Det senaste kapitlet i Potterverse har varit ute sen i februari, har du inte hunnit spela det än? Så här kan du njuta av din första genomspelning.

Hogwarts Legacy

JK Rowlings Harry Potter-böcker var – och är fortfarande – ett genuint fenomen. Alla sju i serien finns bland de 10 mest sålda böckerna i Storbritannien någonsin, och de finns också med bland de 50 främsta globalt.

Det är svårt att förstå i denna tid av obegränsad internetåtkomst, men under en kort period mellan 1998 och 2007 skulle barn köa i timmar vid midnatt utanför bokhandlar, många av vilka inte längre existerar, för att få tag på ett exemplar av den senaste utgåvan. Filmversionerna marknadsfördes med affischer som inte ens inkluderade titeln.

Det kulturella inflytandet kan inte överdrivas, och har gett upphov till filmer, spel, leksaker och en mängd konsumentprodukter. Och även om det fanns några ganska underhållande försök att skapa spel som följde bokberättelserna, var grafiken, spelupplägget och längden alla begränsade av tekniken vid den tiden.

Hogwarts Legacy är 2023:s svar på de första Potterverse-spelen; men det finns en avgörande skillnad. 2001:s Argonaut Games ’Filosofens sten’-spel släpptes bara tre år efter den första boken. Exekutiv producent Chris Graham riktade det mot åtta-till-fjortonåringar, med pusselbaserat spelupplägg utformat för att vara enkelt att njuta av, men också tillräckligt utmanande för att stimulera ett barns sinne.

2001:s Argonaut Games 'Filosofens sten'-spel

Men dessa barn har vuxit upp och spelar fortfarande. Dessutom har den globala spelindustrin vuxit snabbt, eftersom tekniken utvecklas och den är genomdränkt av ”vuxen” pengar – videospelens globala intäkter kommer att nå över 365 miljarder dollar 2023, medan mer än 3 miljarder människor kommer att spela videospel 2027. Detta gör industrin redan mer värdefull än både Hollywood och den globala musikindustrin tillsammans.

Därför är detta spel PEGI 12-klassat, även om det verkar troligt att framtida utvidgningar kommer att vara PEGI 16 eller till och med 18-klassade. Och viktigare, det är mycket mer komplext både på grund av den olika åldersgrupp som är målet, och för att spel 2023 helt enkelt är teknologiskt mycket mer sofistikerade.

Och denna komplexitet innebär att det kan löna sig att veta vad man ger sig in på.

Hogwarts Legacy: topp 5 tips innan du börjar

1. Välj rätt hus

Välj rätt hus

I början av Hogwarts Legacy får du välja mellan de fyra Hogwarts-husen — Hufflepuff, Slytherin, Ravenclaw eller Gryffindor — och vissa personer kommer att välja sitt hus baserat på det de känner bäst representerar deras personlighet sedan de var 11 år.

Dock, när man spelar spelet, och trots påståenden från utvecklaren Avalanche Studios, är det tydligt att Ravenclaw har minst innehåll, medan Slytherin har lite mer än Gryffindor och Hufflepuff. Sorteringshatten baserar sitt beslut på att ställa några frågor till dig, men du kan åsidosätta dess beslut — precis som i böckerna.

Naturligtvis påverkar ditt hus endast hus-specifika uppdrag och tillgång till ditt gemensamma rum — resten av spelet är öppet oavsett ditt inledande beslut.

2. Kvastövning

Kvastövning

Ett av de mest eftertraktade föremålen i spelet är din kvast, som tillåter dig att flyga runt i spelet. För att låsa upp detta måste du slutföra uppdraget Jackdaw’s Rest, följt av huvuduppdraget Flyglektion. Detta var inte uppenbart för mig när jag först startade spelet, så det är värt att känna till titeln på det inledande uppdraget du behöver slutföra.

För kontext, kvasten är en knepig sak att bli bra på, och fungerar mer som en flygsimulator än en magisk enhet. Ta dig tid att vänja dig vid den, eftersom kontrollerna inte känns naturliga till en början.

Och som jag lärde mig tidigt, innebär att avrusta i luften att du troligen kommer att falla till din död. Kontinuiteten på den fysiska hårdheten som ges av inre magi har aldrig varit berättelsens starka punkt.

3. Sälj byten och brygg trolldrycker

Till skillnad från många moderna spel plockar du inte automatiskt upp byten. Efter att fiender är besegrade finns det ofta alla möjliga användbara föremål på dem — Acromantula-gift, någon? — och du måste gå igenom det ofta tråkiga jobbet att plocka upp varje föremål individuellt.

Du kan sedan använda dessa föremål för att odla växter eller brygga trolldrycker, vilket sparar dina galleoner för viktigare inköp. Allt som inte behövs bör säljas istället för att kastas bort, återigen för att hjälpa till att öka ditt spelbankssaldo.

Viktigt är att vissa föremål måste köpas och inte kan hittas eller skapas. Detta gör att spara Knuts är en viktig funktion i spelet.

4. Behärska grunderna först

Hogwarts Legacy är ett öppen-värld-spel, med alla fördelar och nackdelar som denna typ av spelupplevelse erbjuder. Det viktiga att komma ihåg är att det är lätt att frestas att gå utanför den upptrampade stigen direkt, men det är enligt min åsikt ett misstag.

Många av sidouppdragen är mycket roligare och blir mer genomförbara om du först behärskar de grundläggande färdigheterna och trollformlerna, varav många endast kan läras genom huvuduppdragens berättelse, eller från de relativt grundläggande klassuppdragen. Kvastflygning kan endast låsas upp efter ett dussin eller så uppdrag till exempel, och många av de mest grundläggande trollformlerna lärs ut efter ungefär tre timmars spel.

Hogwarts Legacy är en öppen värld

5. Ha kul

Hogwarts Legacy är designat för att vara ett otroligt uppslukande och underhållande spel. Om du befinner dig i ett uppdrag som du tycker är tråkigt — lämna det. Du kan alltid återvända till det senare. Det är glädjen med öppen-värld-spel.

Med en inställning på 1800-talet fångar spelet verkligen de spektakulära känslorna både av att läsa böckerna för första gången och av nostalgiska minnen av sommardagar tillbringade med att läsa om favoritpassager.

Eftersom detta är icke-spoiler tips, kan jag inte säga mycket mer än så. Dock skulle jag rekommendera att avsätta flera timmar av fred, en widescreen-tv och tillräckligt med snacks för att ta ner en Ungersk Horntail.

Felix felicis.

Leo Beamers är en blivande bilsamlare som är född och uppvuxen strax utanför staden i Kapstaden och hans intressen inkluderar spel, gadgets, riktigt bra audio utrustning, snabba bilar och han tycker...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *