80-talet var ett spektakulärt årtionde som skänkte oss en uppsjö av filmklassiker. Film från 80talet var ofta stereotypisk, men detta bidrog till en stark dramaturgi. Actionfilmer från detta årtionde är inget undantag och grunden för de actionfilmer som görs idag lades då. Här följer en lista med några av de mest kända actionfilmerna från 80-talet.

actionfilmer från 80-talet

1. Die Hard (1988)

Die Hard poster

Storyline:Die Hard” är en banbrytande actionfilm som satte en ny standard för genren. Filmen följer New York-polisen John McClane, spelad av Bruce Willis, som befinner sig i en skyskrapa i Los Angeles under en terroristattack. Hans fru är bland de gisslan som hålls av en karismatisk skurk, Hans Gruber (Alan Rickman).

Skådespelare: Bruce Willis, Alan Rickman, Bonnie Bedelia, och Reginald VelJohnson.

Varför man bör se Die Hard: ”Die Hard” är mer än bara en actionfilm; den är en tidlös klassiker som kombinerar intensiva actionscener med en smart och spännande berättelse. Bruce Willis levererar en minnesvärd prestation som den tuffa men mänskliga hjälten, och Alan Rickman som den sofistikerade antagonisten är helt enkelt lysande. Denna film banade väg för en helt ny era av actionfilmer och är ett måste för alla som uppskattar genren.

2. Terminator (1984)

The Terminator poster

Storyline:Terminator” är en revolutionerande film som kombinerar science fiction med intensiv action. Filmen, regisserad av James Cameron, berättar historien om en obeveklig cyborg (Arnold Schwarzenegger) skickad från framtiden för att mörda Sarah Connor (Linda Hamilton), vars ofödda son kommer att bli ledare för motståndsrörelsen mot maskinerna.

Skådespelare: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, och Michael Biehn.

Varför man bör se Terminator: ”Terminator” är inte bara känd för sina innovativa specialeffekter och sin spännande handling, utan också för Arnold Schwarzeneggers ikoniska roll som den skräckinjagande cyborgen. Filmen är en banbrytande skapelse inom både action- och science fiction-genrerna och har gett upphov till flera uppföljare och en hel franchise. Den berömda repliken ”I’ll be back” har blivit en del av populärkulturen.

3. Top Gun (1986)

Top Gun poster

Storyline:Top Gun” tar till vara på 80-talets fascination för högteknologisk krigsföring och följer livet hos elitpiloten Pete ”Maverick” Mitchell, spelad av Tom Cruise. Filmen är en spännande inblick i de amerikanska marinens stridsflygarpiloters värld, där Maverick och hans radarpartner Goose (Anthony Edwards) genomgår utbildning vid den prestigefyllda skolan Top Gun.

Skådespelare: Tom Cruise, Kelly McGillis, Anthony Edwards, och Val Kilmer.

Varför man bör se Top Gun: ”Top Gun” är en explosiv blandning av action, romantik och drama, med imponerande flygscener som fortfarande håller måttet. Tom Cruises karismatiska prestation och filmens ikoniska soundtrack, inklusive hits som ”Danger Zone” av Kenny Loggins och ”Take My Breath Away” av Berlin, har gjort den till en klassiker. Filmen fångar essensen av 80-talets action och är en hyllning till mod och vänskap.

4. Predator (1987)

Predator poster

Storyline:Predator” är en unik blandning av action, sci-fi och skräck. Filmen följer en grupp hårdkokta amerikanska kommandosoldater, ledda av Major Dutch Schaefer (Arnold Schwarzenegger), som skickas på ett räddningsuppdrag i en centralamerikansk djungel. De upptäcker snart att de är måltavlor för en utomjordisk jägare, Predator, som jagar dem för sport.

Skådespelare: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, och Jesse Ventura.

Varför man bör se Predator: ”Predator” är känd för sin intensiva action och innovativa specialeffekter. Filmen är en mästerlig kombination av militär taktik, överlevnadsdrama och science fiction. Schwarzeneggers karaktär Dutch är en av de mest minnesvärda actionhjältarna från 80-talet, och filmens spännande jaktscener och den skrämmande utomjordingen håller tittaren på helspänn från början till slut. ”Predator” är en ikonisk film som har inspirerat många uppföljare och crossovers.

5. Dödligt vapen (1987)

Dödligt vapen poster

Storyline:Dödligt vapen” är en banbrytande film inom buddy cop-genren och kombinerar action med en stark berättelse och humor. Filmen följer två mycket olika poliser i Los Angeles: den åldrande och försiktige familjefadern Roger Murtaugh (Danny Glover) och den unga, våghalsiga och psykiskt instabila Martin Riggs (Mel Gibson). Tillsammans tar de sig an en farlig knarkliga.

Skådespelare: Mel Gibson, Danny Glover, och Gary Busey.

Varför man bör se Dödligt vapen: ”Dödligt vapen” är känd för sin perfekta blandning av spänning, action och humor. Kemin mellan Gibson och Glover är enastående, och deras dynamik som det omaka polisparet är både underhållande och hjärtevärmande. Filmen har inte bara spännande actionsekvenser utan också djupare teman som vänskap och återhämtning från personliga tragedier. Dess framgång ledde till flera uppföljare och cementerade den som en klassiker inom genren.

6. Raiders of the Lost Ark (1981)

Raiders of the Lost Ark poster

Storyline:Raiders of the Lost Ark” är den första filmen i den berömda Indiana Jones-serien, regisserad av Steven Spielberg. Filmen introducerar publik till den karismatiska arkeologen och äventyraren Indiana Jones (Harrison Ford), som reser jorden runt för att hitta den mytomspunna Förbundsarken innan nazisterna gör det.

Skådespelare: Harrison Ford, Karen Allen, och Paul Freeman.

Varför man bör se Raiders of the lost ark: ”Raiders of the Lost Ark” är en tidlös actionäventyrsfilm som kombinerar spänning, humor, och historiska mysterier. Harrison Fords prestation som Indiana Jones är ikonisk, och filmens innovativa actionscener och äventyrliga anda har inspirerat otaliga filmer och TV-serier. Spielberg skapar en perfekt balans mellan klassisk äventyrsfilm och modern action, vilket gör filmen till en måste-se för alla åldrar.

7. RoboCop (1987)

RoboCop poster

Storyline:RoboCop” är en futuristisk actionfilm som utspelar sig i en dystopisk version av Detroit. Filmen följer Alex Murphy (Peter Weller), en polis som dödas brutalt i tjänsten och sedan återuppstår som RoboCop, en del människa, del robot polisofficer. Filmen utforskar teman som identitet, mänsklighet och korruption, när RoboCop bekämpar brott och korrupta krafter inom staden.

Skådespelare: Peter Weller, Nancy Allen, och Kurtwood Smith.

Varför man bör se RoboCop: ”RoboCop” är en unik blandning av action, science fiction och samhällskritik. Filmen är känd för sin mörka humor, satiriska skildring av framtiden och imponerande specialeffekter. Peter Wellers prestation som den känslokalla men ändå mänskliga RoboCop är anmärkningsvärd. Filmen är inte bara en spännande actionfilm utan också en intelligent kommentar om teknologins och korruptionens inverkan på samhället.

8. Mad Max 2: The Road Warrior (1981)

Mad Max 2: The Road Warrior poster

Storyline:Mad Max 2: The Road Warrior” är uppföljaren till ”Mad Max” och anses av många vara överlägsen sin föregångare. Filmen utspelar sig i en postapokalyptisk australiensisk ödemark där den före detta polisen Max Rockatansky (Mel Gibson) kämpar för överlevnad. Max blir ovilligt indragen i en konflikt mellan en grupp överlevande och en gäng brutala banditer över en bensindepå.

Skådespelare: Mel Gibson, Bruce Spence, och Michael Preston.

Varför man bör se Mad Max 2: The Road Warrior: ”Mad Max 2: The Road Warrior” är en actionpackad film med en ikonisk estetik som har influerat hela postapokalyptiska genren. Filmens högoktaniga biljakter och våldsamma konfrontationer är spektakulära, och dess dystopiska värld är fascinerande och skrämmande. Mel Gibsons prestation som den hårdföra och mystiska Max är minnesvärd. Filmen är en kultklassiker och ett måste för alla som uppskattar action och äventyr.

9. Snuten i Hollywood (1984)

Beverly Hills Cop Poster

Storyline:Snuten i Hollywood” är en actionkomedi som introducerar oss för Axel Foley (Eddie Murphy), en smart och kvick Detroit-polis som reser till Beverly Hills för att lösa mordet på sin bästa vän. Filmen blandar spännande actionscener med humor och blev känd för sin unika ton och Eddie Murphys karismatiska framträdande.

Skådespelare: Eddie Murphy, Judge Reinhold, och John Ashton.

Varför man bör se Snuten i Hollywood: ”Snuten i Hollywood” är en klassiker inom actionkomedigenren. Eddie Murphys snabba dialog och improvisationstalang gör varje scen han är i till ett nöje att titta på. Filmen erbjuder en perfekt balans mellan spänning och skratt, med minnesvärda stunder och en fängslande storyline. Dessutom är soundtracket, inklusive hitlåten ”Axel F,” ikoniskt och bidrar till filmens tidlösa charm.

10. First Blood (1982)

First Blood poster

Storyline:First Blood” är den första filmen i Rambo-serien, som introducerar oss för John Rambo (Sylvester Stallone), en Vietnamkrigsveteran och tidigare Green Beret. När Rambo blir trakasserad av småstadspolisen i en amerikansk håla, tvingas han använda sina överlevnadsfärdigheter och militärträning för att kämpa mot de som förföljer honom.

Skådespelare: Sylvester Stallone, Brian Dennehy, och Richard Crenna.

Varför man bör se First blood: ”First Blood” är en djupare och mer emotionellt laddad film än dess uppföljare. Stallones prestation som Rambo är både kraftfull och rörande, och skildrar en man som kämpar med återanpassningen till det civila livet efter kriget. Filmen är mer än bara action; den utforskar teman som krigets efterverkningar och missförståndet av veteraner. Dess intensiva actionscener och starka berättelse gör den till en av de mest minnesvärda actionfilmerna från 80-talet.

11. Flykten från New York (1981)

Escape from New York poster

Storyline:Flykten från New York” är en dystopisk actionfilm som utspelar sig i en framtid där Manhattan har förvandlats till ett gigantiskt högsäkerhetsfängelse. När USA:s president (Donald Pleasence) kraschlandar på ön efter en terrorattack, skickas den före detta krigshjälten och nuvarande fången Snake Plissken (Kurt Russell) på ett farligt räddningsuppdrag.

Skådespelare: Kurt Russell, Lee Van Cleef, Ernest Borgnine, och Donald Pleasence.

Varför man bör se Flykten från New York: ”Flykten från New York” är en kultklassiker, känd för sin unika berättelse och atmosfär. Kurt Russells roll som den tuffa anti-hjälten Snake Plissken är ikonisk. Filmen är en blandning av sci-fi, action och äventyr, och dess mörka framställning av framtiden är både fängslande och tankeväckande. Regissören John Carpenters vision av en dystopisk framtid tillsammans med en spännande handling och minnesvärda karaktärer gör filmen till en av de mest inflytelserika actionfilmerna från 80-talet.

12. Commando (1985)

Commando poster

Storyline:Commando” är en renodlad actionfilm som följer den före detta specialstyrkesoldaten John Matrix (Arnold Schwarzenegger), vars dotter kidnappas av en avhoppad diktator som söker hämnd. Matrix ger sig ut på en våldsam och explosiv räddningsmission, som innefattar otaliga strider och stunts.

Skådespelare: Arnold Schwarzenegger, Alyssa Milano, och Rae Dawn Chong.

Varför man bör se Commando: ”Commando” är en av Arnold Schwarzeneggers mest ikoniska roller och definierar 80-talets överdrivna actionfilmer. Filmen är full av adrenalinpumpande scener och minnesvärda one-liners. Det är en film som tar sig själv inte alltför allvarligt, vilket bidrar till dess charm och underhållningsvärde. Om du är ute efter en actionspäckad film med massor av explosioner och macho-bravader, är ”Commando” rätt film att se.

13. Blade Runner (1982)

Blade runner poster

Storyline:Blade Runner” är en banbrytande sci-fi-actionfilm som utspelar sig i ett dystopiskt Los Angeles år 2019. Filmen följer Rick Deckard (Harrison Ford), en ”blade runner” som är specialiserad på att spåra upp och eliminera ”replicants” – artificiellt skapade människor som är på rymmen. Filmen utforskar djupa frågor om mänsklighet, identitet och etik.

Skådespelare: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, och Edward James Olmos.

Varför man bör se Blade Runner: ”Blade Runner” är känd för sin visuellt fantastiska framställning och sitt komplext berättande. Filmen var banbrytande inom specialeffekter och har haft ett enormt inflytande på science fiction-genren. Harrison Fords prestation tillsammans med den filosofiska djupet och den ikoniska synthmusiken av Vangelis gör ”Blade Runner” till en tidlös klassiker. Den är inte bara en actionfilm, utan en film som får dig att fundera över vad det innebär att vara människa.

14. Bloodsport (1988)

Bloodsport poster

Storyline:Bloodsport” är en kultklassiker inom kampsportsfilmerna. Filmen följer Frank Dux (Jean-Claude Van Damme), en amerikansk kampsportsutövare som reser till Hongkong för att delta i den olagliga och dödliga Kumite-turneringen. Filmen baseras löst på den verkliga Frank Duxs berättelse.

Skådespelare: Jean-Claude Van Damme, Donald Gibb, och Bolo Yeung.

Varför man bör se Bloodsport: ”Bloodsport” är en av Jean-Claude Van Dammes mest ikoniska filmer och visar hans fysiska förmågor och kampsportsfärdigheter. Filmen är fylld med intensiva stridsscener och dramatik. Det är en riktig 80-tals klassiker inom genren och erbjuder en fascinerande inblick i den undre världens kampsportsturneringar. Dess enkla storyline och högoktaniga action gör den till en underhållande och minnesvärd filmupplevelse.

15. The Running Man (1987)

The Running Man poster

Storyline:The Running Man” är en dystopisk actionfilm baserad på en roman av Stephen King (skriven under pseudonymen Richard Bachman). Filmen utspelar sig i ett totalitärt USA i framtiden, där en felaktigt dömd man, Ben Richards (Arnold Schwarzenegger), tvingas delta i en brutal TV-show där han måste kämpa för sitt liv mot professionella mördare.

Skådespelare: Arnold Schwarzenegger, Maria Conchita Alonso, och Richard Dawson.

Varför man bör se filmen: ”The Running Man” är en spännande mix av science fiction och action med en stark satirisk underton som kritiserar mediernas makt och samhällets blodtörst efter underhållning. Schwarzeneggers rollprestation är fylld av hans karaktäristiska one-liners och fysiska närvaro. Filmen är inte bara en actionpackad upplevelse, utan också en tänkvärd kommentar om framtiden för underhållning och samhällskontroll.

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *