Sylvester Stallone är utan tvekan en av vår tids största actionskådespelare och han har varit det i snart 50 år. Men hans karriär innehåller inte bara action utan han har spelat flera roller utanför actiongenren. Här tar vi oss en titt på 12 filmer inspelade före 2000-talet.

Sylvester Stallone

Death Race 2000 (1975)

Death Race 2000 poster

Sylvester Stallone visar sina tidiga skådespelartalanger i ”Death Race 2000”, en kultklassiker inom science fiction-genren. I en dystopisk framtid där en brutalt dödligt bilrace är en nationell sport, spelar Stallone rollen som en av de tävlande förararna. Filmen blandar svart humor med våldsamma actionscener och satiriserar media och samhällets våldsbegär. ”Death Race 2000” är ett måste för fans av Stallone och för dem som uppskattar kultfilmens unika charm och politiska kommentarer.

Rocky (1976)

Rocky poster

Rocky” är inte bara en av de mest ikoniska sportfilmerna någonsin, utan också filmen som gjorde Sylvester Stallone till en världsstjärna. Stallone spelar Rocky Balboa, en okänd boxare från Philadelphia som får chansen att slåss mot världsmästaren i tungvikt. Filmen är en inspirerande underdog-berättelse som handlar om uthållighet, hjärta och att aldrig ge upp. Stallones engagerande prestation och det emotionella manuset, som han själv skrev, gör ”Rocky” till en tidlös klassiker. Det är en film som berör hjärtat och lyfter andan, vilket gör den till ett måste för alla filmälskare.

F.I.S.T (1978)

F.I.S.T poster

I filmen ”F.I.S.T”, en förkortning för Federation of Inter-State Truckers, tar Sylvester Stallone en avvikelse från sina mer actionorienterade roller och spelar Johnny Kovak, en fackföreningsledare under 1930-talet. Filmen följer Kovaks liv och karriär inom facket, från hans tidiga dagar som arbetare till hans uppgång till makt och de moraliska kompromisserna som följer med den. ”F.I.S.T” är en djupgående berättelse om makt, korruption och idealism, och visar en annan sida av Stallones skådespelarförmåga. Filmen är ett måste för de som uppskattar starka karaktärsdrivna berättelser och en inblick i den amerikanska arbetarklassens kamp.

Rocky II (1979)

Rocky II poster

Uppföljaren till den enormt framgångsrika ”Rocky”, ”Rocky II”, återförenar publiken med den älskade underdog-boxaren Rocky Balboa, återigen spelad av Sylvester Stallone. I denna film möter vi en Rocky som kämpar med livet efter sitt första stora slag, både personligt och professionellt. När en returmatch mot mästaren Apollo Creed erbjuds, måste Rocky fatta ett svårt beslut om sin framtid. ”Rocky II” fortsätter att utforska teman om beslutsamhet, kärlek och självupptäckt. Stallones autentiska framträdande och filmens gripande berättelse gör ”Rocky II” till en värdig uppföljare och ett måste för fans av den första filmen.

First Blood (1982)

First Blood poster

First Blood” markerar debut av en av Stallones mest ikoniska karaktärer, John Rambo. Filmen introducerar Rambo som en Vietnamveteran som kämpar med att återanpassa sig till det civila livet. När han stöter på trakasserier från småstadspolisen, triggas hans trauman från kriget, och han blir ofrivilligt indragen i en våldsam konflikt. ”First Blood” är inte bara en actionfylld thriller, utan också en djupgående kommentar om krigsveteraners problem och samhällets behandling av dem. Stallones kraftfulla tolkning av Rambo och filmens intensiva berättelse gör den till en betydelsefull film som fortfarande är relevant idag.

Rambo: First Blood Part II (1985)

Rambo: First Blood Part II poster

I ”Rambo: First Blood Part II” återvänder Sylvester Stallone som John Rambo, nu en ännu mer mytomspunnen figur. Denna uppföljare tar Rambo tillbaka till Vietnam för ett hemligt uppdrag att befria amerikanska krigsfångar. Filmen ökar tempot och actionelementen jämfört med sin föregångare, och visar Rambo som en närmast osårbar actionhjälte. ”Rambo: First Blood Part II” är känd för sina ikoniska actionscener och Stallones intensiva fysiska prestation. Den är ett måste för fans av actiongenren och för de som vill se en av de mest definierande actionhjältarna på 1980-talet i sin fulla prakt.

Cobra (1986)

Cobra poster

I ”Cobra”, en hårdkokt och intensiv actionfilm, tar Sylvester Stallone på sig rollen som Marion Cobretti, även känd som Cobra. Cobra är en tuff, no-nonsense polis som står inför uppgiften att skydda ett vittne och stoppa en brutal seriemördare. Filmen skildrar Stallone som en klassisk actionhjälte, komplett med coola repliker och imponerande actionscener. ”Cobra” är känd för sin unika estetik, snabba tempo och Stallones karismatiska framträdande. Den är ett måste för de som uppskattar 80-talets actionfilmer och Stallones förmåga att leverera en oförglömlig och hårdkokt hjälte.

Lock Up (1989)

Lock Up poster

I ”Lock Up” spelar Sylvester Stallone Frank Leone, en modellfånge som oväntat överförs till ett högsäkerhetsfängelse styrt av den hänsynslöse och korrupte fångvaktaren Drumgoole (spelad av Donald Sutherland). Filmen utforskar teman om rättvisa, hämnd och överlevnad bakom galler. Stallones prestation som Leone är känsloladdad och kraftfull, vilket ger en djupare dimension till den typiska fängelsefilmgenren. ”Lock Up” är en gripande berättelse som inte bara erbjuder action, utan också en titt på mänsklighetens styrka och uthållighet under extrema förhållanden. Detta är en film för de som uppskattar Stallones förmåga att porträttera komplexa karaktärer och en spännande berättelse som håller tittaren engagerad till slutet.

Tango & Cash (1989)

Tango & Cash poster

I ”Tango & Cash” tar Sylvester Stallone rollen som Ray Tango, en sofistikerad och framgångsrik polis som tvingas samarbeta med den råa och våghalsiga polisen Gabe Cash, spelad av Kurt Russell. Filmen är en fartfylld actionkomedi som bygger på den spännande kemin mellan de två huvudkaraktärerna. Med dess humoristiska inslag, imponerande actionscener och den underhållande dynamiken mellan Stallone och Russell, är ”Tango & Cash” en unik och minnesvärd upplevelse i Stallones filmografi. Den är ett måste för de som uppskattar en blandning av humor och action samt för fans av båda dessa ikoniska skådespelare.

Cliffhanger (1993)

Cliffhanger poster

Cliffhanger”, en spännande actionthriller regisserad av Renny Harlin, placerar Sylvester Stallone i hjärtat av de häpnadsväckande Colorado Rockies. Stallone spelar Gabe Walker, en erfaren bergsklättrare som dras in i en farlig situation när en grupp brottslingar letar efter tre fallna kassaskåp fyllda med pengar. Filmen är känd för sina spektakulära klättringsscener och halsbrytande stunt, vilket ger en extra dimension av spänning och realism. ”Cliffhanger” är inte bara en film för actionälskare, utan också för de som uppskattar en film som kombinerar intensiv spänning med överväldigande naturskönhet. Stallones prestation som en fysiskt och mentalt prövad hjälte gör denna film till ett måste-se inom hans karriär.

Demolition Man (1993)

Demolition Man poster

Demolition Man” är en unik blandning av science fiction, action och komedi, med Sylvester Stallone i huvudrollen som John Spartan, en tuff polis som fryses ned och återupplivas i en framtida utopisk värld. Filmen tar en satirisk titt på framtiden och samhällsfrågor, samtidigt som den levererar högoktanig action. Wesley Snipes spelar skurken Simon Phoenix, och deras dueller är både underhållande och minnesvärda. ”Demolition Man” är känd för sin humor, innovativa framtidsvision och Stallones förmåga att anpassa sig till en ovanlig men fascinerande roll. Detta är en film som inte bara underhåller, utan också får tittaren att reflektera över samhällets utveckling och framtid.

Cop Land (1997)

Cop Land poster

Cop Land” markerar en betydande förändring för Sylvester Stallone, som tar en mer nedtonad och dramatisk roll jämfört med sina tidigare actionladdade karaktärer. Stallone spelar Freddy Heflin, sheriffen i en småstad som bebos av korrupta NYPD-poliser. Filmen utforskar teman om rättvisa, korruption och personligt mod. Stallones prestation är djupt mänsklig och nyanserad, vilket visar hans räckvidd som skådespelare. ”Cop Land” samlade även en imponerande ensemble av skådespelare, inklusive Robert De Niro och Harvey Keitel. Denna film är ett måste för de som uppskattar Stallone i en mer dramatisk och emotionellt laddad roll, och för de som värdesätter starka karaktärsdrivna berättelser.

Dessa tolv filmer representerar en fascinerande resa genom Sylvester Stallones tidiga karriär, där varje film visar en annan sida av hans mångsidighet som skådespelare. Från action och äventyr till djupa dramatiska roller, Stallone har visat sig vara mer än bara en actionhjälte – han är en riktig filmikon.

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Delta i konversationen

1 Comments

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *