”Blue Velvet”, en film som släpptes 1986, är en psykologisk thriller som regisserades av David Lynch, en regissör känd för sina surrealistiska och ofta mörka utforskningar av det amerikanska samhället. Med huvudrollerna spelade av Kyle MacLachlan, Isabella Rossellini, Dennis Hopper och Laura Dern, tar filmen tittarna på en resa genom en tillsynes idyllisk småstad i Amerika, där en ung man upptäcker en mörk underjord av brott och perversitet.

Blue Velvet

Handling och teman

Filmen börjar när Jeffrey Beaumont (Kyle MacLachlan) återvänder till sin hemstad efter att hans far drabbats av en stroke. Under en promenad genom en äng hittar han ett avhugget människoöra, vilket leder honom till att inleda en egen undersökning. Tillsammans med Sandy Williams (Laura Dern), dotter till en lokal detektiv, dras Jeffrey djupare in i en värld av sexuellt våld och brottslighet som kretsar kring den gåtfulla sångerskan Dorothy Vallens (Isabella Rossellini) och den psykopatiske Frank Booth (Dennis Hopper).

Blue Velvet poster

”Blue Velvet” utforskar teman som oskuld och erfarenhet, godhet och ondska, samt den tunna linjen mellan normalitet och det avvikande. Lynch skildrar dessa teman genom en berättelse som navigerar mellan dröm och verklighet, vilket skapar en känsla av obehag och fascinerande mysterium som är typiskt för hans arbete.

Stil och estetik

David Lynchs regi och användning av färg, ljud och musik i ”Blue Velvet” är av särskild betydelse. Filmen är visuellt slående, med en stark kontrast mellan den pittoreska småstaden och de mörka hemligheter som göms under ytan. Ljudspåret, med sin minnesvärda användning av Bobby Vintons låt ”Blue Velvet” samt Angelo Badalamentis stämningsfulla musik, förstärker den drömlika och ibland mardrömslika atmosfären.

Blue Velvet Official Trailer #1

Kritiskt mottagande och eftermäle

Vid sin utgivning mottogs ”Blue Velvet” med blandade reaktioner, där vissa kritiker prisade dess djärvhet och originalitet medan andra fann dess skildring av sexuellt våld kontroversiell. Trots detta har filmen med tiden kommit att ses som ett mästerverk inom amerikansk film och en av de viktigaste verken i Lynchs karriär.

Blue Velvet

Filmen nominerades till en Oscar för Bästa Regi och har hyllats för sitt djärva utforskande av den mörka sidan av det amerikanska drömlandet. Den har också haft en betydande inverkan på popkulturen och inspirerat en rad andra verk inom film, TV och musik.

”Blue Velvet” fortsätter att engagera och provocera nya generationer av tittare med sin unika blandning av skönhet och skräck, och dess plats i filmhistorien som ett verk som utmanar konventionella gränser är säkrad. Filmen bjuder in tittarna att ifrågasätta vad som döljer sig under ytan på den tillsynes lugna och vardagliga verkligheten, vilket gör den till en tidlös utforskning av den mänskliga naturens mörkaste hörn.

Blue Velvet

Rollistan för ”Blue Velvet”

 • Kyle MacLachlan – Jeffrey Beaumont
 • Isabella Rossellini – Dorothy Vallens
 • Dennis Hopper – Frank Booth
 • Laura Dern – Sandy Williams
 • Hope Lange – Mrs Williams
 • George Dickerson – detektiv Williams
 • Dean Stockwell – Ben
 • Jack Nance (som John Nance) – Paul
 • Brad Dourif – Raymond
 • Frances Bay – tant Barbara
 • Jack Harvey – Mr Beaumont
 • Priscilla Pointer – Mrs Beaumont
 • Ken Stovitz – Mike

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *