”The Warriors” är en film från 1979 regisserad av Walter Hill. Den är baserad på en roman med samma namn av Sol Yurick och har blivit en kultklassiker. Filmen utspelar sig under en natt i New York City och följer gänget ”The Warriors” som kämpar för att återvända till sitt hemområde i Coney Island efter att felaktigt ha blivit anklagade för mordet på den respekterade gängledaren Cyrus.

The Warriors
The Warriors

Jag har sett den här filmen många gånger. Det är en av mina absoluta favoritfilmer. Om du gillar film från 80-talet och inte sett denna så måste du se den. Den är ju tekniskt sett från 70-talet men den satte tonen för 80-talet. Jag tror inte vi hade haft filmer som Class of 1984 och 1990: The Bronx Warriors eller Streets of Fire utan den.

The Warriors på VHS
Mina ex av The Warriors på VHS. Det är inte alltid helt lätt att hitta ett ex som inte är sönderspelat.

En av filmens största styrkor är dess unika och levande skildring av gängkulturen. Karaktärerna är välutvecklade och varje gäng i filmen har sitt eget särpräglade tema, vilket ger en intressant inblick i en subkultur som sällan hade utforskats i film tidigare. Scenografin och kostymerna bidrar till en stark visuell identitet som har inspirerat många sedan dess. En del av gängen kan uppfattas som lite löjliga med dagens ögon men filmen kom trots allt ut 1979.

The Riffs
The Riffs. Det är inte alla gäng i filmen som ser så coola ut men jag tycker variationen bidrar till filmens styrka.
The Warriors Original Trailer

Handlingen är intensiv och drivs framåt av en känsla av brådska och fara. Filmen är skickligt klippt och har en puls som håller tittaren engagerad från början till slut. Musikvalet, som blandar rock och elektroniska element, kompletterar den råa atmosfären och stadsmiljön. Atmosfären är trots allt det som lyckas bäst i filmen. Om du vill veta hur det var att ta sig hem genom gängland i New York 1979 så skulle det här mycket väl kunna beskriva det (jag får i alla fall den känslan).

The Warriors

”The Warriors” har dock sina brister (även om de enligt mig är små och inte så viktiga). Dialogen kan ibland kännas daterad och överdriven, och vissa av filmens teman behandlas ytligt. Trots detta är det en film som lyckas skapa en unik och minnesvärd filmupplevelse.

The Warriors
Can you dig it?

Sammanfattningsvis är ”The Warriors” en film som står ut för sin originalitet och sitt vågade konstnärliga uttryck. Det är en spännande resa genom en mörk och färgstark värld som fortsätter att locka nya generationer av tittare. Har du inte sett den så är det ett måste!

The Warriors Svensk Bio affisch
The Warriors Svensk Bio affisch

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *