Tippan började tillverkas så tidigt som 1948 av det tyska företaget P. Gossen & Co. K.-G. Företaget grundades redan 1919 av Paul Gossen och i början tillverkade de elektriska mätinstrument. 1924 anställs Erwin Pfaffenberger som trainee. Erwin Pfaffenberger var chefsdesigner för den första skrivmaskinen av Gossen, nämligen Gossen Tippa. Av den första Gossen Tippan att döma så verkar Erwin ha inspirerats av, och göra en bättre portabel skrivmaskin än, Hermes Baby som hade lanserats redan 1935. Denna första Tippa hade inte mycket gemensamt med den gula Triumph Tippa som du ser här. Nej den hade självklart ett chassi i metall och ett mycket mer industriellt utseende.

Snabbspola till 1956 och Gossen säljer licensen för Tippa till Adler, som i sin tur absorberas av Triumph 1966. Detta med exakta årtal för olika tillverkare och licenser är lite si och så. Om man tittar i TypewriterDatabase så ser man både Adler Tippa och Triumph Tippa i slutet av 50-talet.

Denna gula Triumph Tippa är tillverkad i Holland 1975. Denna senare modell av Tippan är ganska charmig i sin gula härlighet trots sitt plasthölje (de tidigare maskinerna hade metallhölje). Snärtigt tillslag även om den inte kan mäta sig i skrivkomfort med en Erika eller Hermes till exempel.

Genom åren, ända in på 80-talet, så kom Tippan i många olika utseenden.

Triumph tippa textprov

Tillverkningsår: 1975

Mått med väska: B31 cm, H9 cm, D32 cm, Vikt: 5kg

Triumph Tippa skrivmaskin

Triumph

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *