”The Bronx Executioner” är en film som kanske inte ringer många klockor, även bland de mest inbitna fansen av 80-talets science fiction och action. Släppt 1989, står denna italienska lågbudgetproduktion som ett unikt exempel på den tidens genreöverskridande experimentlusta. Regisserad av Vanio Amici (ibland tillskriven som J. Simon Smith), tar filmen sin publik till en dystopisk framtid där laglöshet och förödelse härskar.

The Bronx Executioner

”The Bronx Executioner” utspelar sig i en postapokalyptisk värld där The Bronx har blivit en laglös zon, bebodd av gäng och kriminella. Huvudpersonen är en android-polis, som är programmerad för att återinföra ordning i denna kaotiska stadsmiljö. Genom en serie av konfrontationer med både människor och andra androider utforskar filmen teman som mänsklighet, rättvisa och den tunna linjen mellan gott och ont.

The Bronx Executioner poster

Låt mig poängtera redan nu att detta är en riktigt crappy lågbudgetfilm som jag finner otroligt underhållande eftersom jag älskar b-filmer. Och om du som jag är besatt av postapokalyptiska filmer så är den ett absolut måste! Dessutom består filmen även av återvunnet filmmaterial från ”The Final Executioner” från 1984.

THE BRONX EXECUTIONER (1989) Trailer

Trots dess uppenbara begränsningar i budget och produktion, lyckas ”The Bronx Executioner” engagera sin publik med sin kreativa handling och ambitiösa vision. Filmen är en blandning av flera genrer, inklusive science fiction, action och cyberpunk, vilket var typiskt för 1980-talets genrehybrider. Dess estetik och atmosfär påminner om andra samtida verk som ”Blade Runner” och ”Mad Max”, även om den saknar deras polerade produktion och djup (och i ärlighetens namn, är extremt dålig i jämförelse).

The Bronx Executioner på vhs
Mitt ex av The Bronx Executioner på vhs

En av de mest anmärkningsvärda aspekterna av ”The Bronx Executioner” är dess användning av praktiska effekter och miniatyrer, som ger en charmig känsla av autenticitet som ofta saknas i dagens digitalt dominanta filmvärld. Dessutom speglar filmens dystopiska teman och sociala kommentarer de samtida farhågorna och fascinationen med teknologins roll i samhället.

The Bronx Executioner

Även om ”The Bronx Executioner” kanske inte står ut som ett mästerverk inom sitt fält (minst sagt), representerar den en era av filmproduktion där kreativiteten ofta överträffade de tekniska och ekonomiska resurserna. För fans av kultklassiker och B-filmer erbjuder den en intressant titt in i en tid då genrefilmer vågade utforska stora idéer, oavsett begränsningar.

The Bronx Executioner

I retrospekt kan ”The Bronx Executioner” ses som ett tidsdokument från en era där filmmakare experimenterade vilt med genrer och teman, ofta med blandade resultat. För den moderna betraktaren erbjuder den en nostalgisk resa tillbaka till en tid då science fiction och action möttes i oväntade och ofta underhållande konfigurationer. Trots dess obskyritet, är ”The Bronx Executioner” ett viktigt bidrag till 80-talets filmhistoria, ett minne av en tid då vision var lika viktig som, om inte viktigare än, verkställande.

Rollista för The Bronx Executioner

 • Gabriele Gori – James
 • Margie Newton – Margie
 • Chuck Valenti – Shark
 • Rod Robinson
 • Bernard Lee
 • Frank Davis
 • Alex Vitale – Dakar
 • Woody Strode – Sheriff Warren(archive footage)
 • Cinzia Bonfantini
 • Stefano Davanzati
 • Luca Giordana
 • Tommaso Mesto
 • Renato Miracco
 • Maria Romano

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *