrey Beaumont, spelad av Kyle MacLachlan, som återvänder till sin hemstad och upptäcker ett avhugget mänskligt öra. Denna upptäckt leder honom in i en värld av brottslighet och perversitet, där han möter den mystiska sångerskan Dorothy Vallens och den psykopatiska Frank Booth. Filmen är en undersökning av de mörka och farliga sidorna av småstadslivet och människans psyke.

Blue Velvet

Skådespelare: Kyle MacLachlan, Isabella Rossellini, Dennis Hopper och Laura Dern har huvudrollerna.
Recension: Blue Velvet är en av David Lynchs mest omtalade och kontroversiella filmer. Den kombinerar surrealistiska element med en gastkramande berättelse. Filmens djärva utforskning av mörka teman och dess oförglömliga karaktärer gör den till en fascinerande och ibland störande filmupplevelse. Den är kritikerrosad för sin originalitet och Lynchs unika vision. Blue Velvet på IMDB.
Trailer:

Blue Velvet Official Trailer #1 – Dennis Hopper Movie (1986) HD

The Empire Strikes Back (Rymdimperiet slår tillbaka)(1980)

The Empire Strikes Back poster

Utgivningsår: 1980
Handling: ”The Empire Strikes Back” är den andra filmen i den ursprungliga Star Wars-trilogin, ofta ansett som en av de bästa uppföljarna i filmhistorien. Filmen fortsätter äventyren av Luke Skywalker, Han Solo och Prinsessan Leia när de kämpar mot det onda Galaktiska Imperiet, ledd av Darth Vader. Den är berömd för sina episka slag, djupa karaktärsutvecklingar, och den chockerande vändningen angående Lukes släktskap.

The Empire Strikes Back

Skådespelare: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, och Billy Dee Williams har huvudrollerna, med en legendarisk framträdande av James Earl Jones som rösten till Darth Vader.

The Empire Strikes Back på vhs
Mitt ex av The Empire Strikes Back på vhs


Recension:The Empire Strikes Back” förstärker den episka berättelsen som började i ”Star Wars” och tar den till nya höjder med sin emotionella djup och komplexa karaktärer. Dess visuella effekter och berättarteknik är banbrytande, och dess bidrag till Star Wars-sagan och populärkultur som helhet är omätbar. Filmen fortsätter att vara en standard för kvalitetsfilmberättande och en favorit bland både fans och kritiker. The Empire Strikes Back på IMDB.
Trailer:

Star Wars Empire Strikes Back Original Trailer 1980

Det finns oändligt många fler filmer jag skulle vilja ha med i den här listan som The Warriors, Gremlins, First Blood, Rocky, WarGames, Ombytta Roller och många fler. Men listan skulle kunna bli hur lång som helst då.

Har ni några favoritfilmer från 80-talet som ni tycker saknas i listan? Dela gärna med er i kommentarerna.

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *