Facit gubben

I Facit Privat har Ni fått en snabb, pålitlig och effektiv medarbetare. Den kommer att vara Er till ovärderlig nytta och den kommer att bereda Er mycket nöje. Det är emellertid en skrivmaskin som med exempelvis en radio – först när man lärt sig vilka funktioner alla olika knappar och tangenter har kan man utnyttja maskinens alla finesser. Studera därför handboken med omsorg och eftertanke. Den extra tid Ni använder för att ”lära” Er Facit Privat kommer Ni att tjäna in många gånger om under det dagliga umgänget i framtiden.

inledning facit privat

Denna fantastiska inledning går att läsa i handledningen till Den Facit Privat från 1961 som ni kan se här. Man visste onekligen hur man skrev en säljande text redan på 60-talet. Det jag tycker är extra fint är hur de beskriver skrivmaskinen som din medarbetare som du kommer att ha ett dagligt umgänge med, nästan som en vän eller partner.

Facit Privat handbok

Vidare kan man läsa om vad ”Touch-skrivning” är, nej, glöm din i-phone, nu snackar vi äkta touch. Man ska lägga en, för ändamålet speciellt avsedd, kåpa över tangenterna och placera händerna under den för att varje finger skall ”känna” sig fram till rätt tangent inom sitt bestämda arbetsområde. Detta är touchmetoden.

Skrivmaskin arbetsplats

Sedan har vi självklart några ord om arbetsplatsen:

Innan Ni börjar skriva – ägna några minuter åt att ställa i ordning en idealisk arbetsplats. Placera maskinen direkt på bordet och se till att den står i lagom arbetshöjd – när händerna hålls över tangentbordet skall underarmarna vara vågräta. Sitter Ni för lågt – lägg en kudde på stolen! Var noga med att inte sitta för långt ifrån maskinen – överarmarna bör vara praktiskt taget lodräta. Ett ordentligt ryggstöd ger idealisk skrivställning. Vill Ni sitta i en bekväm fåtölj när Ni skriver? Det går bra det också och då ställer man enklast maskinen direkt i knät!

Sedan följer en mängd andra råd och tips – på det stora hela mycket läsvärt.

Skriva maskin
Facit Privat 1961 3

I övrigt har vi en mängd trevliga skrivmaskiner för beskådan här.

Nedan följer några exempel:

Olympia Monika från 1961

Olympia Monika
Silver Reed Silverette 2
Olympia Elite skrivmaskin

Silver Reed Silverette 2 Olympia Elite Och många fler!!

skrivmaskiner

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *