”The Running Man”, släppt 1987, är en film som kombinerar spänning, science fiction och samhällskritik på ett sätt som få andra filmer gjort. Regisserad av Paul Michael Glaser, och baserad på en roman av Stephen King (skriven under pseudonymen Richard Bachman), presenterar filmen en dystopisk framtid som tycks mer relevant idag än någonsin tidigare.

The Running Man

Filmen utspelar sig i en dystopisk version av år 2019, där USA har blivit en totalitär stat efter en ekonomisk kollaps. I denna mörka framtid är den populäraste underhållningen ett brutalt TV-program kallat ”The Running Man”, där dömda brottslingar måste kämpa för sina liv mot professionella mördare i en gladiatorliknande arena. Huvudpersonen, Ben Richards, spelad av Arnold Schwarzenegger, är en före detta polis som felaktigt dömts för massmord och tvingas delta i denna dödliga lek.

The Running Man poster

”The Running Man” är en skarp kritik mot medias makt och dess förmåga att manipulera sanningen. Genom sin skildring av ett samhälle besatt av våldsam underhållning och kontrollerad av mediepropaganda, ifrågasätter filmen vår fascination av reality-TV och varnar för de faror som uppstår när underhållning blir en form av politisk kontroll.

The Running Man

Schwarzeneggers rollprestation som Ben Richards är en av hans mest minnesvärda. Han lyckas perfekt balansera fysisk handling med en viss dos av sarkastisk humor, vilket bidrar till filmens underhållningsvärde. Schwarzeneggers karaktär är inte bara en muskelbunden actionhjälte; han är också en man som kämpar mot ett korrupt system och söker rättvisa.

The Running Man – Official® Trailer [HD]

Ett annat kännetecken för ”The Running Man” är dess levande och färgstarka framtidsestetik, som reflekterar 1980-talets popkultur samtidigt som den förutspår framtiden. Scenografin och kostymerna är överdrivna och fängslande, vilket skapar en unik och minnesvärd värld.

The Running Man

Musiken i filmen, komponerad av Harold Faltermeyer, bidrar till dess pulserande tempo och förstärker den spännande och ibland bisarra atmosfären. Kombinationen av elektronisk musik och typisk 80-tals pop bidrar till att cementera filmens plats i sin era, samtidigt som den ger en tidlös känsla.

The Running Man

”The Running Man” har med tiden blivit en kultklassiker, inte bara för dess actionpackade handling och Schwarzeneggers ikoniska rollprestation, men också för dess förmåga att förutspå framtiden. Den behandlar teman som är mer aktuella idag än de var under 1980-talet, såsom medias roll i samhället, fake news, och hur underhållning kan användas som ett verktyg för politisk manipulation.

The Running Man

Sammanfattningsvis är ”The Running Man” mer än bara en actionfilm. Det är en profetisk vision av framtiden, en kritisk analys av medias makt, och en underhållande thriller som fortsätter att engagera och fascinera. Dess varaktiga popularitet och relevans visar på dess kvalitet och betydelse som en film som både underhåller och utmanar sina tittare.

filmtipset.se kan ni läsa lite mer om vad folk tycker om filmen:

”Såg precis om denna film för 3:e gången och kan konstatera att filmen inte har åldrats särskild väl.”

”Får en tvåa inte pga att filmen egentligen är värd det (den är en B:ig etta), utan pga att den ganska profetiskt lyckas skildra den gladiatorvärld vi idag faktiskt lever i.”

”Skön 80-tals rulle med !!Arnold Schwarzenegger”

The Running Man

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *