Eddie Murphy är en av Hollywoods mest ikoniska skådespelare, känd för sin mångsidighet, komiska tajming och unika förmåga att förvandla varje roll till något minnesvärt. Från hans tidiga dagar på ”Saturday Night Live” till en lång och framgångsrik filmkarriär, har Murphy visat en imponerande bredd i sitt skådespeleri. Han har gjort allt från familjekomedier till actionpackade thrillers, vilket cementerat hans plats som en legendar inom filmindustrin. I den här artikeln lyfter jag fram några av de bästa filmerna med Eddie Murphy, filmer som visar hans otroliga talang och bidrag till filmvärlden.

Eddie Murphy
Eddie Murphy i Snuten i Hollywood

The Nutty Professor (1996)

The Nutty Professor poster

Eddie Murphy glänser i dubbelrollen som den blyge, överviktige universitetsprofessorn Sherman Klump och hans släta, självsäkra alter ego Buddy Love i ”The Nutty Professor” från 1996. Filmen är en nyinspelning av den klassiska komedin från 1963 och utforskar teman kring självbild, självacceptans och den inre kampen mellan yttre skönhet och inre värden. Murphys förmåga att spela flera olika karaktärer, alla med sina unika personligheter och egenheter, visar på en imponerande skådespelartalang och bidrar till filmens humor och hjärta. Genom en blandning av komedi och emotionella ögonblick lyckas ”The Nutty Professor” underhålla samtidigt som den berör viktiga frågor om mänskligt beteende och självuppfattning.

The Distinguished Gentleman (1992)

The Distinguished Gentleman poster

”The Distinguished Gentleman” är en komedi från 1992 där Eddie Murphy spelar Thomas Jefferson Johnson, en slug bedragare som använder sig av namnigenkänning för att bli invald i USA:s kongress. Filmen tar en satirisk titt på den amerikanska politiken, där Murphy använder sin karaktärs charm och list för att navigera genom korruption och maktspelet i Washington D.C. Genom sin roll levererar Murphy en skarp kommentar om politisk manipulation och girighet, samtidigt som han behåller sin signaturhumor som får publiken att skratta genom hela filmen.

Boomerang (1992)

Boomerang poster

”Boomerang” är en romantisk komedi där Eddie Murphy spelar Marcus Graham, en framgångsrik och kvinnokär reklamchef vars ombytta roller ger honom en dos av hans egen medicin. Filmen, som släpptes 1992, är en skarp och underhållande betraktelse över kärlek, relationer och maktspel i det moderna dejtinglivet. Murphy visar här en annan sida av sitt komiska geni genom att porträttera en karaktär som är både charmig och komplex, vilket ger djup åt filmens humor och romantik. ”Boomerang” lyckas kombinera skratt med hjärtevärmande ögonblick och kritiskt tänkande kring könsroller och relationer, vilket gör den till en minnesvärd del av Murphys filmkarriär.

Metro (1997)

Metro poster

”Metro” är en actionfylld thriller från 1997 där Eddie Murphy spelar Scott Roper, en skicklig gisslanförhandlare från San Francisco-polisen. Filmen blandar spänning med humor, där Murphy använder sin snabba replik och kvickhet för att inte bara hantera farliga gisslansituationer men också komplicera sitt personliga liv. ”Metro” visar på Murphys förmåga att bära en film som den ledande mannen, levererande både spänning och skratt, samtidigt som han navigerar genom en serie av högoktaniga situationer och konfronterar en psykopatisk juveltjuv. Trots blandade recensioner vid lanseringen, har Murphys prestation och filmens actionsekvenser blivit uppskattade över tid.

Harlem Nights (1989)

Harlem Nights poster

Harlem Nights” är en kriminalkomedi från 1989, skriven och regisserad av Eddie Murphy, som också spelar en av huvudrollerna. Filmen utspelar sig under 1930-talet i Harlem, New York, och följer far och son-duon Sugar Ray (spelad av Richard Pryor) och Quick (spelad av Eddie Murphy) som driver en illegal spelklubb. När de blir måltavlor för en korrupt polis och en rivaliserande gangsterboss, måste de använda sin list för att överlista sina fiender. ”Harlem Nights” är känd för sin stjärnspäckade ensemble, inklusive Redd Foxx, Della Reese, och Danny Aiello, och erbjuder en blandning av skarp dialog, komiska situationer och spännande handling. Trots blandade kritikerrecensioner vid sin lansering, har filmen sedan dess uppnått kultstatus, mycket tack vare Murphys och Pryors dynamiska samspel och filmens autentiska återgivning av epoken.

The Golden Child (1986)

The Golden Child poster

The Golden Child” är en actionkomedi från 1986 där Eddie Murphy spelar rollen som Chandler Jarrell, en socialarbetare som blir utvald till att rädda ”Det Gyllene Barnet”, en tibetansk pojke med mystiska krafter, från en ond kult. Filmen blandar element av fantasy, action och humor, och visar på Murphys unika förmåga att balansera komedi med spännande actionscener. Genom sin karaktärs sarkastiska humor och oförvägna attityd bjuder Murphy på en minnesvärd prestation som bidrog till att befästa hans status som en av 80-talets ledande actionkomedistjärnor. ”The Golden Child” blev känd för sin originella blandning av österns mystik och västerländsk komedi, vilket gjorde den till en framgång hos publiken världen över.

Coming to America (1988)

En Prins i New York poster

”Coming to America” (En Prins i New York) är en ikonisk komedi från 1988 där Eddie Murphy spelar prins Akeem från det fiktiva afrikanska landet Zamunda. I sin strävan efter att hitta en fru som älskar honom för hans personlighet och inte hans kungliga status, reser Akeem till Queens i New York, förklädd till en vanlig utländsk student. Murphy briljerar i flera roller, inklusive den oförglömliga prins Akeem, vilket visar på hans otroliga räckvidd som skådespelare. Filmen är fylld av hjärta, humor och ett djupare budskap om kärlek, respekt och självupptäckt. ”Coming to America” blev en massiv framgång både kommersiellt och kritiskt, och är idag betraktad som en klassiker inom komedigenren.

48 timmar (1982)

48 timmar poster

48 timmar” är en banbrytande actionkomedi från 1982 där Eddie Murphy gör sin filmdebut som Reggie Hammond, en frispråkig småtjuv som tvingas samarbeta med en hårdkokt polis, Jack Cates, spelad av Nick Nolte. Tillsammans har de 48 timmar på sig att lösa ett mord och hitta en mördare, vilket leder till en rad farliga och humoristiska situationer. Filmen är känd för sin unika blandning av spänning och komedi, samt för Murphys och Noltes dynamiska samspel. ”48 timmar” blev en stor framgång och är idag betraktad som en klassiker inom sin genre, samt var banbrytande för att introducera Eddie Murphy som en ledande stjärna i Hollywood.

48 timmar igen (1990)

48 Timmar Igen poster

48 timmar igen” är uppföljaren till den banbrytande actionkomedin ”48 timmar” och återförenar Eddie Murphy med Nick Nolte för ytterligare ett våghalsigt äventyr. Utgiven 1990, fortsätter filmen att utforska det oväntade men effektiva partnerskapet mellan Reggie Hammond (Murphy) och Jack Cates (Nolte) när de tar sig an gatorna i San Francisco för att bekämpa brott. Denna gång står de inför nya utmaningar och ännu farligare skurkar. Murphys förmåga att leverera snabba repliker och hans dynamiska samspel med Nolte är återigen kärnan i filmens humor och spänning, vilket gör ”48 timmar igen” till en värdig uppföljare som lyckas behålla den energi och charm som gjorde den första filmen till en klassiker.

Ombytta roller (1983)

Ombytta Roller poster

Ombytta roller” (”Trading Places”) är en klassisk komedi där Murphy spelar Billy Ray Valentine, en fattig gatukonstnär som plötsligt får sina livsomständigheter ombytta med den rike och privilegierade Louis Winthorpe III, spelad av Dan Aykroyd. Filmen är en skarp satir över girighet, klasskillnader och rasism, och Murphys prestation är både rolig och tankeväckande. Hans förmåga att leverera snabba repliker och hans komiska timing är i toppform, vilket gör ”Ombytta roller” till en odödlig klassiker i komedigenren.

Snuten i Hollywood II (1987)

Snuten i Hollywood II

Snuten i Hollywood II” är uppföljaren till den framgångsrika actionkomedin där Eddie Murphy återvänder som den frispråkiga Detroit-polisen Axel Foley. Filmen, som släpptes 1987, följer Foley när han återvänder till Beverly Hills för att utreda ett komplicerat ”alfabet-fall” kopplat till en serie rån. Med sin unika blandning av skarp humor och spännande actionsekvenser, visar Murphy än en gång sin förmåga att leverera en minnesvärd och engagerande prestation. ”Snuten i Hollywood II” bygger på den framgångsrika formeln från den första filmen, med Murphy i spetsen för äventyret, och lyckas hålla publiken underhållen från början till slut.

Snuten i Hollywood (1984)

Beverly Hills Cop Poster

Snuten i Hollywood” är en actionfylld komediklassiker från 1984 där Eddie Murphy spelar Axel Foley, en smart och streetwise Detroit-polis som åker till Beverly Hills för att lösa mordet på sin bästa vän. Filmen blev en omedelbar succé tack vare Murphys karismatiska prestation, hans snabba repliker och förmågan att leverera humor mitt i spännande actionscener. ”Snuten i Hollywood” inte bara definierade actionkomedigenren utan också bekräftade Eddie Murphy som en av sin tids största filmstjärnor. Den skickliga blandningen av spänning, humor och Murphys oförglömliga karaktär gör den här filmen till en tidlös favorit.

Eddie Murphy är utan tvekan en av de mest dynamiska och inflytelserika komikerna och skådespelarna i modern tid. Genom åren har han inte bara visat sin otroliga mångsidighet genom att spela en rad olika karaktärer i filmer som ”The Nutty Professor” och ”Coming to America”, utan han har också lämnat ett bestående intryck i filmindustrin med sin unika förmåga att kombinera humor med djupare budskap.

Eddie Murphy har inte bara gjort avtryck inom filmindustrin; han har även lämnat ett bestående intryck på stand-up komedins värld. Hans två mest framstående stand-up filmer, ”RAW” (1987) och ”Delirious” (1983), fortsätter att hyllas för deras djärva humor, tidlösa skämt och Murphys unika förmåga att berätta historier. Dessa framträdanden cementerade Murphys status som en mästare inom stand-up komedin och har inspirerat många komiker som följt efter honom.

Eddie Murphy raw
Eddie Murphy i RAW från 1987

Utöver de filmer som nämnts ovan, har Murphy medverkat i en rad andra uppmärksammade produktioner. Hans röstroll som den älskade karaktären Donkey i ”Shrek”-filmserien är bara ett exempel på hans breda talang och förmåga att nå ut till publiken i alla åldrar. Filmer som ”Dreamgirls”, där han visade upp sin sångtalang och dramatiska skicklighet, har också bidragit till att bredda bilden av Murphy som en mångsidig artist. För sin roll i ”Dreamgirls” nominerades han till en Oscar för bästa manliga biroll, vilket bekräftar hans skådespelartalang bortom komedigenren.

Murphys arbete har inte gått obemärkt förbi inom filmindustrin. Han har belönats med flera utmärkelser, inklusive en Golden Globe för bästa biroll i ”Dreamgirls” och en Cecil B. DeMille Award vid Golden Globe-galan 2023 för sitt enastående bidrag till underhållningsvärlden. Trots att vissa av hans filmer, som ”Norbit” och ”Pluto Nash”, inte mottogs väl av kritiker, har Murphys karriär som helhet präglats av en imponerande mångsidighet och framgång.

Eddie Murphy fortsätter att vara en kraft att räkna med i underhållningsindustrin, och hans bidrag till film och komedi kommer att fortsätta inspirera kommande generationer av skådespelare och komiker. Hans förmåga att ständigt återuppfinna sig själv och ta sig an nya utmaningar är ett tecken på den outtömliga kreativitet och passion som har drivit hans karriär framåt.

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *