I en tid där digital teknik dominerar kan det tyckas anmärkningsvärt att intresset för begagnade skrivmaskiner fortfarande är starkt. Dessa klassiska verktyg för skrivande bär på en nostalgisk charm och är uppskattade för deras unika egenskaper. Jag jobbade i 7 år med att köpa, renovera och sälja skrivmaskiner så jag vet att det inte alltid är så lätt att få tag på en bra skrivmaskin. Jag äger själv en handfull skrivmaskiner som jag använder löpande.

Erika Model 10
Erika Model 10. Detta är en mycket skön skrivmaskin att skriva på. Om du hittar en i fint skick kommer den bringa dig skrivglädje i många år. Foto Joakim Flisberg

Att köpa en begagnad skrivmaskin är inte alltid en enkel uppgift. Det kräver noggrannhet och kunskap om vad man bör leta efter för att hitta en pålitlig och välfungerande modell. I denna artikel kommer jag att gå igenom viktiga tips och råd för att hjälpa dig i ditt köp av en begagnad skrivmaskin.

Tips 1: Kontrollera skick och funktion

Erika Model 10
Erika Model 10. Foto Joakim Flisberg

Innan du gör ett köp är det viktigt att noggrant kontrollera skrivmaskinens skick. Titta på maskinens yttre för tecken på slitage, rost eller skador. Ett välvårdat yttre kan vara en indikation på att maskinen också är väl underhållen invändigt. Testa tangenternas rörlighet och se till att de inte fastnar eller är svåra att trycka ner. Om typarmarna har fastnat eller går trögt så är det inget stort problem eftersom det går lätt att smörja upp dem.

Kolla också om färgbandet behöver bytas ut. Om möjligt ta reda på vilket färgband som passar till skrivmaskinen och kontrollera så du kan köpa det någonstans. En fungerande skrivmaskin ska kunna producera tydliga och jämna bokstäver utan att haka upp sig.

En annan sak som ofta kan vara ett problem med gamla skrivmaskiner är att valsen fastnar, den ska kunna röra sig smidigt fram och tillbaka. Om den sitter fast så kan det vara ett enkelt fel eller ett mycket komplicerat fel, så då kanske det är bättre att leta upp en annan skrivmaskin.

Tips 2: Välj rätt modell och märke

Olivetti Studio 44
Olivetti Studio 44. Foto Joakim Flisberg

När du väljer en begagnad skrivmaskin, är det viktigt att överväga vilken modell och vilket märke som passar dina behov. Olika märken och modeller har olika egenskaper, både när det gäller skrivkomfort och design. Vissa äldre modeller kan vara samlarobjekt och därmed dyrare. Om du planerar att använda skrivmaskinen regelbundet, leta efter en modell känd för sin hållbarhet och pålitlighet. Klassiska märken som Olivetti, Olympia, Smith Corona, Hermes och Royal är ofta ett säkert val (men helt säker kan man aldrig vara).

Forska om de olika modellernas historik och användarrecensioner för att fatta ett välgrundat beslut. Här på Franksgarage kan du hitta mängder med olika modeller av skrivmaskiner för lära dig mer. Jag försöker uppdatera de olika sidorna med skrivmaskiner med mer information om modeller, funktionalitet och historia.

Tips 3: Tillgång till reservdelar och underhåll

skrivmaskin
Foto Joakim Flisberg

Ett av de största hindren med begagnade skrivmaskiner är underhållet och tillgången till reservdelar. Innan du köper, undersök gärna om det finns någon som kan reparera skrivmaskiner i din närhet och om det är möjligt att få skrivmaskinen servad vid behov. Vissa äldre modeller kan ha begränsad tillgång på delar, vilket kan göra reparationer både svåra och kostsamma. Särskilt som det enda sättet att hitta reservdelar är att ge sig ut på nätet och leta över hela världen. Det kan också vara värt att lära sig grundläggande underhåll, som att rengöra och olja maskinen, för att förlänga dess livslängd.

Tips 4: Prova skrivmaskinen innan köp

Royal Portable Dualtone
Royal Portable Dualtone. Foto Joakim Flisberg

Det är starkt rekommenderat att du provar skrivmaskinen innan du genomför ett köp. Detta ger dig en känsla för hur maskinen fungerar i praktiken. Testa alla tangenter för att säkerställa att de fungerar korrekt och observera kvaliteten på texten som skrivs ut. Detta är också ett bra tillfälle att känna på maskinens ergonomi och hur bekväm den är att skriva på. Om möjligt, skriv några sidor för att verkligen förstå maskinens funktion och för att upptäcka eventuella dolda problem. Om du väljer att köpa en skrivmaskin via tradera så läs beskrivningen noga och kontrollera säljarens omdömen, Det är också bra att kontakta säljaren i förväg och ställa frågor om maskinens skick och funktion innan köp.

Tips 5: Jämför priser och gör en välgrundad ekonomisk bedömning

Groma Kolibri
Groma Kolibri är en av de mest kompakta modeller som tillverkats och den är hett eftertraktad och kan därför kosta några tusen i fint skick. Foto Joakim Flisberg.

Innan du bestämmer dig för ett köp är det viktigt att jämföra priser och bedöma värdet på skrivmaskinen. Priserna på begagnade skrivmaskiner kan variera kraftigt beroende på modell, skick och sällsynthet. Gör en marknadsundersökning för att få en uppfattning om genomsnittspriserna. Var medveten om att vissa säljare kan sätta ett högre pris på grund av skrivmaskinens antikvärde eller samlarstatus. Sätt en budget och håll dig till den, samtidigt som du överväger både maskinens initiala kostnad och eventuella framtida underhållskostnader.

Facit Privat Serie 3
Facit Privat Serie 3. Facit privat i olika utgåvor med små variationer brukar man kunna hitta på loppis för ett par hundralappar. Foto Joakim Flisberg.

Dessa saker är bra att tänka på när det gäller pris:

  • Billig skrivmaskin: På loppisar och tradera kan man hitta skrivmaskiner för 50 kr – 500 kr. Men tänk då på att kontrollera funktion noga.
  • Dyra skrivmaskiner: Från 1000 kr och uppåt. Det finns egentligen bara två rimliga anledningar till ett pris över 1000 kr (med lite tålamod kan man hitta de flesta modeller under 1000 kr). Den första anledningen är att maskinen har samlarvärde, antingen en antik skrivmaskin i fint skick eller en extremt sällsynt skrivmaskin eller att den har en intressant proveniens. En del modeller från andra hälften av 1900-talet betingar högre priser för att de är väldigt eftertraktade. Den andra anledningen till högt pris är att säljaren lagt ner arbete på skrivmaskinen och rengjort/renoverat den och installerat nytt färgband. Man får betala för arbete. Sen kan naturligtvis säljare försöka ta mer betalt av folk som inte vet bättre.
  • Färgband: Ett färgband ligger vanligtvis på 50-100kr och de räcker länge. Det knepiga kan vara att få tag på det färgband du behöver samt att en del tillverkare använde en egen standard på spolarna, det är inget problem så länge du har originalspolarna kvar för då kan du alltid spola upp ett standardband på dem, Halda hade bland andra det. Absolut lättaste stället att hitta färgband är på ebay eller etsy då de säljs i högre utsträckning i UK, USA och Tyskland till exempel. Bara sök efter din skrivmaskinsmodell och färgband dvs ”Olivetti typewriter ribbon”.

Kom ihåg att en dyr skrivmaskin inte alls behöver vara bättre än en billig! En Facit Privat med full funktion för 150 kr är ett ypperligt köp.

skrivmaskiner

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *