1988 släpptes ”Akira”, en japansk animerad film som kom att revolutionera animegenren och påverka popkulturen globalt. Regisserad av Katsuhiro Otomo, som också skrev mangaserien filmen baseras på, är ”Akira” en dystopisk sci-fi-berättelse som utspelar sig i Neo-Tokyo år 2019.

Akira

Filmen följer tonåringen Kaneda och hans motorcykelgäng i ett postapokalyptiskt Tokyo. Handlingen tar en dramatisk vändning när Kanedas vän Tetsuo utsätts för ett militärt experiment som väcker övernaturliga krafter inom honom. Detta leder till en serie händelser som hotar att förstöra hela staden.

Akira poster

”Akira” är känd för sin detaljerade animation och sin djupa och komplexa berättelse. Filmen behandlar teman som ungdomsuppror, regeringsövervakning och individens kamp mot en förtryckande stat. Dess visuella stil och presentation av en cyberpunk-värld var banbrytande och har inspirerat många filmer och serier sedan dess.

Akira (1988) Trailer

Filmens inflytande sträcker sig bortom animevärlden. Den introducerade anime till en bredare västerländsk publik och öppnade upp för en global uppskattning av japansk animation. ”Akira” anses ofta vara en milstolpe inom animerad film och en kultklassiker som fortsätter att fascinera nya generationer av tittare.

Akira

Sammanfattningsvis är ”Akira” mer än bara en animerad film; det är en ikonisk berättelse som har haft en varaktig inverkan på film, konst och kultur världen över. Med sin kraftfulla berättelse och banbrytande animation, fortsätter den att vara en av de mest inflytelserika och uppskattade filmerna inom sitt område.

Akira
Akira

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *