”Fira med Ferris” är en ikonisk film som har blivit en kultklassiker genom åren. Filmen, regisserad av John Hughes, släpptes 1986 och har sedan dess blivit en symbol för ungdomlig frihetskänsla och äventyr. Huvudpersonen, Ferris Bueller, spelad av Matthew Broderick, är en karismatisk high school-elev som beslutar sig för att skolka en dag för att njuta av livet i Chicago. Det här tycker jag är en av de bästa feel good komedierna från hela åttiotalet.

Fira med Ferris

Filmen börjar med Ferris som övertygar sina föräldrar om att han är sjuk och därför inte kan gå till skolan. Hans karaktäristiska charm och kvickhet är nyckeln till hans framgång. Ferris är en mästare på att manipulera sin omgivning för att få vad han vill, vilket är tydligt genom hela filmen.

Ferris Bueller’s Day Off poster

Med sina bästa vänner, Cameron Frye och Sloane Peterson, spelade av Alan Ruck och Mia Sara, ger sig Ferris ut på en oförglömlig dag i staden. De upplever allt från en basebollmatch på Wrigley Field till en spontan uppträdande i en parad. Deras äventyr är både roliga och rörande, och skildrar den unga ångesten och längtan efter frihet.

Ferris Bueller’s Day Off (1986) Official Trailer – Matthew Broderick Movie

En annan central figur i filmen är Ferris’ syster, Jeanie, spelad av Jennifer Grey, som är fast besluten att avslöja sin brors bluff. Samtidigt jagar skolans rektor, Ed Rooney, spelad av Jeffrey Jones, Ferris i ett försök att bevisa att han inte är sjuk. Dessa jaktscener tillför en spännande dynamik till filmen.

skolans rektor, Ed Rooney, spelad av Jeffrey Jones
Skolans rektor, Ed Rooney, spelad av Jeffrey Jones

”Fira med Ferris” är inte bara en komedi, utan också en film som talar till det ungdomliga upproret och behovet av att bryta sig loss från vardagens rutiner. Filmen har många minnesvärda ögonblick och citat, som ”Livet rör sig ganska snabbt. Om du inte stannar upp ibland och ser dig omkring, kan du missa det.”

fira med Ferris

Soundtracket till filmen är också värt att nämna. Med låtar som ”Twist and Shout” av The Beatles och ”Oh Yeah” av Yello, förstärker det filmens lekfulla och upproriska ton.

Överlag är ”Fira med Ferris” en tidlös film som fortsätter att underhålla och inspirera nya generationer. Den fångar essensen av ungdom och äventyr, och är en påminnelse om att ibland behöver man bara ta en paus från allt och bara ”fira med Ferris”.

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *