”Hårda bud” (originaltitel: ”Raw Deal”) är en amerikansk actionfilm från 1986, regisserad av John Irvin. Filmen är känd för att vara en av Arnold Schwarzeneggers tidigare roller efter hans genombrott som actionstjärna. I ”Hårda bud” tar Schwarzenegger rollen som Mark Kaminsky, en före detta FBI-agent som tvingas ta ett mindre glamouröst jobb som småstadssheriff efter att ha förlorat sitt jobb vid FBI. Hans chans till återinträde i byrån och upprättelse kommer när han erbjuds att gå under täckmantel för att avslöja en maffiaboss.

Hårda bud

Handling och karaktärer

Mark Kaminsky lever ett stillsamt liv med sin fru när han kontaktas av sin gamle vän, FBI-chefen Harry Shannon, spelad av Darren McGavin. Shannon erbjuder Kaminsky en väg tillbaka till FBI om han infiltrerar maffian i Chicago och hämnas mordet på Shannons son. Kaminsky antar en ny identitet som Joseph P. Brenner och tar sig in i den undre världen.

Hårda bud poster

Kaminskys arbete som maffiamedlem och hans försök att inte förlora sin verkliga identitet eller moraliska kompass under processen bildar spänningen i filmen. Schwarzeneggers fysiska närvaro och karismatiska framträdande lyfter fram actionscenerna, samtidigt som komplexiteten i hans karaktärs dubbelliv ger filmen en intressant dynamik.

RAW DEAL | Official Trailer

Produktion och mottagande

”Hårda bud” filmades huvudsakligen i USA, med stora delar av handlingen som utspelar sig i Chicago. Filmens regissör, John Irvin, var känd för att skapa intensiva actionscener, vilket han utnyttjar fullt ut i denna film. Schwarzenegger fick genomgå intensiv träning och förberedelser för rollen, vilket inkluderade vapenträning och att fördjupa sig i polisarbete och undercover-verksamhet.

Hårda bud

Vid tiden för dess släpp fick ”Hårda bud” blandad kritik. Vissa recensenter berömde Schwarzeneggers insats och filmens underhållningsvärde, medan andra kritiserade den för att vara för formelmässig och förutsägbar. Trots kritiken blev filmen populär bland Schwarzeneggers fans och bidrog till att befästa hans ställning som en av 1980-talets ledande actionhjältar.

Hårda bud

”Hårda bud” är en typisk 80-tals actionfilm som erbjuder allt som fans av genren kan önska: spänning, explosioner, och en karismatisk huvudrollsinnehavare. Schwarzenegger levererar en solid prestation som en man på en våldsam väg till personlig och professionell återupprättelse. Filmen är en viktig del i Schwarzeneggers filmkarriär och fortsätter att vara en favorit bland hans anhängare. För de som uppskattar actionfyllda berättelser med starka centrala karaktärer är ”Hårda bud” en film värd att återbesöka.

Rollista för Hårda bud

 • Arnold Schwarzenegger – Kaminski
 • Kathryn Harrold – Monique
 • Sam Wanamaker – Patrovita
 • Paul Shenar – Rocca
 • Robert Davi – Max
 • Ed Lauter – Baker
 • Darren McGavin – Shannon
 • Joe Regalbuto – Baxter
 • Mordecai Lawner – Marcellino
 • Steven Hill – Lamanski
 • Blanche Baker – Amy Kaminski

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *