Polaroidfotografering är inte bara en konstform; det är en resa tillbaka i tiden, en nostalgisk hyllning till en era där varje bild var en unik skapelse. Till skillnad från digital fotografering, där du kan ta hundratals bilder och välja de bästa, uppmanar Polaroidfotografering till ett mer övervägt och medvetet förhållningssätt till varje avtryck. Det är denna unika utmaning och charm som gör Polaroidfotografering så tilltalande.

ta bättre polaroidbilder

I denna artikel kommer vi att utforska olika sätt att förbättra dina Polaroidfotografitekniker. Från att lära sig grundläggande kamerafunktioner och hantera ljus, till att utveckla en känsla för komposition och perspektiv. Vi kommer också att dyka in i några kreativa idéer för att ge dina Polaroidbilder en personlig och unik prägel. Oavsett om du är en nybörjare som precis har börjat med din första Polaroidkamera eller en erfaren fotograf som söker nya sätt att uttrycka din kreativitet, finns det något i den här artikeln för alla. Låt oss börja utforska konsten att ta bättre bilder med en Polaroidkamera.

Förstå din polaroidkamera

Polaroid Now+ gen 2

Innan du börjar experimentera med olika fotograferingstekniker är det viktigt att förstå din Polaroidkameras grundläggande funktioner och hur de påverkar bilderna du tar. Polaroidkameror skiljer sig från moderna digitala kameror på flera sätt, och varje modell har sina unika egenskaper.

 1. Känn till Kamerans Specifikationer: Det är viktigt att vara medveten om din Polaroidkameras specifikationer, såsom dess fokusräckvidd, ljuskänslighet (ISO) och typ av film den använder. Denna kunskap hjälper dig att göra bättre val när det gäller bildkomposition och belysning.
 2. Exponering och Ljusinställningar: Många Polaroidkameror erbjuder begränsade inställningar för exponering och ljus. Lär dig hur din kamera hanterar olika ljusförhållanden och hur du kan kompensera för dessa begränsningar, till exempel genom att använda kamerans inbyggda blixt eller en extern blixt vid behov.
 3. Filmens Karaktär: Polaroidfilmen har en unik kvalitet och färgåtergivning, vilket ger dina bilder en distinkt karaktär. Förstå hur olika filmtyper påverkar det slutliga resultatet, inklusive hur färgerna framträder och hur snabbt bilden utvecklas.
 4. Hantering och Förvaring av Film: Korrekt hantering och förvaring av din Polaroidfilm är avgörande för bildkvaliteten. Se till att förvara filmen enligt tillverkarens rekommendationer för att undvika exponering för extrema temperaturer eller fukt. Om du ska lagra filmen ett tag så förvara den i förslutna påsar i kylskåpet men ta fram den ett par timmar innan användning.

Genom att bekanta dig med din Polaroidkameras funktioner och begränsningar kan du dra full nytta av dess potential och börja utforska olika sätt att uttrycka din kreativitet genom fotografiet.

Tekniska tips för fotografering

Polaroidbild

För att få ut det mesta av din Polaroidfotografering, är det viktigt att bemästra några grundläggande tekniker. Här är några tips som kan hjälpa dig att ta bättre bilder:

 1. Ljus och Exponering
  • Naturligt ljus: Försök att använda naturligt ljus så mycket som möjligt. Polaroidkameror presterar bäst under välbelysta förhållanden. Om du fotograferar inomhus, placera ditt motiv nära ett fönster.
  • Undvik hårda skuggor: Starkt direktljus kan skapa hårda skuggor. Prova att fotografera under molniga dagar eller i skuggiga områden för att få ett jämnare ljus.
  • Användning av blixt: Lär dig när och hur du ska använda din kameras blixt för att förbättra bilder tagna i svagt ljus.
 2. Komposition och Perspektiv
  • Tredjedelsregeln: Dela upp bilden i tredjedelar både horisontellt och vertikalt och placera viktiga element i dessa snittpunkter för en mer balanserad komposition.
  • Prova olika vinklar: Genom att ändra din synvinkel kan du skapa mer intressanta och dynamiska bilder. Experimentera med att ta bilder ovanifrån, underifrån eller på sidan.
  • Balans i bilden: Försök att skapa en känsla av balans i dina bilder genom att vara uppmärksam på hur olika element i bilden interagerar med varandra. Eller skapa dynamik genom medveten obalans.
 3. Fokus och Avstånd
  • Känna till kamerans fokusräckvidd: Var medveten om din kamera minsta och maximala fokuseringsavstånd. Ta bilder inom detta intervall för att undvika suddiga bilder.
  • Skapa skärpa: Stå stilla när du tar bilden och se till att ditt motiv är stilla, särskilt i svagt ljus, för att undvika oskärpa.

Kreativa Idéer för Polaroidfotografering

kreativt polaroidfotograferande

Efter att ha bemästrat de grundläggande teknikerna i Polaroidfotografering, är det dags att utforska några kreativa idéer som kan ge dina bilder en unik och personlig prägel. Här är några förslag för att inspirera din kreativitet:

 1. Temafotografering
  • Utveckla ett tema: Välj ett tema eller koncept som du känner dig passionerad för. Det kan vara allt från en viss färg eller årstid till ett visst känslomässigt tillstånd eller en historisk epok.
  • Serier av bilder: Skapa en serie bilder som berättar en historia eller visar olika aspekter av ditt tema. Detta kan vara ett utmärkt sätt att skapa sammanhängande och intressanta samlingar av Polaroidbilder.
 2. Experiment med omgivningar
  • Variera bakgrunder: Fotografera ditt motiv mot olika bakgrunder för att se hur omgivningen påverkar bildens känsla och ton.
  • Ändra perspektiv: Ta bilder från ovanliga platser eller vinklar för att ge en ny dimension till dina motiv.
 3. Porträttfotografering
  • Uttrycksfulla porträtt: Fokusera på att fånga personens uttryck eller personlighet. Låt dem interagera naturligt med omgivningen eller använda rekvisita som förstärker bilden.
  • Spontana ögonblick: Försök att fånga genuina och spontana ögonblick som visar personens verkliga jag.
 4. Abstrakt och experimentell fotografering
  • Utforska abstraktion: Ta bilder av mönster, texturer, skuggor eller ljus som skapar en abstrakt känsla.
  • Experimentera med komposition: Bryt mot de traditionella fotograferingsreglerna för att skapa unika och tankeväckande bilder.

Kom ihåg att Polaroidfotografering handlar om att utforska och uttrycka din kreativitet. Våga experimentera och utforska nya idéer.

Avancerade tekniker

dubbelexponering
Dubbelexponering. Foto: Harriet Browse, Polaroid

När du har bemästrat de grundläggande teknikerna och börjat experimentera med kreativa idéer, kan du utforska några avancerade tekniker som kan ta din Polaroidfotografering till nästa nivå. Dessa tekniker kräver lite mer övning och tålamod, men de kan verkligen berika dina fotografiska färdigheter.

 1. Dubbelexponeringar:
  • Denna teknik innebär att exponera samma bild två gånger för att skapa överlagrade bilder. Resultatet kan vara drömlikt och surrealistiskt. Läs din kameramanual för att se om din kamera stödjer denna funktion och hur du ställer in den. Nya Polaroid I-2 stödjer dubbelexponering.
  • Experiment med olika kombinationer, till exempel ett porträtt med en naturscen, för att skapa fascinerande effekter.
 2. Användning av filter och tillbehör:
  • Filter kan förändra färgtoner, kontrast och ljusstyrka i dina bilder. Använd polariserande filter för att minska reflektioner eller färgfilter för att lägga till en konstnärlig touch.
  • Andra tillbehör som externa blixtar och objektiv kan också användas för att förbättra bildkvaliteten och kreativiteten i dina bilder.
 3. Lång exponering och nattfotografering:
  • För de kameror som tillåter det kan du experimentera med längre exponeringstider för att fånga rörelse eller fotografiera i svaga ljusförhållanden. Detta är perfekt för att skapa spöklik rörelse eller fånga stadslandskap vid nattetid.
 4. Handgjord bildmanipulering:
  • Efter att bilden har utvecklats kan du experimentera med handgjorda manipulationer. Detta kan inkludera att skrapa på filmen, använda olika material för att lägga till texturer eller till och med måla direkt på bilden.

Kom ihåg att dessa tekniker kan kräva viss övning och experimentation. Det är viktigt att vara tålmodig och njuta av den kreativa processen. Genom att experimentera med dessa avancerade tekniker kan du öppna upp för nya dimensioner i din Polaroidfotografering.

Efterbehandling och presentation

När du har tagit dina Polaroidbilder är processen inte över. Efterbehandling och presentation är lika viktiga delar av Polaroidfotoupplevelsen. Här är några tips för hur du hanterar och presenterar dina bilder på bästa sätt:

 1. Hantering av polaroidbilder:
  • När du har tagit en bild, undvik att röra vid filmens yta medan den utvecklas. Det är bäst att låta bilden ligga på en plan yta eller hänga upp den för att torka.
  • Skydda dina bilder från direkt solljus och extrema temperaturer, eftersom detta kan påverka bildkvaliteten.
 2. Lagring av polaroidbilder:
  • Förvara dina Polaroidbilder i ett fotoalbum eller en låda som skyddar dem från damm och ljus. Detta hjälper till att bevara bildernas färger och kvalitet över tid.
  • Du kan även använda syrafria kuvert eller plastfickor för extra skydd.
 3. Presentation av dina bilder:
  • Skapa en Polaroidvägg: Detta är ett populärt och dekorativt sätt att visa dina bilder. Välj en vägg i ditt hem och arrangera dina Polaroidbilder på ett sätt som berättar en historia eller skapar en estetisk effekt.
  • Använd bildramar: Speciella Polaroidramar kan ge dina bilder ett professionellt och stilrent utseende, perfekt för att visa upp dina favoritbilder.
 4. Dela dina skapelser:
  • I en digital värld är det trevligt att dela fysiska bilder. Visa dina Polaroidbilder för vänner och familj eller skicka dem som personliga presenter.
  • För en större publik, överväg att digitalisera dina bilder och dela dem på sociala medier. Detta kan vara ett utmärkt sätt att nå ut till andra Polaroidentusiaster och dela inspiration.

Genom att lägga lite extra omtanke på efterbehandlingen och presentationen av dina Polaroidbilder, kan du förhöja deras värde och skapa minnesvärda konstverk som håller i många år.

Slutsats

Polaroid

Att ta bättre bilder med en Polaroidkamera kombinerar teknik, kreativitet och en känsla för ögonblicket. Genom att förstå din kamera och dess möjligheter, tillämpa grundläggande och avancerade fototekniker, och utforska kreativa idéer, kan du skapa unika och minnesvärda bilder. Kom ihåg att varje Polaroidbild är en omedelbar reflektion av ett ögonblick, och varje ögonblick är en möjlighet att fånga något speciellt.

Polaroidfotografering är inte bara en hobby, det är ett sätt att se världen, att uppskatta ögonblicken och att berätta historier på ett visuellt och gripande sätt. Oavsett om du är en erfaren fotograf eller bara börjar utforska Polaroid, finns det alltid något nytt att lära och upptäcka.

Till sist, glöm inte att njuta av processen. Varje misslyckad bild, varje oväntad effekt är en del av din kreativa resa. Polaroidfotografering handlar om att experimentera, att vara närvarande i ögonblicket och framför allt, om att ha roligt medan du fångar minnen. Så ta din Polaroidkamera, ge dig ut och börja skapa!

polaroid

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *