I en värld som ständigt omfamnar digital teknik, frodas det även en vurm för de mekaniska underverken från förr. Bland dessa historiska artefakter står Olympia’s SM-serie av skrivmaskiner som en symbol för en svunnen era. Olympia, etablerat i Tyskland under tidigt 1900-tal, har länge varit känt för sin tillverkning av högkvalitativa skrivmaskiner. Deras SM-serie, introducerad 1949, är inte bara en hyllning till teknisk expertis och design utan också ett viktigt kapitel i skrivmaskinernas historia.

Olympia SM3 De Luxe
Olympia SM3 De Luxe

Dessa maskiner, kända för sin robusthet, pålitlighet och eleganta design, har charmat såväl författare som kontorsarbetare genom decennier. SM-serien, som står för ”Schreibmaschine Mittelklasse” (mellanklass skrivmaskin), representerar en tid då skrivmaskiner var en central del av affärs- och litteraturvärlden. I denna artikel utforskar jag SM-seriens evolution, dess unika egenskaper, och varför den fortfarande fascinerar samlare och nostalgiker världen över.

Historisk Bakgrund

Olympia SM1
Olympia SM1

Olympia’s SM-serie av skrivmaskiner har en rik och intressant historia som sträcker sig tillbaka till mitten av 1900-talet. Ursprungligen tillverkad av Olympia Werke AG i Wilhelmshaven, Tyskland, blev serien snabbt populär tack vare sin hållbarhet, pålitlighet och estetiskt tilltalande design. Den första modellen i serien, SM1, introducerades på marknaden 1949 och blev snabbt följd av en rad förbättrade och uppdaterade versioner som SM2 och SM3.

Under 1950- och 60-talen, en tid av stora teknologiska framsteg och ekonomisk tillväxt, blev skrivmaskiner en allt viktigare del i kontorslandskapet. Olympia’s SM-serie var i framkant av denna utveckling, med dess förmåga att kombinera funktionalitet med en attraktiv design. Varje ny modell i serien introducerade förbättringar, såsom lättare tangenttryck, ökad skrivhastighet och förbättrad pappershantering, vilket gjorde dem till ett populärt val bland professionella användare och företag.

Dessa skrivmaskiner blev inte bara arbetsredskap utan även en symbol för professionalism och effektivitet. De användes i olika sammanhang, från små kontor till stora företag och även av författare för att skapa litterära verk. Olympia’s SM-serie speglar således inte bara en teknologisk utveckling utan också en kulturell och ekonomisk tidsepok där mekaniska skrivmaskiner var oumbärliga i det professionella och kreativa livet.

Design och Tekniska Egenskaper

Olympia SM9
Olympia SM9

Designen och de tekniska egenskaperna hos Olympia’s SM-serie skrivmaskiner var banbrytande vid sin tid och fortsätter att vara imponerande än idag. Dessa maskiner kännetecknas av en robust konstruktion som ger dem en lång livslängd och motståndskraft mot dagligt slitage.

En av de mest framträdande egenskaperna hos SM-serien är tangenternas respons och känsla. Tangenterna är utformade för att ge en taktil återkoppling som är både behaglig och effektiv, vilket möjliggör snabb och exakt skrivning. Detta var särskilt viktigt under en tid då skrivmaskiner var det primära verktyget för textproduktion.

Vidare var SM-serien utrustad med flera tekniska innovationer. Till exempel inkluderade senare modeller som SM9 en karaktärsreglering som tillät användaren att justera avståndet mellan bokstäverna, vilket förbättrade läsbarheten och gav en professionell finish på dokumenten. Dessutom hade flera modeller en tabulatorfunktion, vilket var en viktig egenskap för affärsdokumentation och rapportering.

Designmässigt hade SM-serien en klassisk och tidlös estetik. Med rena linjer och en ofta svart, grå eller vit finish, var dessa skrivmaskiner inte bara funktionella utan också elegant formgivna. Denna kombination av funktionalitet och estetik gjorde dem till ett populärt val för såväl kontorsmiljöer som privata hem.

SM-serien av Olympia skrivmaskiner representerar en perfekt balans mellan traditionell hantverksskicklighet och teknisk innovation. Deras design och byggkvalitet har inte bara stått tidens test utan också inspirerat generationer av skrivmaskintillverkare och användare.

Populära Modeller inom SM-serien

Inom Olympia’s SM-serie finns det några modeller som särskilt utmärker sig för sin popularitet och de unika egenskaper som de förde med sig. Dessa modeller har blivit ikoner inom skrivmaskinsvärlden och är fortfarande eftertraktade av samlare och entusiaster.

olympia sm3
Olympia sm3
 1. SM3: Lanserad i början av 1950-talet, blev Olympia SM3 snabbt populär för sitt eleganta utseende och sin pålitliga prestanda. Den hade ett fjäderbelastat pappersstöd, vilket underlättade inmatningen av papper, och en klar och lättläst typsnittsstil. SM3 var också känd för sin hållbarhet och kunde stå emot tung användning, vilket gjorde den till en favorit på kontor och i hem.
 2. SM7: Introducerad under senare delen av 1950-talet, representerade SM7 en vidareutveckling med förbättrad funktionalitet och design. Denna modell innehöll en mer avancerad marginalkontroll och en förbättrad tangentmekanism, vilket gjorde skrivprocessen ännu smidigare och mer precis.
 3. SM9: En av de mest avancerade och senaste modellerna i serien, Olympia SM9, lanserades under 1960-talet. Den var utrustad med förbättrade funktioner såsom en variabel teckenavståndsreglering, en robust men ändå lätt kaross, och en modern design. SM9 blev känd för sin exceptionella skrivkvalitet och blev en favorit bland professionella skribenter och affärsfolk.
Olympia SM9
Olympia SM9

Varje modell inom SM-serien representerade en evolution i design och teknik. De var inte bara arbetsredskap utan även konstverk som speglade den tidens estetik och värderingar. Deras fortsatta popularitet idag vittnar om deras tidlösa charm och funktionalitet.

Eller som Daniel Marleau skriver på typewriterreview.com:

The SM-line of typewriters from the 1950s and 60s were the pinnacle of manual typewriter technology. The SM9 is the culmination of that typewriter expertise.

Typewriterreview.com

Olympia SM modeller produktionsår

Olympia SM1
Olympia sm1

Här är en tabell som visar start- och slutår för produktionen av olika modeller i Olympia SM-serien (notera att det här är ungefärliga årtal baserat på serienummer, det är inte alltid helt logiskt). Informationen är hämtad från Typewriterdatabase.com:

ModellStartårSlutår
SM119491951-1954
SM21950-19541957-1960
SM319531961
SM419581961
SM719611964
SM819641970
SM919641979

Och nedan följer en visuell överblick av tidsperioden då modellerna var i produktion:

Olympia sm

Av bilden ovan kan vi snabbt utläsa att SM3 och SM9 var populärast eftersom de stannade i produktion längst. Utöver dessa modeller så tillverkades även några budgetalternativ som Olympia Monica och SM5. Monica började tillverkas 1960 och SM5 1961.

Olympia SM i litteratur och kultur

Olympia SM-seriens skrivmaskiner har inte bara varit viktiga verktyg i kontorsmiljöer och bland skrivande yrken, utan har även haft en betydande roll i kulturen och litteraturen. Dessa maskiner har blivit ikoniska föremål som representerar en tid då skrivande var en fysisk och taktil process.

Michael Bonds SM9
Museum of London kurator, Hilary Young, med den ursprungliga skrivmaskinen (1965) som Michael Bond använde för att skriva ”Paddington at Work” och ”Paddington Goes to Town” efter att han lämnade BBC 1965 för att på heltid skriva om Paddington.
 1. Författare och Skapande: Många kända författare har använt Olympia SM-seriens skrivmaskiner för att skapa sina verk. Dessa maskiner var inte bara arbetsredskap utan även en källa till inspiration och kreativitet. De tillhandahöll en direkt och konkret koppling mellan författaren och texten, vilket många författare uppskattade. Exempel på kända författare som skrivit på Olympia sm maskiner är: Kurt Vonnegut, Tennessee Williams, Jon Cleary och Sam Shepherd med flera. Michael Bond som skrev böckerna om den lilla björnen Paddington skrev på en Olympia SM9.
 2. Film och Television: Olympia SM-seriens skrivmaskiner har gjort flera framträdanden i film och television, ofta som en del av scenografi för att återskapa en autentisk känsla av en svunnen tid. Deras närvaro på skärmen hjälper till att skapa en stämning av nostalgi och historisk realism.
 3. Samlarobjekt och Retrokultur: I takt med att digitala enheter har tagit över, har mekaniska skrivmaskiner som Olympia SM blivit populära samlarobjekt. De representerar en tid då maskiner var både vackra och funktionella. Samlare och entusiaster värderar dem högt för deras estetiska värde, mekaniska komplexitet och historiska betydelse.
 4. Konst och Design: Olympia SM-serien har också inspirerat konstnärer och designers. Dess klassiska design och mekaniska skönhet har gjort den till ett föremål för konstnärliga projekt och designstudier, där den gamla teknologin möter modern kreativitet.

Olympia SM-seriens inflytande sträcker sig därmed långt bortom dess ursprungliga funktion som skrivverktyg. Den har blivit en kulturell ikon som påminner oss om skrivkonstens historia och den fysiska skrivprocessens skönhet.

Samlande och nuvarande värde

Olympia sm3

Intresset för att samla på Olympia SM-seriens skrivmaskiner har vuxit betydligt under de senaste åren, vilket återspeglar en bredare trend av intresse för vintage-teknologi och retro-kultur. Dessa maskiner är inte bara värdefulla som fungerande skrivredskap utan också som estetiska och historiska artefakter.

 1. Värdering av Skrivmaskiner: Värdet på en Olympia SM-skrivmaskin kan variera beroende på flera faktorer. Modell, skick, och fullständighet (till exempel, om den ursprungliga färgen och dekaler är intakta, om den har sin originalväska) är alla viktiga aspekter som påverkar värderingen. En välbevarad maskin kan vara värdefull för samlare.
 2. Skötsel och Underhåll: För att bevara skrivmaskinerna i gott skick, krävs regelbundet underhåll, inklusive rengöring och oljning av de mekaniska delarna. Det är viktigt att hantera dem varsamt, då vissa delar kan vara svåra att ersätta eller reparera på grund av deras ålder.
 3. Marknaden för Vintage Skrivmaskiner: Marknaden för vintage skrivmaskiner är ganska aktiv, med samlare och entusiaster som köper och säljer genom auktioner, online marknadsplatser och antikaffärer. Olympia SM-seriens skrivmaskiner är särskilt populära, tack vare deras rykte om kvalitet och deras estetiska tilltalande design. Med det sagt kan man i Sverige ändå få tag på en riktigt bra Olympia SM för några hundralappar om man har lite tålamod.
 4. Kulturell Betydelse: Utöver deras monetära värde, representerar dessa skrivmaskiner en era av analog teknologi. De påminner om en tid då skrivande var en fysisk och meditativ process. Denna nostalgiska charm bidrar till deras fortsatta popularitet.

Sammantaget är Olympia SM-seriens skrivmaskiner inte bara samlarobjekt utan också viktiga kulturella artefakter som representerar en svunnen era av skrivteknik och design.

skrivmaskiner

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Delta i konversationen

4 Comments

 1. Hej! Så kul att du skriver om skrivmaskiner. Som ny entusiast så har jag några hemma. Har en SM9 och drömmer nu om en röd SM3. God Jul!

  1. Hej, Vad trevligt 🙂 Är du nöjd med din SM9? Är det den tidigare modellen med en del turkos/gröna detaljer eller den senare?

 2. Hej
  Har en äldre portabel Olympia SM-serie skrivmaskin (i oskadat fodral) – men vill köpa nytt färgband. Maskinen fungerar perfekt med färgen är torkad/gammal.

  Kan du ge mig råd om hur få till ett nytt färgband?

  1. Hej, Pelikan spole 8 passar till Olympia, antingen helsvart eller svartrött, om du googlar hittar du flera återförsäljare men jag såg att bland andra Kontorsgiganten har dem hemma.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *