Idag har vi ännu en film med min favoritskådis Eddie Murphy, kanske mest känd för sin roll som Axel Foley i ”Snuten i Hollywood”. ”Ombytta Roller” (”Trading Places”) är en klassisk amerikansk komedi från 1983, regisserad av John Landis och med Eddie Murphy och Dan Aykroyd i huvudrollerna. Filmen är en satirisk och underhållande skildring av klass och sociala skillnader, samt en kritik mot girighet och finansvärlden. Men framför allt är det en fantastisk komedi.

Ombytta Roller

Historien centrerar kring Louis Winthorpe III (spelad av Aykroyd), en framgångsrik och bortskämd investeringsmäklare, och Billy Ray Valentine (spelad av Murphy), en fattig och listig småbedragare. Deras liv korsas när bröderna Randolph och Mortimer Duke, som äger en framgångsrik aktiemäklarfirma, gör ett vad. De bestämmer sig för att manipulera Winthorpes och Valentines liv för att avgöra naturen kontra uppfostran-debatten.

Ombytta Roller poster

Winthorpe, som lever ett privilegierat liv i överklassen, blir falskt anklagad för stöld och droginnehav, vilket leder till att han förlorar sitt jobb, sin förmögenhet och sitt goda rykte. Samtidigt blir Valentine, som är van vid ett liv på gatan, installerad i Winthorpes lyxiga hem och får hans jobb på mäkleriet.

Ombytta Roller på vhs
Mitt ex av Ombytta Roller på vhs

Filmen utforskar komiska och ibland absurda situationer som uppstår när de två huvudpersonerna försöker navigera i sina nya roller. Murphy och Aykroyd levererar starka skådespelarprestationer, och deras kemi på skärmen är en av filmens höjdpunkter. Filmen använder sig av humor för att belysa allvarliga sociala frågor som rasism, klassklyftor och ekonomisk orättvisa. Vi får även se Jamie Lee Curtis i en stabil roll.

TRADING PLACES | Trailer | Paramount Movies

”Ombytta Roller” är inte bara en rolig komedi, utan också en film som får tittarna att reflektera över viktiga samhällsfrågor. Den har blivit en kultklassiker och är känd för sitt smarta manus och sin tidlösa humor. Filmen betraktas ofta som en av de bästa komedierna från 1980-talet och har haft en bestående inverkan på genren. Eddie Murphys rollprestation i filmen bidrog till att etablera honom som en av de ledande komiska skådespelarna under decenniet. Om ni gillar 80-talsfilm och inte sett denna än så är det hög tid! Ombytta roller på IMDB.

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Delta i konversationen

2 Comments

  1. Ombytta roller. (Hur man nu får tag på den?) Annars är min favorit ”Goddá yxskaft” från det glada 60-talet. Den har jag sett 22 gånger. Dialogen är helt underbar! ChicagoExpressen går heller inte av för hackor!! Men dessa filmer kommer nog aldrig på Netflix?!

    1. Ombytta roller finns nog på flera online-plattformar typ viaplay och sfanytime. Netflix är ju inte bäst på film, de har ju mer fokus på serier. Sen finns ju Mubi.com som satsar helhjärtat på bra film.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *