I en tid då dystopiska framtidsvisioner blev allt vanligare i filmens värld, släpptes 1981 ”Flykten från New York”, en film som inte bara fångade tidsandan utan även blev en kultklassiker. Regisserad av John Carpenter, som även ligger bakom andra klassiker som ”Halloween” och ”The Thing”, erbjuder ”Flykten från New York” en mörk, men fängslande bild av framtiden.

Flykten från New York

Filmen utspelar sig i en alternativ verklighet 1997 där Manhattan i New York City har omvandlats till ett gigantiskt, maximalt säkrat fängelse. USA har drabbats av en enorm brottsvåg, och som svar har regeringen beslutat att göra Manhattan till en fängelseö för landets farligaste brottslingar. Muren som omger ön och det strikta övervakningssystemet gör det omöjligt för fångarna att fly.

Escape from New York poster

Historien tar sin början när Air Force One kapas och kraschar på ön. USA:s president (spelad av Donald Pleasence) överlever och blir fången hos de hårdkokta brottslingarna. Den enda som kan rädda honom är Snake Plissken, en före detta specialstyrkesoldat som nu är en ökänd brottsling. Porträtterad av Kurt Russell, blir Plissken en omedelbar ikon med sin hårda attityd, sarkastiska humor och sin karakteristiska ögonlapp.

Escape from New York (1981) – Trailer HD 1080p

Carpenters film är en blandning av science fiction, action och thriller, kryddat med en nypa svart humor. Den skildrar en korrupt och fallfärdig värld där lag och ordning har kollapsat. Det är en film som inte bara ger spänning och underhållning, utan också väcker tankar om samhällsstrukturer och makt.

Flykten från New York vhs
Mitt ex av Flykten från New York på vhs.

”Flykten från New York” är även känd för sin atmosfäriska musik, komponerad av Carpenter själv, som bidrar till den spännande och dystopiska känslan i filmen. Den visuella stilen är rå och mörk, vilket passar perfekt till handlingens dystopiska natur.

Flykten från New York

Kurt Russells prestation som Snake Plissken är en av de mest minnesvärda i hans karriär. Han framställer Plissken som en tuff, cynisk antihjälte som man inte kan låta bli att heja på. Denna karaktär har blivit en ikon inom filmhistorien och har inspirerat många andra filmer och serier.

Flykten från New York

”Flykten från New York” är inte bara en spännande actionfilm, det är också en film som utmanar tittaren att fundera över vad som kan hända när samhället faller samman. Den ställer frågor om moral och rättvisa i en värld där dessa begrepp verkar ha förlorat sin betydelse.

Flykten från New York

Även om den framtidsvision som ”Flykten från New York” presenterar kan tyckas mörk och pessimistisk, är filmen en viktig påminnelse om värdet av frihet och individualitet. Den står kvar som en av de mest inflytelserika filmerna från 1980-talet, och dess inverkan på film och populärkultur är fortfarande märkbar idag. Med sin unika blandning av action, spänning och samhällskritik, fortsätter ”Flykten från New York” att vara en film som engagerar och underhåller generationer av filmälskare.

Flykten från New York på IMDB.

Filmtipset kan man läsa lite blandade omdömen som till exempel:

”jag var förvånad och glatt överraskad att den hållit så bra i alla dessa år och lika förvånad är jag över att Hollywood inte gjort någon remake av denna gamla pärla”

”Kanske borde jag sett den när jag var fjorton, för det här var mest tråkigt. Är det här den Snake Plissken man hört snacket om i tjugo år?”

”Den här filmens upplägg är verkligen helt osannolikt bra, och mycket är ju vunnet redan där. När man sedan har fått ihop ett fantastiskt gäng skådespelare och har John Carpenter vid rodret, så kunde det inte gärna misslyckas.”

Flykten från New York

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *