Polaroid har lanserat ett nytt flaggskepp med fulla manuella exponeringsmöjligheter, ett riktigt skarpt objektiv och en stor, ljus sökare. Polaroid I-2 är den första mer professionella kamera som Polaroid lanserat sedan nystarten. Och det är en mycket lovande kamera men den kommer inte billigt.

Polaroid I-2
FördelarNackdelar
Full manuell exponeringskontrollSnabbaste slutartiden 1/250 är begränsande i starkt ljus
LiDAR autofokusDyr
Skarpt objektiv med bra närgränsIngen manuell fokus
Fungerar med extern blixt
Laddas med USB-C

Design och byggkvalitet

Polaroid I-2

Polaroid I-2 behåller det klassiska polaroidutseendet. Men den är betydligt tyngre än sina samtida syskon Polaroid Now och Polaroid Now+. Kameran är tillverkad i plast och metall. Polaroid I-2 har samma allmänna form som Polaroid OneStep 2 och Polaroid Now, men är mer slimmad med en matt svart yta, rundade hörn och en lägre höjdprofil. Formen tillsammans med objektivet ger ett exklusivare intryck än de andra polaroidkamerorna. Enligt Dan Bracaglia på DPreview så känns kameran välbyggd och solid i handen, materialen gör att den nog klarar av en del stötar och lite hårdare tag men man ska nog inte tappa den från några högre höjder.

Polaroid I-2 sökare
Stor och ljus sökare med information

Funktioner

Helt manuella kontroller helt och hållet inbyggda i kameran, en 100% analog upplevelse.

Kontrollerna på I-2 är enkla och raka med många alternativ. Du har sex olika fotograferingslägen: auto, bländarförval, slutarförval, manuell, multiexponering (upp till fyra bilder), och självutlösare. Den har också en exponeringskompensationsratt på +/- 2 i tredjedels steg precis ovanför linsen.

The camera offers just about everything you could want, including a sharp lens, a reliable LiDAR autofocus system, and external strobe support for studio work.

Pcmag.com
Specifikationer
Objektiv98mm, bländare f/8–f/64 (motsvarar 38mm f/3.2) Närgräns 0,4 m till oändlighet
FokusAutofokus med LiDAR-sensor med 3 linselement
ExponeringManuell och automatisk
Exponeringskompensation+/- 2 steg
Slutartider1/250 – 30 sekunder
FotograferingslägenAutoläge, bländarprioritet, slutarprioritet, manuellt läge, multiexponering och självutlösare
SökareOptisk sökare med LCD-infovisning
BatteritypInternt, uppladdningsbart litiumjonbatteri
UppkopplingBluetooth, USB-C
FilmKompatibel med Polaroid i-Type, 600 och SX-70 film
AppApp för fjärrstyrning och uppdatering av firmware
Filtergänga49mm
BlixtInbyggd samt möjlighet att använda extern blixt
StativStativfäste
Dimensioner150 x 119 x 91 mm
Vikt1260 gram
PrisBilligaste på prisjakt: 6790kr

Objektiv och exponering

Polaroid I-2

Det största argumentet för att köpa en Polaroid I-2 är nog den kreativa friheten som manuell exponeringskontroll ger. Men det skarpa objektivet med LiDAR autofocus kommer som ett starkt andra argument. Polaroid övertygade två pensionerade ingenjörer från Olympus som jobbade där under den analoga tiden att komma och skapa objektivet.

Det tredelade objektivet använder plast istället för glas. Bilderna visar märkbart skarpare detaljer jämfört med den enkla linsen i Polaroid Now+ eller Fuji Instax Square SQ1 menar Jim Fisher på PCmag. Bilderna har också en rikare textur (särskilt om du väljer svartvit film) och kan fortfarande sudda ut bakgrunder för en hygglig isolering av motivet, fortsätter han.

Autofokussystemet förbättrar också bildkvaliteten. I-2 låser fokus med förbluffande precision över hela sitt omfång (0,4m till oändligheten). Det resulterar i en skarpare bild än kameror med plastlinser som har en eller två fokuszoner, såsom Instax Square SQ1, eller till och med modeller med glaslins som förlitar sig på manuell zonfokus som Lomo’Instant Square.

Polaroid I-2 foto
Polaroid I-2 foto. Credit: Polaroid

En ljusmätare för omgivande ljus hanterar automatisk exponering. Den täcker de centrala 60% av bilden och är placerad så att den fungerar korrekt när du lägger till ND-filter eller andra filter som påverkar scenens ljusstyrka.

Mätaren gör ett helt ok jobb för scener där inbyggda, reflekterande mätare i kameran fungerar bra, men motljusscener och bilder som täcker djupa skuggor och ljusa höjdpunkter kan ställa till det. Det är värt att mäta en scen med din telefon eller en extern ljusmätare för sådana typer av bilder.

Nedan hittar du en video från Polaroid om Polaroid I-2 där du får mer information om objektivet bland annat.

The Story behind the Polaroid I-2 Instant Camera

Prestanda

Pricey but capable, the I-2 is the best Polaroid camera money can buy in 2023. Its suite of full manual, auto, and semi-auto exposure modes provides plenty of flexibility. The sharp lens outputs fantastic shots and autofocus works with solid reliability. Plus, the camera handles well and looks even cooler.

-Dan Bracaglia, Dpreview.com

Bildkvalitet

Polaroid I-2 foto
Polaroid I-2 foto. Credit: Polaroid

I-2 stöder I-Type, 600-serien och SX-70 film. Den förstnämnda är den billigaste eftersom den inte inkluderar ett batteri i filmkassetten och är satt till ISO 640, men den är fortfarande dyr med ungefär 199kr per paket med 8 bilder. Du kan minska kostnaden per bild genom att köpa i större kvantiteter eller passa på vid en rea.

Polaroids filmkvalitet är tyvärr inkonsekvent och kräver viss omsorg för att användas korrekt. Detta gäller särskilt för färgfilmen, som tenderar att producera undermättade bilder med en mycket svag brun färgton på varma dagar och en blåaktig ton i kallt väder, tillsammans med viss kontrastförlust om du inte skyddar filmen från ljus medan den framkallas. Fujis färgmaterial för Instax Square visar naturlig, korrekt mättad färg och kräver inte att du sätter dem i mörker medan de utvecklas.

Polaroid I-2 foto
Polaroid I-2 foto. Credit: Polaroid

Polaroids svartvita film är lättare att använda. Du behöver fortfarande vara uppmärksam på temperaturen och det är ingen dålig idé att skydda den, men att hålla den borta från ljus är mindre kritiskt. Kontrasten är stark, och mörkare skuggor tillför lite tyngd till bilderna.

Men oavsett filmen så tar I-2 väldigt skarpa bilder för att vara Polaroid på grund av objektivets kvalitet menar Kathleen Ellis på Shootitwithfilm.com.

With the I-2, shot after shot, I was just blown away by the sharpness and clarity of my images.

-Kathleen Ellis

Men, säger hon, kom ihåg att det fortfarande är polaroidbilder vi talar om så det går inte att jämföra med bilder tagna med en Hasselblad.

Användarupplevelse

Polaroid I-2

Lauren Scott på techradar tyckte att den var lite för stor och bökig för att hantera med en hand. Idag finns det ju mindre direktbildkameror som en del instaxkameror till exempel, som är enklare att hantera men där man får acceptera mindre bilder. Traditionellt sett är inte polaroidkameror små, Polaroid 600 kamerorna till exempel är ganska klumpiga. Men för mig är det lite tjusningen.

The camera made me excited to shoot Polaroids again and could not be more fun to use. Have a brand new, in-production analog camera of this quality gives me hope that we’ll get to hold on to shooting film for a few more years.

-Kathleen Ellis på Shootitwithfilm.com

Sammanfattning

Polaroid I-2 med i-Type film

Det största argumentet för att köpa en Polaroid I-2 är nog den kreativa friheten som manuell exponeringskontroll ger. Men det skarpa objektivet med LiDAR autofocus kommer som ett starkt andra argument. Det enda som på allvar talar emot är ju hur mycket man är beredd att betala för dessa fördelar. Den enda riktiga nackdelen med kameran i sig skulle jag säga är slutarhastigheten på 1/250 vilken är begränsande i vissa lägen. Men jag skulle inte säga att det är en showstopper. Allt sammantaget så är detta den bästa nytillverkade polaroidkameran på marknaden. Och då är det kanske inte så konstigt att den också är den dyraste. Men om du bara är ute efter en peka och skjut kamera så är Polaroid Now ett klart mer prisvärt alternativ.

polaroid

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *