Nu är vi framme vid del fyra i vår serie om postapokalyptiska filmer från 1980-talet. I denna artikel blir det en munter blandning av kultklassiker, b-filmer och några försök till en djupare problematisering av hur det skulle vara att leva i en post-apokalyptisk värld. Men mest av allt blir det härlig 80-tals estetik när den är som bäst!

Night of the Comet
Night of the Comet (1984)

Exterminators of the Year 3000 (1983)

the Exterminators of the Year 3000
 • Storyline: ”Exterminators of the Year 3000”, regisserad av Giuliano Carnimeo, är en italiensk postapokalyptisk actionfilm. Den utspelar sig i en framtid där jorden har förvandlats till en öken och vatten är den mest värdefulla resursen. Filmen följer en ensam hjälte, känd som Alien, som kämpar mot brutala gäng och korrupta makthavare för att hitta en hemlig vattenkälla.
Exterminators of the Year 3000
 • Skådespelare: Huvudrollen spelas av Robert Iannucci, vars karaktär Alien är en tuff och cynisk anti-hjälte. Filmen har även framträdanden av Alicia Moro och Eduardo Fajardo, som bidrar till den spända och desperata atmosfären.
the Exterminators of the Year 3000 vhs
Mitt ex av The Exterminators of the Year 3000 på vhs
 • Recension:Exterminators of the Year 3000” är en typisk 80-tals postapokalyptisk film, inspirerad av framgångar som ”Mad Max”. Den är känd för sina överdrivna actionscener och en rå, dystopisk estetik. Även om den kanske inte erbjuder djup karaktärsutveckling eller en komplex handling, är dess direkt och non-stop action underhållande för fans av genren. Här har vi ännu en av mina favoriter, postapokalyptisk 80-talsestetik och ständig action. The Eaxterminators of the year 3000 på IMDB.
 • Trailer:
Exterminators of the Year 3000 (1983) – Trailer

Battletruck (1982)

Battletruck poster
 • Storyline: ”Battletruck”, även känd som ”Warlords of the 21st Century”, är en nyzeeländsk postapokalyptisk actionfilm regisserad av Harley Cokeliss. Den utspelar sig i en framtid där oljan har tagit slut och samhällen har kollapsat. Filmen följer en fredlig gemenskap som hotas av en tyrannisk krigsherre som kontrollerar en massiv pansarfordon, känd som Battletruck. En ensam hjälte står upp för att skydda gemenskapen och bekämpa förtrycket.
Battletruck
 • Skådespelare: Michael Beck spelar huvudrollen, och hans karaktär blir symbolen för motstånd mot överherrarna. Annie McEnroe och James Wainwright bidrar också med starka framträdanden som förstärker filmens postapokalyptiska känsla.
 • Recension:Battletruck” är en fascinerande tillskott till genren, känd för sin unika användning av fordon och spännande actionscener. Även om den kanske inte har samma djup eller komplexitet som andra filmer i genren, erbjuder den en spännande berättelse och imponerande stuntarbete, vilket gör den till en underhållande titt för fans av 80-talets action- och äventyrsfilmer. Battletruck på IMDB.
 • Trailer:
Battletruck (1982) Trailer

The Ultimate Warrior (1975)

The Ultimate Warrior poster
 • Storyline: ”The Ultimate Warrior”, regisserad av Robert Clouse, fastän tekniskt sett släppt innan 80-talet, är en film som hade stort inflytande på 80-talets postapokalyptiska genre. Filmen utspelar sig i en ödelagd och svältande New York City, där små samhällen av överlevande kämpar för att överleva. Huvudpersonen, en kämpe och beskyddare vid namn Carson, spelad av Yul Brynner, slåss för att försvara en av dessa enklaver mot rivaliserande gäng och interna hot.
The Ultimate Warrior
 • Skådespelare: Yul Brynner levererar en kraftfull och karismatisk prestation som Carson, och Max von Sydow spelar ledaren för enklaven. Deras dynamik bidrar starkt till filmens spänning och drama.
 • Recension: ”The Ultimate Warrior” är en pionjär inom postapokalyptisk film och erbjuder en gripande berättelse om överlevnad och mänsklig natur. Filmen är känd för sin starka karaktärsutveckling och intensiva stridsscener. Även om den släpptes innan genrens storhetstid under 80-talet, har den haft en varaktig inverkan och fortsätter att vara uppskattad för sitt bidrag till genren. The Ultimate Warrior på IMDB.
 • Trailer:
The Ultimate Warrior (1975) Official Trailer – Yul Brynner, Max von Sydow

Spacehunter: Adventures in the Forbidden Zone (1983)

Spacehunter: Adventures in the Forbidden Zone poster
 • Storyline:Spacehunter: Adventures in the Forbidden Zone”, regisserad av Lamont Johnson, är en äventyrsrik science fiction-film med postapokalyptiska element. Filmen utspelar sig i en avlägsen framtid där en prisjägare vid namn Wolff, spelad av Peter Strauss, reser till en farlig, öde planet för att rädda tre strandsatta kvinnor. Planeten, som domineras av en tyrannisk överherre, är fylld med olika faror och udda karaktärer.
Spacehunter: Adventures in the Forbidden Zone
 • Skådespelare: Peter Strauss ger en robust prestation som Wolff, och han får sällskap av en ung Molly Ringwald i en av hennes tidiga roller. Michael Ironside spelar den skurkaktiga överherren, vilket ger filmen en intensiv antagonist.
 • Recension: ”Spacehunter” är en fartfylld och underhållande film som blandar element av rymdäventyr med en postapokalyptisk miljö. Dess mix av action, humor och science fiction-tropes gör den till en minnesvärd film från 80-talet. Med sina fantasifulla miljöer och levande karaktärer har den blivit en kultklassiker för sina unika kvaliteter och sitt äventyrliga berättande. Spacehunter: Adventures in the Forbidden Zone på IMDB.
 • Trailer:
Spacehunter: Adventures in the Forbidden Zone Trailer

Land of Doom (1986)

Land of Doom poster
 • Storyline: ”Land of Doom”, regisserad av Peter Maris, är en postapokalyptisk film som skildrar en ödelagd värld drabbad av krig och förstörelse. Handlingen fokuserar på Harmony, en överlevande som slåss mot brutala gäng och försöker hitta en säker plats i denna farliga nya värld. Hon förenar sig med en ensam strider vid namn Anderson i sökandet efter en fredligare tillvaro.
Land of Doom
 • Skådespelare: Deborah Rennard spelar huvudrollen som Harmony, medan Garrick Dowhen gestaltar Anderson. Deras prestationer ger en mänsklig dimension till filmens dystra och våldsamma landskap.
 • Recension:Land of Doom” är en typisk representant för 80-talets postapokalyptiska filmer, med en stark överlevnadsberättelse och intensiva actionscener. Även om den kanske inte är känd för sitt djup eller komplexa handling, är den uppskattad för sin representation av en desperat kamp för överlevnad och sin omisskännliga 80-tals estetik. Land of Doom på IMDB.
 • Trailer:
Land of Doom (1986) – Trailer HD 1080p

Dead End Drive-In (1986)

Dead End Drive-In poster
 • Storyline: ”Dead End Drive-In”, regisserad av Brian Trenchard-Smith, är en australiensisk film som utspelar sig i en nära dystopisk framtid. Filmen fokuserar på en ung man vid namn Crabs som fastnar i en drive-in biograf som omdanats till ett koncentrationsläger för samhällets oönskade element. I denna bisarra och avskilda miljö konfronteras Crabs med en kultur av desillusionerade ungdomar och måste kämpa för att hitta en väg ut.
Dead End Drive-In
 • Skådespelare: Ned Manning spelar huvudrollen som Crabs, och hans prestation ger en känsla av realism och desperat strävan efter frihet. Filmen har också starka insatser från Natalie McCurry och Peter Whitford.
 • Recension: ”Dead End Drive-In” är en unik och tankeväckande film som kombinerar postapokalyptiska teman med sociala kommentarer. Den är känd för sin satiriska syn på ungdomskultur och samhällsfrågor, såväl som för sitt färgstarka och stilistiska filmskapande. Denna kultklassiker står ut för sin originella handling och sitt djärva utforskande av dystopiska framtidsvisioner. Dead End Drive-In på IMDB.
 • Trailer:
Dead End Drive-In (1986) – Official Trailer

Rats: Night of Terror (1984)

Rats: Night of Terror poster
 • Storyline: ”Rats: Night of Terror”, regisserad av Bruno Mattei, är en italiensk postapokalyptisk skräckfilm som utspelar sig 225 år efter en kärnvapenkatastrof. Filmen följer en grupp överlevande som utforskar en övergiven stad, bara för att upptäcka att den är översvämmad av genetiskt muterade råttor som är extremt aggressiva och farliga.
Rats: Night of Terror
 • Skådespelare: Filmen har en ensemble av skådespelare, inklusive Ottaviano Dell’Acqua och Geretta Geretta, vars karaktärer kämpar för överlevnad mot de blodtörstiga råttorna. Deras framträdanden bidrar till filmens spända och skrämmande atmosfär.
 • Recension: ”Rats: Night of Terror” är en kultfilm som är känd för sin unika blandning av postapokalyptiska element och skräck. Den utmärker sig med sina skrämmande scener och spänning. Även om den kan sakna djupet och den polering som finns i andra filmer i genren, är dess råa energi och chockerande scener tillräckligt för att fängsla och underhålla fans av skräck och B-filmer. Rats: Night of Terror på IMDB.
 • Trailer:
Rats: Night of Terror (1984) ORIGINAL TRAILER [HD 1080p]

Warrior of the Lost World (1983)

Warrior of the Lost World poster
 • Storyline: ”Warrior of the Lost World”, regisserad av David Worth, är en postapokalyptisk science fiction-film som berättar historien om en ensam hjälte, känd endast som The Rider, som kämpar mot en tyrannisk regim känd som The Omega. Han navigerar genom en farlig och öde värld på sin talande motorcykel, med syftet att hjälpa en grupp rebeller att störta den despotiska ledaren.
Warrior of the Lost World
 • Skådespelare: Huvudrollen spelas av Robert Ginty, och filmen innehåller även framträdanden av Persis Khambatta och Donald Pleasence. Gintys framträdande som den tystlåtna och mystiska hjälten bidrar till filmens stämning och handling.
 • Recension: ”Warrior of the Lost World” är känd för sin blandning av action, äventyr och science fiction. Filmen har en kultföljelse tack vare dess unika karaktärer, speciellt den talande motorcykeln, och dess klassiska B-filmscharm. Även om den kan uppfattas som överdriven och ibland bristfällig i produktionen, är den uppskattad för sin underhållningsvärde och som ett exempel på kreativt filmskapande inom den postapokalyptiska genren. Warrior of the Lost World på IMDB.
 • Trailer:
Warrior of the Lost World [1983] VHS Trailer

The Aftermath (1982)

The Aftermath poster
 • Storyline: ”The Aftermath”, regisserad av Steve Barkett, är en mindre känd postapokalyptisk film som utforskar livet efter ett kärnvapenkrig. Filmen fokuserar på en astronaut som återvänder till en förödd jord och finner sig själv kämpa mot gäng av plundrare samtidigt som han försöker skapa en trygg plats för överlevande. Den utforskar teman om mänsklighetens kamp för överlevnad och återuppbyggnad efter katastrof.
The Aftermath
 • Skådespelare: Huvudrollen spelas av regissören Steve Barkett, som levererar en passionerad prestation som astronauten. Filmen innehåller också framträdanden av Lynne Margulies och Sid Haig.
 • Recension: ”The Aftermath” är en unik indieproduktion som skiljer sig från typiska postapokalyptiska filmer med sin fokus på hopp och återuppbyggnad snarare än på ren överlevnad. Med sin låga budget och DIY-känsla, erbjuder filmen en rå och autentisk vision av en postapokalyptisk värld, och har uppnått kultstatus för sin unika handling och sitt engagemang i genren. The Aftermath på IMDB.
 • Trailer:
The Aftermath (1982) ORIGINAL TRAILER [HD 1080p]

Night of the Comet (1984)

Night of the Comet poster
 • Storyline: ”Night of the Comet”, regisserad av Thom Eberhardt, är en unik blandning av skräck, sci-fi och komedi. Filmen utspelar sig i en verklighet där en kometpassage har utraderat större delen av mänskligheten och förvandlat många överlevande till damm eller zombieliknande varelser. Den följer två systrar, Regina och Samantha, som navigerar genom denna öde värld, kämpar mot zombier och möter andra överlevare, samtidigt som de försöker undvika de skumma planerna hos en grupp forskare.
Night of the Comet
 • Skådespelare: Catherine Mary Stewart och Kelli Maroney spelar huvudrollerna som Regina och Samantha, och deras dynamiska och karismatiska framträdanden tillför mycket till filmens ton. Robert Beltran spelar även en viktig roll som en hjälpsam truckförare.
 • Recension:Night of the Comet” är en kultklassiker som är uppskattad för sin unika ton, som blandar humor och skräck med en postapokalyptisk bakgrund. Filmen är känd för sin smarta dialog, karaktärsdriven handling och som en tidig föregångare till genren med starka kvinnliga huvudroller. Det är dessutom en fullständig fest för fans av 80-tals mode, frisyrer och popmusik. Night of the Comet på IMDB.
 • Trailer:
Night of the Comet – Official Trailer

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *