Facit

En svensk designklassiker, denna Facit P1 tillverkades 1959. Den är gjord i vikinggrå (jo färgen heter faktiskt så) metall. Den är kanske mest känd för att vara designad av design-prinsen Sigvard Bernadotte, men den är även känd för god funktion och kvalité. Sigvard Bernadotte tillsammans med Acton Bjørn, grundade redan 1950 Skandinaviens första designbyrå i Köpenhamn, Bernadotte & Bjørn Industridesign A/S. De skulle komma att designa många olika produkter men ett av deras stora arbeten var att designa Facit skrivmaskiner åt Halda i Åtvidaberg. Det går att skriva i rött/svart men är för tillfället ett helsvart färgband installerat. Gröna tangenter. Brun originalväska.

Det är en väldigt behaglig skrivkänsla i den här maskinen varför jag kan rekommendera den starkt till den som tänkt skriva mycket. Som på så många äldre skrivmaskiner så saknas utropstecken.

Facit P1 typsnitt

Vill du upptäcka en klassisk pärla? Då är Facit P1 skrivmaskin något för dig. Denna maskin är inte bara en del av skrivhistorien, utan också ett bevis på svensk ingenjörskonst när den är som bäst.

Varför är Facit P1 så speciell?

Facit P1 skrivmaskin

Facit P1, utvecklad i Sverige, är känd för sin robusthet och användarvänlighet. Men vad gör den så unik? Här är några nyckelfakta:

EgenskapBeskrivning
UrsprungSvensk design och tillverkning.
LanseringsårIntroducerad under mitten av 1900-talet.
DesignKompakt och funktionell, idealisk för kontor.
AnvändningEnkel att använda med tydlig mekanik.
PopularitetBred användning i skolor och på kontor.

Med dessa egenskaper blev Facit P1 en omtyckt maskin bland skriventusiaster och kontorsarbetare. Dess tillförlitlighet och hållbarhet gjorde att den stod emot tidens tand.

Hur förändrade Facit P1 skrivvärlden?

Facit P1

Facit P1 var inte bara en maskin – den var en symbol för effektivitet och precision. Med sin kompakta storlek och användarvänliga design, öppnade den dörrar för snabbare och mer effektiv skrivning. Det var en förändring som du, som skrivintresserad, säkert kan uppskatta. Eller som det uttrycktes i en handbok till facit privat:

I Facit Privat har Ni fått en snabb, pålitlig och effektiv medarbetare. Den kommer att vara Er till ovärderlig nytta och den kommer att bereda Er mycket nöje.

Den kreativa kraften bakom Facit P1

Facit P1

När du tänker på skrivmaskiner, kanske du föreställer dig en enkel maskin med begränsade funktioner. Men Facit P1 bröt detta mönster. Den kombinerade klassisk design med innovativa funktioner som gjorde skrivprocessen smidigare och roligare. För dig som uppskattar detaljer och kvalitet, representerar Facit P1 en era där design och funktionalitet gick hand i hand.

Varför välja en klassisk skrivmaskin i digitala tider?

Facit P1

I en värld där digital teknik dominerar, varför skulle du då överväga en klassisk skrivmaskin som Facit P1? Här är några anledningar:

  1. Taktil upplevelse: Det finns något djupt tillfredsställande med känslan av mekaniska tangenter under fingertopparna.
  2. Distraktionsfritt skrivande: Utan internet och pop-up-notiser kan du fokusera helt på ditt skrivande.
  3. Estetisk Charm: Facit P1 är inte bara ett verktyg, det är en stilikon som adderar en unik touch till din arbetsyta.

För dig som värderar en genuin skrivupplevelse, erbjuder Facit P1 något som moderna enheter inte kan – en chans att koppla ner och dyka djupt in i din kreativitet.

Facit P1 i dagens sammanhang

Facit P1

Kan en gammal skrivmaskin som Facit P1 fortfarande ha relevans idag? Absolut! För samlare och skriventusiaster är den en dyrbar artefakt. För andra, ett verktyg för att återuppleva och uppskatta det långsammare och mer meditativa skrivsättet. Din valda Facit P1 kan vara en bro mellan det förflutna och nuet, och erbjuda en unik inblick i skrivkulturens historia.

Design: Sigvard Bernadotte

Tillverkningsår: 1959

Mått i väska: B38 cm, H16 cm, D37 cm, Vikt: 8kg

Facit P1_5
Facit P1_6
Facit P1_7
Facit P1_1
Facit P1_2
Facit P1_3
Facit P1_4

facit

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *