Polaroid 600 är en fantastisk direktbildkamera. Här kommer jag att svara på frågor om hur de fungerar, vilken film man behöver, historik och olika modeller, var du kan köpa en polaroid 600 kamera och film och mycket mer. Häng med!

Polaroid-Supercolor-Esprit
Polaroid Supercolor Esprit – 600 Kamera

I ett inte alltför avlägset förflutet var Polaroid bara ett minne från en nostalgisk tid bestående av bleknande udda små fyrkantiga foton av 50-talets barn som leker i trädgården, 70-talets bilar och familjebilder framför julgranen. Och inte undra på det eftersom det fantastiska företaget, skapat av en kille med en vision att revolutionera fotografin för alltid, gick i konkurs 2001.

Polaroid

Polaroid grundades av Edwin H. Land 1937. Han fick idén till polaroidkameran från sin dotter som undrade varför hon inte kunde se bilden han hade tagit med sin Rolleiflex omedelbart. 1947 demonstrerades den första prototypen av Polaroids direktbildkamera officiellt. Snabbspola framåt genom årtionden av innovativ framgång och kameramodeller, så kom digitalfotografi tillsammans med dess omedelbara digitala foton, och Polaroid var inte mer.

Impossible

Men vänta, Polaroid finns idag och säljer Polaroid-kameror och film? Ja, det stämmer, men det är en ny historia om en annan kille som heter Florian Kaps, som startade The Impossible Project för att rädda det underbara mediet polaroidfotografi. Kort sagt fick han ta över den sista Polaroid-fabriken i världen och startade om tillverkningen av polaroidfilm. Efter några år av att göra detta under det passande namnet The Impossible Project, lyckades han faktiskt köpa ut namnet Polaroid och vips, Polaroid är tillbaka i affärer.

Polaroid 600 idag

Idag säljer Polaroid ett brett sortiment av kameror och film. Detta inkluderar den klassiska Polaroid 600-kameran och filmen som först såg dagens ljus kommersiellt 1981. Polaroid 600-serien inkluderar ett brett utbud av kameror som ofta är mycket lika i funktion. Anledningen till att den kallas 600 är att filmen heter 600, så Polaroid 600-kamerorna använder alla den filmen förutom två helt olika kameror som kallas Polaroid 600 och Polaroid 600SE bara för att göra det riktigt förvirrande.

Polaroid 600-kameror

Hur som helst är kamerorna i 600-serien vanligtvis mycket lätta att använda och de använder alla samma filmförpackning som du bara sätter in i kameran och när du trycker på exponeringsknappen spottar den ut fotot. Vissa av dessa kameror har lite fler funktioner än så, det finns närbildsversioner där du måste skjuta in en närbildslins framför linsen och du kan också välja att mörka eller ljusa upp bilden, men mestadels är det bara att peka och skjuta med dessa kameror. Och är inte det skönheten med det?

Polaroid 600-kameran är inte i produktion idag, men det finns miljontals av dem där ute på eBay och i kamerabutiker, många av dem renoverade så det är lätt att hitta en. Och kom ihåg, kameran är verkligen billig, filmen är det inte. Jag minns att jag köpte min första Polaroid 636 CloseUp i början av 90-talet för ungefär 300 kronor och jag har den fortfarande och den fungerar perfekt, dock kostar varje bild mig ungefär 28kr.

Mer om olika Polaroid 600-kameror senare i artikeln.

Polaroid 600-filmen

Det finns några olika alternativ där ute. För det första kan du gå på eBay eller tradera och köpa utgången film för att få den billigare eller för att få tag på film som för närvarande inte produceras. Men kom ihåg att Polaroidfilm, liksom all film, har ett bäst före-datum. Du kan använda filmen efter det datumet men resultatet kan variera ganska mycket eftersom kemikalierna i fotot är gamla. En annan sak som blir gammal i Polaroidfilm är batteriet, ja du hörde rätt, kamerorna har inget batteri, istället ingår batteriet för att driva kameran i filmförpackningen.

Utgången polaroidfilm
Så här kan resultatet bli om du använder utgången polaroidfilm som inte lagrats på rätt sätt. Konstnärligt men inte så kul om man hoppades på bilder på mormor.

Det viktigaste att komma ihåg när det gäller att köpa utgången film är därför hur den har lagrats sedan den var ny. Det bästa sättet att förvara all fotografisk film är i kylskåpet, förseglat i en plastpåse så att du inte får för mycket fukt i filmen. Sedan tar du ut den i rumstemperatur ett par timmar innan du ska fotografera med den. Om filmen har förvarats i ett kylskåp sedan den var ny, kan du fotografera med den med bra resultat många år efter bäst före-datumet.

Sedan finns det den nya filmen

Polaroid tillverkar dessa filmer för Polaroid 600-kamerorna idag:

Polaroid B&W 600-film

Polaroid B&W 600 film

Detta är den svartvita, kvadratiska Polaroidfilmen tillverkad i Nederländerna. Den passar alla vintage Polaroid 600-kameror. Varje filmförpackning innehåller 8 bilder.

Polaroid 600 färgfilm

Polaroid 600 färgfilm

Detta är den färgade, kvadratiska Polaroidfilmen tillverkad i Nederländerna. Den passar alla vintage Polaroid 600-kameror. Varje filmförpackning innehåller 8 bilder.

Polaroid Color 600 Film, Color frame edition

Polaroid Color 600 Film, Color frame edition

Detta är färgfilmen men med olika färger på ramarna istället för den klassiska vita ramen, kvadratisk Polaroidfilm tillverkad i Nederländerna. Den passar alla vintage Polaroid 600-kameror. Varje filmförpackning innehåller 8 bilder.

Polaroid Color 600 Film, Round frame edition

Polaroid Color 600 Film, Round frame edition

Detta är färgfilmen men med runda ramar istället för den klassiska kvadratiska ramen, kvadratisk Polaroidfilm tillverkad i Nederländerna. Den passar alla vintage Polaroid 600-kameror. Varje filmförpackning innehåller 8 bilder.

Impossible Project och Polaroid har tidigare släppt olika begränsade upplagor av filmer och vi hoppas att de snart gör det igen.

Impossible project limited edition film
Impossible project limited edition film. Den här filmen tyckte jag om att plåta med.

Vintage Polaroid 600-kameror

Polaroid släppte ett brett utbud av kameror i 600-serien och det är svårt att säga vilken man ska välja eftersom det inte är mycket mer än kosmetika som skiljer dem åt. Det finns dock några saker som gör några av dem bättre än andra.

Polaroid 600 Sun660 autofokus – Detta är en bra kamera med Sonar-autofokusfunktionen. Den har också en inbyggd blixt. Så som en allround-kamera är detta ett bra alternativ. Mycket enkel att hantera. Produktionen startade 1981.

Polaroid Supercolor 670AF – Mycket lika funktioner som Sun660 ovan, men tillverkad mycket senare.

Polaroid OneStep CloseUp – En mycket bra helt automatisk kamera som har inbyggd blixt. Produktionen startade på 90-talet.

Sedan finns det flera roliga/udda kameror också:

Polaroid Barbie – Bara en rolig Barbie-temakamera.

Spice Cam – En Spice Girls-temakamera producerad 1998.

OneStep Talking Camera – Detta är en riktigt udda kamera. Den har ett ljudinspelnings-/uppspelningssystem så du kan spela in något roligt som den säger när du ska ta bilden och få motivet att skratta.

Polaroid producerade ett stort antal begränsade upplagor/specialbeställningskameror till olika industrier och företag, så det finns många coola kameror där ute för samlaren.

Hur man köper en Polaroid 600-kamera idag

Du kan alltid leta på loppmarknader, eBay och kamerabutiker, det finns fortfarande gott om gamla kameror där ute och chansen är stor att de fungerar bra. På loppmarknader kan du få dem riktigt billigt men du kan också välja att köpa en renoverad kamera. Priset kommer att vara mycket högre men å andra sidan kommer den att fungera bättre. Vissa kamerabutiker som till exempel Brunosbildverkstad har dem eftersom Polaroid själva har renoverat gamla Polaroid-kameror och sedan finns det några speciella webbutiker som Retrospekt.com. De säljer renoverade Polaroid-kameror och även några specialtillverkade kameror baserade på vintage Polaroid-kameror som denna fantastiska Malibu Barbie-kamera.

Malibue Barbie polaroidkamera av Retrospekt.com
Malibue Barbie polaroidkamera av Retrospekt.com

Här är bara några exempel på vintage Polaroid 600-kameror från Franks Garage-arkiv:

Polaroid-Supercolor-Esprit
Polaroid Supercolor Esprit – 600 Kamera, från min egen samling.
Polaroid Supercolor 670AF
Polaroid Supercolor 670AF
Polaroid Spice Cam
Polaroid Spice Cam
Polaroid Supercolor 635CL
Polaroid Supercolor 635CL
Polaroid Pronto 600
Polaroid Pronto 600
Polaroid 636 Closeup
Polaroid 636 Closeup
Polaroid Supercolor 645
Polaroid Supercolor 645
Hur mycket kostar en polaroidkamera?

De vanligaste polaroidkamerorna kostar runt 1500kr men de flesta modellerna ligger mellan 900kr och 2500kr.

Är polaroidkamera bra?

Polaroidkameror är bra för dig som vill vara kreativ och ha roligt när du fotograferar. Bildkvaliteten är inte alltid bra beroende på omständigheterna när du fotograferar.

När kom polaroidkamera?

Den första polaroidkameran kom 1948. Sedan dess har det kommit ut mängder av olika modeller.

Var köper man polaroidkamera?

Polaroidkameror går att köpa i många fotoaffärer och onlinebutiker som scandinavianphoto eller Dustin home.

polaroid

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *