År 1987 bjöds vi på en sann pärla, ”Bleka dödens minut” (originaltitel: The Princess Bride), en film som sedan dess blivit en älskad klassiker. Denna äventyrsberättelse, som på ytan kan verka som en enkel saga om prinsessor och hjältar, bär på ett djup och en charm som är ovanligt.

The Princess Bride

Filmen regisserades av Rob Reiner och bygger på William Goldmans roman från 1973 med samma namn. Den berättar historien om den unga vackra Buttercup, spelad av Robin Wright, och hennes älskade Westley, gestaltad av Cary Elwes. Deras kärlekshistoria utgör filmens kärna, men ”Bleka dödens minut” är så mycket mer än en traditionell kärlekssaga. Det är en berättelse fylld av äventyr, svärdkamp, svek, vänskap, magi och, framför allt, humor.

The Princess Bride poster

Filmen öppnar i ett samtida sovrum där en morfar (Peter Falk) börjar läsa en bok för sitt sjukliga barnbarn (Fred Savage). Genom denna ramberättelse förs vi in i den fiktiva världen Florin, där huvudberättelsen utspelar sig. Buttercup upptäcker att hennes Westley, som hon trodde var död, faktiskt lever och har blivit den beryktade piraten Dread Pirate Roberts. Historien tar oss sedan på en resa genom kidnappningar, räddningsaktioner, och strider mot både människor och rysliga varelser, allt för kärlekens skull.

The Princess Bride Official Trailer #2 – Wallace Shawn Movie (1987) HD

En av filmens största styrkor ligger i dess minnesvärda karaktärer. Mandy Patinkin glänser som Inigo Montoya, en fäktmästare som drivs av hämnd för sin faders död. André the Giant levererar en hjärtlig tolkning av Fezzik, en jätte med ett stort hjärta. Wallace Shawn står för komiska inslag som den självupptagna hjärnan Vizzini. Dessa karaktärer, tillsammans med många fler, bidrar till filmens unika blandning av humor, äventyr och hjärta.

The Princess Bride

Ett annat framträdande drag i ”Bleka dödens minut” är dess smarta dialog och ikoniska repliker. Från Inigo Montoyas ”Hej, jag heter Inigo Montoya. Du dödade min far. Förbered dig på att dö” till Westleys ”Som du önskar”, vilket är hans sätt att uttrycka sin kärlek till Buttercup, har filmens dialog blivit känd och älskad av fans över hela världen.

Bleka dödens minut

”Bleka dödens minut” överträffar genrens begränsningar genom att vara självmedveten och lekfull, samtidigt som den bibehåller en äkta känsla av äventyr och romantik. Det är en film som tilltalar både barn och vuxna, med element som kan uppskattas på olika nivåer beroende på åskådarens ålder och erfarenheter. Dess förmåga att kombinera humor med hjärtevärmande ögonblick och spännande äventyr gör det till en tidlös klassiker som fortsätter att underhålla nya generationer.

Bleka dödens minut

I en tid när filmer snabbt kan kännas daterade står ”Bleka dödens minut” stark som en berättelse som överlever tidens tand. Det är en film som påminner oss om kraften i berättande, fantasi och, framför allt, kärlekens oövervinnerliga kraft. Oavsett hur många gånger man ser den, bjuder ”Bleka dödens minut” alltid på nya skatter att upptäcka.

Rollista för ”Bleka Dödens Minut”

  • Cary Elwes – drängen Westley
  • Mandy Patinkin – Inigo Montoya
  • Chris Sarandon – prins Humperdinck
  • Christopher Guest – greve Rugen
  • Wallace Shawn – Vizzini
  • André Roussimoff (som André the Giant) – Fezzik
  • Robin Wright – prinsessan Smörblomma (Buttercup)
  • Peter Falk – morfadern
  • Billy Crystal – Mirakel Max (Miracle Max)
  • Fred Savage – pojken

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *