”Gremlins” är en kultklassiker från 1984 som blandar komedi, skräck och fantasy på ett unikt sätt. Regisserad av Joe Dante och producerad av Steven Spielberg, blev filmen snabbt populär för sin originella berättelse och sin blandning av humor och skräckelement.

Gremlins

Filmen handlar om en ung man vid namn Billy Peltzer, som får en mystisk varelse, kallad en Mogwai, i julklapp av sin far. Denna söta och gulliga varelse, som Billy döper till Gizmo, har dock tre viktiga regler som måste följas: den får inte utsättas för starkt ljus, den får inte bli blöt, och den får absolut inte äta efter midnatt. När dessa regler bryts, förvandlas de bedårande Mogwais till ondskefulla Gremlins, som orsakar kaos och förstörelse i den lilla staden Kingston Falls.

Gremlins på vhs
Mitt ex av Gremlins på vhs

”Gremlins” är en blandning av traditionell monsterfilm och ironisk komedi. Filmen använder sig av avancerade animatroniska effekter för att skapa de livliga Gremlins, vilket var banbrytande för sin tid. Gizmo, med sin charmiga personlighet, blev särskilt omtyckt av publiken och är fortfarande en ikonisk filmfigur.

Gremlins

Trots att ”Gremlins” marknadsfördes som en familjefilm, innehåller den scener som kan vara skrämmande för yngre tittare. Denna blandning av oskyldig charm och mörkare teman ledde till diskussioner om filmens lämplighet för barn, vilket bidrog till skapandet av PG-13 betygsystemet i USA.

Gremlins poster

”Gremlins” blev en stor framgång vid sin lansering och har sedan dess blivit en film som regelbundet visas under julsäsongen. Dess unika mix av skräck, komedi och hjärtevärmande stunder har gjort den till en tidlös klassiker. Filmen följdes upp av en uppföljare, ”Gremlins 2: The New Batch”, som även den fick god kritik för sin kreativa handling och förbättrade specialeffekter.

Gremlins (1984) Official Trailer #1 – Horror Comedy

Sammanfattningsvis är ”Gremlins” en film som fortsätter att underhålla och fascinera tittare, både unga och gamla, med sin innovativa blandning av genrer och minnesvärda karaktärer.

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *