”Lock Up” är ett amerikanskt actiondrama från 1989, regisserad av John Flynn och med Sylvester Stallone i huvudrollen som Frank Leone, en fånge som konfronterar både det fysiska och psykiska våldet inom fängelsesystemet. Filmen är känd för sin råa skildring av livet bakom galler och Stallones intensiva skådespelarprestation.

Lock Up

Handlingen i ”Lock Up” fokuserar på Frank Leone, en modellfånge som närmar sig slutet av sitt straff. Hans liv tar dock en oväntad vändning när han plötsligt och utan förklaring överförs till Gateway-fängelset, ett av de hårdaste fängelserna i landet. Väl där konfronteras Leone av fängelsedirektören Drumgoole, spelad av Donald Sutherland, som har en personlig vendetta mot Leone på grund av en tidigare sammanstötning.

Lock Up poster

Filmen utforskar de brutala förhållandena och korruptionen inom fängelsesystemet, där Leone utsätts för både fysiska och psykiska övergrepp. Trots detta, framställs han som en hjälte som vägrar att brytas ned av systemet och som kämpar för sin överlevnad och rättvisa.

Lock Up på vhs
Mitt ex av Lock Up på VHS

Stallones prestation som Frank Leone är kraftfull och nyanserad. Han lyckas framställa en karaktär som är både hård och sårbar, vilket ger filmen en djupare dimension. Sutherlands roll som den ondskefulla fängelsedirektören ger också en stark kontrast till Leones karaktär och bidrar till filmens spänning.

Lock Up – Trailer – (1989) – HQ

”Lock Up” är även känd för sina actionfyllda sekvenser och dramatiska scener, vilka bidrar till att hålla tittarna engagerade genom hela filmen. Filmen blandar element av drama, action och en berättelse om mänsklig uthållighet och rättvisa.

Lock Up

Även om ”Lock Up” fick blandade recensioner vid sin utgivning, har den sedan dess vunnit en viss uppskattning för sin skildring av Stallone i en annorlunda roll än hans mer traditionella actionhjältepersonligheter. Den har blivit en symbol för 1980-talets actiondramagenre och är uppskattad av både Stallone-fans och fans av genren i stort.

Sammanfattningsvis är ”Lock Up” en gripande och intensiv film som erbjuder en inblick i de mörkare sidorna av fängelselivet, samtidigt som den framhäver Stallones skådespelartalang och filmens underliggande budskap om rättvisa och mänsklig styrka.

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *