Under 1980-talet, en era präglad av politisk oro och teknologiska framsteg, upplevde filmvärlden en remarkabel våg av postapokalyptiska filmer. Dessa filmer, ofta mörka och dystopiska, reflekterade den tidsandan och samhällets rädslor och förhoppningar.

Postapokalyptiska filmer
Postapokalyptiska filmer i min samling. Jag bara älskar omslagen.

Jag har alltid älskat postapokalyptiska filmer ända sedan jag såg Mad Max och Blade Runner i tonåren på 80-talet. Sedan dess har jag sett mängder med filmer i genren och även samlat på mig ett gäng på VHS. Förutom de stora klassiska filmerna i genren finns det många b-filmer som är klart sevärda för den som vill gräva djupare i genren så jag tänker presentera ett antal filmer i den här artikelserien. Den här första artikeln med 10 filmer fokuserar främst på klassikerna men det kommer mer, jag lovar.

Genren, som blandade science fiction med mörka framtidsvisioner, blev en kraftfull kanal för filmskapare att utforska komplexa teman som överlevnad, mänsklighetens natur och kritik mot samhällsstrukturer. De utspelade sig i en värld efter en katastrofal händelse, vare sig det var kärnvapenkrig, miljökatastrof eller en annan form av global kollaps, och dessa filmer skildrade ofta huvudpersonernas kamp för att överleva och återuppbygga i en förändrad värld. Från ikoniska karaktärer till banbrytande visuella effekter, blev 80-talets postapokalyptiska filmer inte bara en spegling av sin tid utan också tidlösa verk som fortsätter att inspirera och fascinera.

I den här artikelserien kommer jag i huvudsak tipsa om filmer inspelade och släppta på 80-talet med några utsvävningar bakåt och framåt i tiden som jag finner relevanta för genren. Håll till godo.

Mad Max 2: The Road Warrior (1981)

Mad Max 2: The Road Warrior
 • Storyline:Mad Max 2: The Road Warrior”, regisserad av George Miller, är en uppföljare som tar plats i ett öde och laglöst Australien efter en global kollaps. Filmen följer Max Rockatansky, spelad av Mel Gibson, en ensam krigare som slåss för sin överlevnad och samtidigt hjälper en grupp överlevare som försvarar sin lilla enklav av civilisation mot brutala marodörer.
Mad Max 2: The Road Warrior
Mel Gibson i Mad Max 2: The Road Warrior
 • Skådespelare: Mel Gibson, i rollen som Max, levererar en intensiv och minnesvärd prestation. Bruce Spence och Michael Preston bidrar också med starka insatser i sina respektive roller.
Mad Max 2 The Road Warrior vhs
Mitt ex av Mad Max 2 The Road Warrior på vhs.
 • Recension: ”Mad Max 2” är en mästerverk inom genren, känd för sin råa intensitet och innovativa actionsekvenser. Filmen etablerade inte bara en blåkopia för framtida postapokalyptiska filmer utan förblev också en kultklassiker. Dess skildring av en karg och obeveklig värld, kombinerat med en enkel men effektiv berättelse, gör den till en tidlös klassiker som fortsätter att påverka och imponera. Detta är utan tvekan min favorit i Mad Max serien men även en favorit av alla postapokalyptiska filmer. Mad Max 2 på IMDB.
 • Trailer:
Mad Max 2: The Road Warrior – Theatrical Trailer

Blade Runner (1982)

Blade runner poster
 • Storyline:Blade Runner”, regisserad av Ridley Scott, är en visuellt banbrytande film som utspelar sig i en dystopisk version av Los Angeles år 2019. Filmen följer Rick Deckard, spelad av Harrison Ford, en ”blade runner” som har i uppdrag att jaga och ”pensionera” replikanter – bioengineerade varelser nästan identiska med människor. Historien väver ihop teman om mänsklighet, identitet och moraliska dilemman.
Blade Runner
 • Skådespelare: Harrison Ford som Deckard ger en nyanserad och komplex framställning. Rutger Hauer, som replikanten Roy Batty, levererar en av filmhistoriens mest minnesvärda prestationer, särskilt i filmens klimatiska scener.
Blade Runner vhs
Mitt ex av Blade Runner på vhs.
 • Recension: ”Blade Runner” är mer än bara en postapokalyptisk film; det är ett konstverk som kombinerar en djupgående berättelse med banbrytande specialeffekter och en suggestiv atmosfär. Filmen ställer filosofiska frågor om vad det innebär att vara människa och utforskar gränserna mellan artificiell och organisk intelligens. Dess inflytande inom science fiction-genren är omätbart, och den har blivit en kultklassiker som fortsätter att fascinera och inspirera. Uppföljaren Blade Runner 2049 från 2017 tycker jag lyckas med filmmusiken och den stundtals suggestiva känslan men storymässigt faller den lite. Blade Runner på IMDB.
 • Trailer:
Blade Runner (1982) Official Trailer – Ridley Scott, Harrison Ford Movie

The Terminator (1984)

The Terminator
 • Storyline:The Terminator”, regisserad av James Cameron, introducerar en innovativ blandning av postapokalyptiska och tidsresekoncept. Filmen följer Sarah Connor, spelad av Linda Hamilton, och Kyle Reese, spelad av Michael Biehn, som kämpar för att överleva mot en närmast ostoppbar cyborg, Terminator, skickad från framtiden för att döda Sarah. Terminator, spelad av Arnold Schwarzenegger, är en ikonisk skurk vars uppdrag är att förhindra födelsen av Sarahs son, som kommer att bli ledare för mänsklighetens motstånd mot maskinerna.
Arnold Schwarzenegger som The Terminator
Arnold Schwarzenegger som The Terminator
 • Skådespelare: Arnold Schwarzenegger ger en minnesvärd och intensiv prestation som Terminator. Linda Hamilton och Michael Biehn bidrar med starka och övertygande framträdanden som ger filmen dess emotionella kärna.
 • Recension: ”The Terminator” kombinerar action, science fiction och thriller-element på ett skickligt sätt, vilket resulterar i en film som är både spännande och tankeväckande. Dess utforskning av teman som mänsklig överlevnad, teknologins faror och förutbestämdhet gör den till en djupgående och fängslande film. Dess inflytande på genren är monumental, med sin innovativa berättelse och tekniska prestationer, och den har etablerat sig som en tidlös klassiker. The Terminator på IMDB.
 • Trailer:
The Terminator (1984) Official Trailer – Arnold Schwarzenegger Movie

Escape from New York (1981)

Escape from New York poster
 • Storyline:Escape from New York” (Flykten från New York var den svenska titeln), regisserad av John Carpenter, utspelar sig i en dystopisk framtid där Manhattan har omvandlats till ett gigantiskt högsäkerhetsfängelse. Filmen följer Snake Plissken, en tuff och cynisk anti-hjälte spelad av Kurt Russell, som får i uppdrag att rädda USA:s president efter att hans flygplan störtar i det laglösa New York. Med en tidsgräns och utrustad med begränsade resurser måste Snake navigera genom en farlig och oförutsägbar stad för att fullfölja sitt uppdrag.
Escape from New York
Kurt Russell i Escape from New York
 • Skådespelare: Kurt Russell levererar en ikonisk prestation som Snake Plissken, och hans karaktär har blivit en kultfigur inom filmgenren. Övriga skådespelare som Lee Van Cleef, Ernest Borgnine och Isaac Hayes bidrar till filmens unika och minnesvärda atmosfär.
Flykten från New York vhs
Mitt ex av Flykten från New York på vhs.
 • Recension: ”Escape from New York” är en spännande och stilbildande film som kombinerar action, äventyr och science fiction på ett unikt sätt. Den framställer en mörk vision av framtiden med en känsla av rå och ofiltrerad energi. Dess dystopiska världsbild, kombinerad med John Carpenters skarpa regi och den minnesvärda huvudkaraktären, gör den till en av de mest ikoniska och inflytelserika filmerna inom den postapokalyptiska genren. Filmen som placerade Kurt Russell på kartan för mig, ett mästerverk. Escape From New York på IMDB.
 • Trailer:
Escape from New York (1981) – Trailer HD 1080p

RoboCop (1987)

RoboCop poster
 • Storyline:RoboCop”, regisserad av Paul Verhoeven, är en innovativ blandning av science fiction och action som utspelar sig i ett dystopiskt och brottstyngt Detroit. Filmen följer historien om Alex Murphy, en polis som blir brutalt mördad och återuppstår som RoboCop, en cyborg-polis. RoboCop, spelad av Peter Weller, kämpar mot brott och korruption medan han samtidigt försöker återfå sitt mänskliga medvetande och konfrontera de krafter som skapat honom.
RoboCop
 • Skådespelare: Peter Weller ger en minnesvärd prestation som RoboCop, och hans framställning av den känslomässiga konflikten mellan maskin och människa är hjärtgripande. Nancy Allen och Ronny Cox bidrar också med starka insatser som stödjer filmens berättelse och teman.
 • Recension: ”RoboCop” är inte bara en actionpackad film, utan också en djupgående kommentar om mänsklighet, identitet och samhällets problem. Dess unika blandning av intensiv action, mörk humor och samhällskritik gör den till en framstående film inom genren. Dess inflytande på populärkulturen och genren är omfattande, och dess teman är lika relevanta idag som de var vid filmens släpp. RoboCop på IMDB.
 • Trailer:
RoboCop (1987) Official Trailer – Cyborg Police Sci-Fi Movie HD

A Boy and His Dog (1975)

A Boy and His Dog poster
 • Storyline: Även om ”A Boy and His Dog” tekniskt sett släpptes under 70-talet, har dess inflytande och stil haft en betydande inverkan på 80-talets postapokalyptiska filmer. Regisserad av L.Q. Jones, är filmen baserad på en novell av Harlan Ellison och utforskar livet i en postapokalyptisk värld. Filmen följer en ung man, Vic, spelad av Don Johnson, och hans telepatiska hund, Blood, när de navigerar genom en förödd och farlig värld i sökandet efter mat och kvinnor.
A Boy and His Dog
 • Skådespelare: Don Johnson, i sin tidiga karriär, ger en övertygande framställning som Vic, och Tim McIntire ger röst åt Blood, vilket bidrar till en unik dynamik mellan karaktärerna.
 • Recension: ”A Boy and His Dog” är en unik och tankeväckande film som skiljer sig från andra filmer i genren genom sin udda humor och sitt fokus på relationen mellan huvudkaraktärerna. Dess dystopiska värld är både fascinerande och oroande, och filmen ställer djupa frågor om moral, överlevnad och mänsklighetens natur. Trots att den är mindre känd än andra filmer på listan, är dess bidrag till genren betydande och värd att uppmärksamma. A boy and his dog på IMDB.
 • Trailer:
A Boy And His Dog Official Trailer

The Quiet Earth (1985)

The Quiet Earth
 • Storyline: ”The Quiet Earth”, regisserad av Geoff Murphy, är en postapokalyptisk film från Nya Zeeland som berättar historien om Zac Hobson, spelad av Bruno Lawrence, en vetenskapsman som vaknar upp för att upptäcka att han tycks vara den enda överlevande på jorden efter ett mystiskt experiment som gått fel. Filmen utforskar Zacs psykologiska kamp när han konfronteras med ensamheten och de moraliska dilemman som följer av att vara ensam kvar på jorden.
The Quiet Earth
 • Skådespelare: Bruno Lawrence ger en stark och gripande prestation som Zac, vilket ger filmen en känslomässig djup. Alison Routledge och Pete Smith ger också viktiga bidrag i sina roller, vilket skapar en intressant dynamik när de introduceras i historien.
 • Recension:The Quiet Earth” sticker ut i genren genom sitt fokus på de psykologiska och existentiella aspekterna av att vara ensam i en postapokalyptisk värld. Filmen är både tankeväckande och visuellt imponerande, med en stark berättelse som utforskar djupa frågor om mänsklighet, ensamhet och ansvar. Dess unika perspektiv och atmosfär gör den till en av de mest minnesvärda och underbedömda filmerna inom postapokalyptisk sci-fi. The Quiet Earth på IMDB.
 • Trailer:
The Quiet Earth Original Trailer (Geoff Murphy, 1985)

Day of the Dead (1985)

Day of the Dead poster
 • Storyline: ”Day of the Dead”, regisserad av George A. Romero, är den tredje filmen i Romeros zombiefilmserie. Den utspelar sig i en värld översvämmad av zombies, där en liten grupp överlevande, bestående av militär personal och forskare, håller till i en underjordisk bunker. Filmen fokuserar på konflikterna inom gruppen och deras försök att hitta ett botemedel mot zombieplågan.
Day of the Dead
 • Skådespelare: Lori Cardille ger en stark prestation som Dr. Sarah Bowman, filmens huvudkaraktär. Flera andra skådespelare, inklusive Terry Alexander och Joseph Pilato, bidrar med minnesvärda framträdanden som skapar en intensiv och klaustrofobisk stämning.
 • Recension: ”Day of the Dead” är känd för sina banbrytande specialeffekter och sin detaljerade skildring av zombies. Filmen erbjuder en djupare titt på de mänskliga aspekterna och psykologin bakom en zombieapokalyps, vilket skiljer den från många andra filmer i genren. Dess mörka ton och filosofiska frågor om mänsklighet och moral gör den till en tänkvärd och kritikerrosad del av zombiegenren. Day of the Dead på IMDB.
 • Trailer:
Day of the Dead (1985) ORIGINAL TRAILER [HD 1080p]

Akira (1988)

Akira
 • Storyline:Akira”, regisserad av Katsuhiro Otomo, är en banbrytande japansk animerad film som utspelar sig i en postapokalyptisk Neo-Tokyo år 2019. Filmen följer tonåringen Kaneda och hans barndomsvän Tetsuo, vars liv förändras drastiskt när Tetsuos latenta psykiska krafter väcks, vilket leder till katastrofala händelser. ”Akira” utforskar teman som ungdomsuppror, regeringskorruption och den mänskliga naturens komplexitet.
Akira
 • Skådespelare: Medan filmen är animerad, lyckas röstskådespelarna, inklusive Mitsuo Iwata och Nozomu Sasaki, ge liv åt sina karaktärer på ett sätt som förstärker filmens emotionella och dramatiska intensitet.
 • Recension: ”Akira” är inte bara en visuell fest, utan också en djupt filosofisk film som belyser de mörka aspekterna av mänsklig existens och teknologisk utveckling. Dess inflytande på anime och global populärkultur är enormt, och dess animationsteknik och berättande har inspirerat otaliga filmer och serier. ”Akira” är en ikonisk film som inte bara definierar postapokalyptisk film utan även genren anime som helhet. Akira på IMDB.
 • Trailer:
Akira (1988) Trailer

Children of Men (2006)

Children of Men poster
 • Storyline: Även om ”Children of Men”, regisserad av Alfonso Cuarón, tekniskt sett släpptes utanför 80-talet, är dess vision av en nära framtid och dess postapokalyptiska teman djupt rotade i de konventioner som etablerades under 80-talet. Filmen utspelar sig i ett dystopiskt 2027 där mänskligheten står inför utrotning på grund av omfattande infertilitet. Historien följer Theo Faron, spelad av Clive Owen, en desillusionerad byråkrat som blir oväntat inblandad i beskyddet av den första gravida kvinnan på nästan två decennier.
Children of Men
 • Skådespelare: Clive Owen ger en intensiv och övertygande prestation som Theo. Starka bidrag från Julianne Moore och Michael Caine hjälper till att skapa en mångdimensionell och engagerande berättelse.
 • Recension: ”Children of Men” står ut för sin realistiska skildring av en framtid som är nära förestående och dess briljanta användning av långa tagningar för att öka intensiteten i berättelsen. Filmen är en gripande kommentar om hopp, förtvivlan och mänsklighetens motståndskraft. Dess unika berättelse och tekniska prestationer gör den till en modern klassiker och en värdig avslutning på denna lista över framstående postapokalyptiska filmer. Children of men på IMDB.
 • Trailer:
Children of Men Official Trailer #1 – Julianne Moore, Clive Owen Movie (2006) HD

Dessa tio filmer representerar inte bara en viktig era i filmhistorien, utan också en djupgående utforskning av mänskliga teman under extrema förhållanden. Från de råa och intensiva landskapen i ”Mad Max 2” till de filosofiska djupen i ”Blade Runner” och ”Akira”, varje film bidrar på sitt unika sätt till genren och erbjuder en annorlunda syn på vad som händer när världen som vi känner till den kollapsar. De reflekterar överlevnadsinstinkt, mänsklighetens etik, och frågan om vad framtiden kan hålla i sig, alla element som gör postapokalyptiska filmer så fängslande och tidlösa. Deras påverkan sträcker sig långt bortom deras utgivningsdatum, och de fortsätter att inspirera nya generationer av filmskapare och tittare. Genom dessa verk har filmskaparna inte bara skapat underhållande berättelser, utan också givit oss en spegel att reflektera över vår egen tid och potentiella framtider.

I nästa artikel i serien om postapokalyptiska filmer kommer vi titta på en del pärlor av b-filmskaraktär som jag kan garantera är extremt underhållande. Stay tuned!

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *