Det kan på ytan synas som en underlig fråga. En skrivmaskin är en maskin med vars hjälp du kan producera text. Men vad är en skrivmaskin idag menar jag. Vi vet vad en skrivmaskin var för 40 år sedan, ett verktyg för kreativt skrivande, ett verktyg för alla människor som hade skrivande som yrke, journalister och författare. Skrivmaskinen var också en fix maskin på alla kontor och ett hjälpmedel vid korrespondens. Att lära sig skriva maskin var något man fick göra i skolan, maskinskrivning var ett ämne. Skrivmaskinen var inte ett ämne för uppståndelse eller beundran eller förvåning.

Skrivmaskinen på kontoret
Skrivmaskinen på kontoret, ett arbetsredskap

Men vad är en skrivmaskin idag? Skrivmaskinen har gått från att vara ett av de absolut vanligaste föremålen i vissa sammanhang till att bli en raritet i det stora samhället. Med datorns intåg gjorde man processen kort med alla skrivmaskiner. Mängder av kontorsmaskiner åkte på tippen. Privata skrivmaskiner åkte upp på vinden eller in i garderoben. En del lämnades till myrorna eller andra second hand affärer.

Vad är en skrivmaskin?
En skrivmaskin jag hittade på loppis som använts av F 21 i Luleå

Här hade historien om skrivmaskinen kunnat ta slut. Men på senare år har intresset för skrivmaskiner vuxit igen. Människor som suttit vid datorer för mycket kommer på att det är avkopplande att skriva på en maskin som inte ständigt distraherar dig med notiser om mail eller skype meddelanden med mera. Unga människor som är uppvuxna med datorn och aldrig ens varit i närheten av en skrivmaskin skaffar en skrivmaskin och går ut på nätet för att leta upp ett nytt färgband.

Skrivmaskin som inredningsdetalj
Skrivmaskin som inredningsdetalj. Min Hermes 3000 chrome, custom made.

Skrivmaskinen används som inredningsdetalj på fik och i hemmen. Det finns många samlare av skrivmaskiner där ute. Som föremål betraktad har skrivmaskinen en förmåga att väcka habegär som de vackra skrivmaskinerna från Olivetti. På grund av den vackra designen, på grund av det intrikata ingenjörshantverket.

Samla skrivmaskiner
Skrivmaskinen är även ett populärt samlarobjekt.

Men framför allt så är skrivmaskinen än idag ett av de främsta verktygen för att framställa text på ett direkt och fysiskt påtagligt sätt. Det finns en närhet, en omedelbarhet i mediet, precis som med polaroidkameran. Det ställer krav på användaren, man måste tänka till, det går inte bara att sudda ut och skriva om. Du måste tänka igenom hur du formulerar dig. Skillnaden att skriva på en skrivmaskin istället för på en dator kan liknas vid skillnaden att lyssna på en oändlig spellista på spotify eller spela skivor på en vinylspelare. Det är en känsla av att du åstadkommer något. Att du faktiskt uträttar något. Ett fysiskt påtagligt skapande som kan vara oerhört tillfredsställande och ibland nästan meditativt.

Skrivmaskin för skapande
Att skriva text direkt på ett fint papper med struktur bidrar starkt i skapandeprocessen

Så vad är en skrivmaskin idag? En skrivmaskin kan vara många olika saker för olika personer men för mig är den ett hjälpmedel att koppla av och skapa, ett sätt att låta mina tankar ströva fritt utan avbrott.

skrivmaskiner

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Delta i konversationen

1 Comments

  1. En mycket kunnig och trevlig ”Prisse”! Frågar man honom var namnet Frank kommer ifrån, (han heter ju Joakim) så kommer det nån kryptisk utsvävning om någon viss ”ZAPPA”??!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *