Olympia SM3 är en av de mest ikoniska skrivmaskinerna som någonsin producerats, och den är särskilt uppskattad bland samlare och skriventusiaster för sin robusthet, pålitlighet och elegant design. Olympia SM3 tillverkades av den tyska firman Olympia Werke AG, som hade sitt huvudsäte i Wilhelmshaven, Tyskland. Den här skrivmaskinen är en manuell modell som tillverkades från 1953 till 1961.

Olympia SM3

Olympia var en tysk tillverkare och Olympia’s SM serie är erkänt bra skrivmaskiner. De är inte riktigt så portabla som de superslimmade Hermes Baby eller Gossen Tippa. Jag skulle snarare kalla dem semi-portabla. De kom med väska och går att bära med sig men de är lite större och väger betydligt mer än de minsta skrivmaskinerna. Vad du istället får om du skaffar dig en Olympia SM3 eller någon annan modell ur serien är en riktigt stabil och pålitlig skrivmaskin. Jag skulle vilja påstå att de nådde kulmen i deras Olympia SM9 som är ett mästerverk.

Funktioner och design

Olympia SM3 Deluxe

Olympia SM3 är känd för sin utmärkta skrivkvalitet och hållbarhet. Den kom med flera funktioner som gjorde den till en favorit bland användarna:

 • Precisionstangenttryckning: Tangenterna är utformade för att ge en mjuk och exakt skrivkänsla vid tryckning, vilket minskar trötthet vid långvarig användning.
 • Marginalkontroller: Lätta att justera marginalinställningar som tillät användaren att snabbt ändra textens layout.
 • Färgbandväxling: Möjlighet att växla mellan två färgbandfärger, vanligtvis svart och rött, med en enkel reglagekontroll.
 • Bärbarhet: Trots sin robusta konstruktion var SM3 relativt bärbar jämfört med andra modeller från samma era, vilket gjorde den populär bland professionella skribenter och resande journalister.

Personligen kan jag bara konstatera att det är en dröm att skriva på en SM3 men rent designmässigt tycker jag den är lite tråkig. Inte alls så vackra former som en Hermes 3000 till exempel (men detta är ju rent subjektivt).

Tillverkning och produktion

Olympia sm3

Olympia Werke AG inledde produktionen av SM3 i början av 1950-talet. Tillverkningen ägde rum i Tyskland, och företaget var känt för sin höga kvalitetsstandard och ingenjörskonst. SM3’an blev snabbt en av Olympia’s mest framgångsrika skrivmaskiner, tack vare dess tillförlitlighet och användarvänliga design.

Produktionen av SM3 fortsatte fram till i alla fall 1961. Under denna tid genomgick modellen flera uppgraderingar och mindre designförändringar, men den grundläggande mekaniken och kvaliteten förblev konstant. Exakta produktionssiffror är svåra att komma åt, men det är känt att Olympia tillverkade hundratusentals enheter av denna modell, vilket understryker dess popularitet och efterfrågan. Om man tittar på serienumren så antyder de att den i alla fall tillverkades i 800 000 exemplar.

Arvet efter Olympia SM3

Olympia sm3

Olympia SM3 håller en särskild plats i skrivmaskinhistorien på grund av dess kvalitet, design och påverkan på skrivkulturen under mitten av 1900-talet. Även idag, decennier efter att produktionen upphörde, fortsätter SM3 att vara en eftertraktad modell bland samlare och dem som uppskattar konsten att skriva på en traditionell skrivmaskin.

Kända personer som använt en Olympia SM3

 • Harlan Ellison
 • Frank Herbert, författare av Dune
 • Patricia Highsmith
 • Louis L’Amour
 • Stan Laurel
 • Anais Nin
 • John Updike
 • Robert Penn Warren
 • Woody Allen

Olympia SM3 började tillverkas 1953 och tillverkades fram till 1961. Maskinen på bilderna nedan är en Olympia SM3 från 1958. En mycket trevlig skrivmaskin. Observera att den inte har något utropstecken som så många andra skrivmaskiner också saknar. Bra snärt i tangenterna.

olympia sm3 textprov

Tillverkningsår för maskinen på bilderna: 1958

Mått med väska: B37 cm, H16 cm, D36 cm, Vikt: 9kg

Olympia SM3

Olympia

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *