Hermes 3000 ad2 litenEnligt Aftonbladet så gav Angelina Jolie bort en skrivmaskin som har använts av Ernest Hemingway på 1930talet till Brad Pitt i bröllopsgåva i somras. Det är ju en present som heter duga!  Å andra sidan så rapporterar Dailymail.co.uk att hon bara la en handpenning på en av Hemingways maskiner, en Underwood som han skrev ”For whom the bell tolls” på. Dock ska hon ha ångrat sig och dragit tillbaka handpenningen. Annars hade maskinen kostat henne $250 000.

Ernest Hemingway
Ernest Hemingway skriver året 1939

Ernest Hemingway använde flera olika modeller, bland andra Underwood noiceless portable Corona 3 och 4 samt några olika Royal och Halda. Tyvärr har jag inga skrivmaskiner som använts av dylika celebriteter (vad jag vet i alla fall), däremot har jag många andra fina och en del modeller som kända författare har använt. Bland annat har jag nu det stora nöjet att presentera en fantastiskt fin Hermes 3000! En skrivmaskin av denna modell användes av Jack Kerouac. Keouac’s skrivmaskin såldes på Christies i Juni 2010 för $22500. Han använde den från 1966 fram till sin död 1969.

Vid en snabb kontroll på nätet så kan man se att Hermes 3000 säljs för väldigt varierade priser från några hundra kronor upp till några tusenlappar, dock måste den ha  någon intressant  proveniens för att uppnå summor som 150 000kr, som i fallet med Jack Kerouac´s skrivmaskin. Detsamma skulle jag säga gäller för en Underwood som använts av Hemingway. Självklart hade det varit kittlande för fantasin att sitta och skriva vid samma skrivmaskin som Jack skrev On the road på, men näst bäst är i alla fall att ha en likadan maskin att skriva på. Det kanske är nära nog samma sak, fast din plånbok är gladare.

skrivmaskiner

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *