I December 2023 skaffade jag både en Polaroid Now+ Gen 2 och en Polaroid i-2 för att kunna jämföra dem. Så här redovisar jag resultaten, vilken polaroidkamera är bäst, Polaroid Now+ Gen 2 eller Polaroid i-2?

Polaroid i-2 och Now+ gen 2
Polaroid i-2 och Now+ gen 2 en jämförelse

Resultaten i korthet

  • Klart bättre objektiv i Polaroid i-2 än i Polaroid Now+ gen 2, både vad gäller skärpa och ton.
  • Blixtfotografering med Polaroid i-2 är oftast tillfredsställande och bilderna har livfullare färger än blixtbilder med Polaroid Now+.
  • Polaroid Now+ gen 2 fungerar ok om du bara knäpper en bild då och då men Polaroid i-2 är ett klart bättre alternativ för regelbundet användande.

Jag köpte min första polaroidkamera, en Polaroid 636 closeup, redan 1993. Så jag har fotograferat med polaroid i 30 år nu och på vägen har jag ägt och fotograferat med många olika polaroidkameror. Men de jag använt mest är min 636 closeup och min Polaroid SX-70. För tillfället har jag 8 olika polaroidkameror.

polaroidkameror
Mina mest använda polaroidkameror: Polaroid SX-70 och Polaroid 636 Closeup.

Jag har länge tänkt att jag skulle investera i en ny polaroidkamera, dels för att jag tycker att det är så roligt att de produceras igen, men framförallt för att jag ville ha en kamera kompatibel med den nya i-type filmen som är bättre för miljön då det inte ligger batterier i de filmpacken. Problemet har varit att jag inte tyckt att de gjort några kameror som är bättre än de jag har, så därför har det dröjt ända tills nu innan jag köpt någon ny polaroidkamera.

Polaroid i-2 köpte jag främst för att jag ville ha en kamera med bättre optik, och objektivet i i-2’an är en klar uppgradering. Sen skadar det ju inte att ha tillgång till manuella inställningar även om jag tycker det är onödigt att man måste ha en app för övrig funktionalitet. Polaroid Now+ gen 2 skaffade jag för att jag ville jämföra om i-2’an verkligen var värd det seriöst högre priset.

Hur jag använder polaroidfoto

Polaroid i-2
Polaroid i-2

Jag använder polaroidkameror främst som point and shoot kameror så jag har inte så höga krav på en massa finesser. För seriöst fotograferande använder jag min Leica M6, mina Nikon fm2, f2as och f3 samt min Mamiya 6. Så vad är viktigt för en point and shoot kamera?

  • Skarp optik
  • Korrekt och snabb ljusmätare
  • Korrekt och snabb autofokus
  • En bra blixt

Det är det, allt annat är bara bonusar eller distraktioner.

Resultaten av jämförelsen mellan Polaroid i-2 och Polaroid Now+ gen 2

Polaroid Now+ gen 2
Polaroid Now+ gen 2

Jag kan genast konstatera att optiken i i-2’an är mycket skarpare än objektivet på Polaroid Now+. Det ger även en mer levande ton i bilderna både med och utan blixt. Jag skulle nog även sträcka mig och säga att det är bättre än optiken i min gamla Polaroid 636 closeup, men det har jag inte jämfört fullt ut än.

Ljusmätningen är fullt acceptabel i i-2 för en polaroidkamera även om den ibland låter sig luras av ljusförhållandena. I auto mode tenderar den att överexponera lite. Polaroid Now+ har en ljusmätning man kan förvänta sig av en polaroidkamera, ibland lyckas den bra och ibland dåligt.

En stor skillnad är blixten. Med Polaroid Now+ känner jag tydligt igen de mörkare, färglösa bilderna man ofta får från 600-kamerorna. Men med i-2’an upplever jag att man oftast får förhållandevis rätt exponerade bilder med liv i färgerna. Det blir problem om du placerar ett ljusare föremål eller ett ansikte i förgrunden. Vår vita Ragdoll-katt blir oftast alldeles för ljus om hon är med i förgrunden. Jag upplever inte heller att det blir så mycket hårda skuggor utan oftast är det en mjuk övergång. Men överlag är jag mycket nöjd med blixt-kvaliteten hos i-2 (Det är trots allt en Polaroidkamera med inbyggd blixt, man kan inte ha för höga förväntningar).

Autofokusen har jag inte direkt haft problem med i någon av kamerorna.

Jag har glasögon och måste tillägga att jag har enklare att hantera sökaren på i-2 än på Polaroid now+.

Bäst i test

Polaroidbilder
Några av bilderna från testet.

Den bästa kameran är helt klart Polaroid i-2 men den är också klart dyrast. Om du bara vill ha en ”partykamera” som du bara använder då och då så duger Polaroid Now+ gen 2 ypperligt, och till ett mycket trevligare pris. Men om du älskar polaroidfoto och vill ha mer kreativa möjligheter med manuella inställningar och en skarpare optik så tycker jag Polaroid i-2 är värd investeringen.

Jag har en känsla av att Polaroid i-2 kommer att bli min mest använda polaroidkamera hädanefter.

Läs även 10 tips för att ta bättre bilder med polaroidkamera.

polaroid

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *