Det är omöjligt att sammanställa en topp 10-lista över SLR-kameror eftersom det beror på hur du använder dem och en massa andra subjektiva aspekter. Det är dock möjligt att säga att här är en lista över mycket bra manuella allround SLR-kameror (Enögd spegelreflexkamera) för nybörjaren att testa. Så denna lista är bara en samling av riktigt bra kameror som jag har stött på sedan mitt intresse för fotografi började i slutet av åttiotalet. Jag värderar ett bra urval av kvalitetsobjektiv, användarvänlighet, manuell fokus och ett fint utbud av slutartider bland annat.

Pentax Spotmatic 1960 – 1976

Pentax-spotmatic
En av mina Pentax Spotmatic.

Pentax Spotmatic var en banbrytande kamera vid dess lansering 1960. Det var den första kameran för konsumentmarknaden som använde genom linsmätning (TTL). Ljusmätaren har bara på och av position och den mäter bara stoppad-ner. Detta medför problemet att den mörkar sökaren vilket gör det lite komplicerat att komponera bilden med mätningen på. Så antingen komponera först och sedan mäta, eller mäta först och sedan komponera.

Pentax-spotmatic

Batteriet för mätsystemet är tyvärr föråldrat. Det har funnits något ersättningsbatteri, men det gör kamerans mätning mindre exakt.

En annan sak den är berömd för är att John Lennon använde en Pentax Spotmatic och i filmen A hard days night kan man se Ringo Starr springa omkring och ta bilder med en Spotmatic. Faktum är att Beatles verkligen verkade föredra Pentax.

The-Beatles-använde-Pentax-Spotmatic
The Beatles verkade föredra Pentax Spotmatic

Kameran har inget att erbjuda när det gäller extra funktionalitet, det är en mycket grundläggande kamera. Å andra sidan är det ett vackert stycke ingenjörskonst och om du använder den har du tillgång till det extremt fina Pentax-objektivsystemet.

Pentax-spotmatic-system
Pentax Spotmatic produkt broschyrer från min samling

Spotmatic använder M42-fästet så förutom Pentax-objektiven som gjordes för den har du även tillgång till ett brett sortiment av objektiv från andra märken såsom Carl Zeiss Jena, Pentacon, Praktica, Yashica, Zenit, Mamiya och många andra. Bara för att ge några tips, Helios-44 är lätt att hitta till ett rimligt pris och har en mycket trevlig bokeh. Carl Zeiss Jena Flektogon 35mm f/2.4 och Tessar 50mm f/2.8 är två mycket fina objektiv. Och självklart, alla Pentax Takumar kommer att göra jobbet, men Asahi Pentax Super Takumar 50mm f/1.4 är ett mycket skarpt objektiv med levande färger och en härlig bokeh. Det riktigt bra med detta är att om du inte jagar efter de mest sällsynta objektiven kan du få en full uppsättning objektiv för kostnaden av ett nytt objektiv till nästan vilken ny SLR-kamera som helst.

Pentax-spotmatic-objektiv
Ett urval av fina Pentax objektiv

Jag har ägt mer än en handfull Pentax Spotmatics under årens lopp och mer än 20 olika M42-objektiv, så jag kan ärligt säga att det både är roligt och beroendeframkallande att försöka söka efter objektiv med härlig bokeh. Pentax släppte flera uppdaterade versioner av Spotmatic och avslutade med Pentax Spotmatic F. Detta är den enda Spotmatic som erbjuder mätning med öppen bländare. Den slutade tillverkas 1976.

Pentax-spotmatic-objektiv

Olympus OM-4Ti 1986-2002

Olympus-OM-4Ti

Olympus OM-4Ti är en uppdaterad version av OM-4. Olympus började producera den 1986 och produktionen avslutades 2002. Det är ett anmärkningsvärt litet kamerahus med titan topp- och bottenplattor. Den erbjöd slutartider från 240 sek till 1/2000 sekund. Prioritet för bländarautomatik och såklart manuellt exponeringsläge. Spotmätning samt genomsnittlig mätning av 8 områden. Om du väljer denna kamera har du tillgång till de många fina objektiven i Olympus OM-serien. En av de trevligaste sakerna med denna kamera är dess lilla storlek och kvalitetsbyggnad.

Canon F-1

Canon F-1

Canon producerade ett brett sortiment av SLR-kameror under 1970- och 1980-talen, men flaggskeppet F-1 producerades för att konkurrera med den berömda Nikon F. Den släpptes 1971. F-1 är byggd som en stridsvagn, och även om det kan verka som ett säkert tecken på hållbarhet betyder det också att den är mycket tung jämfört med Olympus till exempel.

Canon F-1 är inte bara en kamera, den släpptes med ett enormt sortiment av tillbehör för att den professionella fotografen skulle kunna plocka upp inte bara en kamera utan en hel utrustning som är anpassad för den specifika fotografens behov. Jag är inte en Canon-man, men denna specifika modell är en skönhet, och en mycket kompetent skönhet dessutom.

Nikon SLR-kameror

Nikon

Nikon har producerat ett mycket fint utbud av manuella SLR-kameror genom åren. Här ska vi titta på tre av de bästa manuella kamerorna någonsin släppta av Nikon (och möjligen av vilket märke som helst).

Nikon F2AS 1977-1980

Nikon F2AS
Nikon F2AS från min samling

Denna kamera anses av många vara den allra bästa manuella SLR-kameran som någonsin producerats. Och med rätta, du kanske är mer av en Canon-person eller har andra speciella behov, men allt som allt är detta en mycket, mycket bra kamera. Nikon F2AS tillverkades 1977 – 1980. Den har utbytbara sökare som innehåller ljusmätaren. Kroppen är extremt robust, som en stridsvagn, och den kan ta mycket stryk innan den går sönder.

Nikon F2AS

Kameran är gjord för Nikons AI-objektiv tillverkade mellan 1977 – 1983, men AI-S, AF och AF-S-objektiv tillverkade från 1983 och framåt fungerar också så länge de har en bländarring. Förresten, jag gillar dem lite slitna så att man kan se att de har använts.

Nikon F2AS
Min slitna Nikon F2AS. Jag gillar när det syns att de använts.

Nikon FM-2 1982-2001

Nikon-FM2
En av mina Nikon-FM2

Om F2AS är för dyr för din smak, kommer Nikon FM-2 inte att göra dig besviken. Den är billigare men ändå har jag inget dåligt att säga om den. Eller vad sägs om slutartider upp till 1/4000 sekund? Den var i produktion 1982-2001. Detta är en helt manuell kamera, ingen automatik alls. Den har en bra ljusmätare och är mycket lättanvänd. Kroppen är mycket robust och kan hantera nästan allt. Den är också mindre och lättare än F2AS.

Nikon-FM2

Jag har ägt och använt många FM2:or genom åren och jag känner mig alltid på topp när jag tar bilder med dem. Och självklart har du tillgång till ett av de bästa sortimenten av högkvalitativa objektiv i världen. Som 35mm f/1.4 och 105mm f/2.5. Detta är en av de mest populära Nikon-kamerorna genom åren, den har använts av otaliga professionella och seriösa amatörer lika.

Nikon F3HP 1980 – 2001

Nikon F3HP
Nikon F3HP från min samling

Nikon F3 var en proffskamera tillverkad mellan 1980 – 2001. F3HP släpptes lite senare och HP-versionen har en något större ögonkopp med något mindre förstoring. Exponeringen är manuell eller bländarföredragen automatik. Den har också utbytbara sökare och mattskivor. Detta är säkert en av de bästa manuella fokuseringskamerorna tillverkade av Nikon, och någon annan, skulle jag hävda. Den är optimerad för Nikon Ai-objektiv tillverkade 1977-1983, men den är kompatibel med alla senare Nikon-objektiv som har en bländarring inklusive AI-S- och AF-objektiv. Här är en praktisk guide för kompatibilitet av Nikon objektiv.

Nikon F3HP

Sammanfattning

Det finns många bra kameror tillgängliga för den aspirerande analoga fotografen och dessa är bara några. När det gäller att köpa en gammal kamera är det naturligtvis möjligt att köpa en från tradera. Det är dock alltid ett säkrare val att gå till en kamerabutik och prova kameran först, för att få en känsla för den. Och det är mycket bättre att köpa en kamera som redan har servats professionellt. Många av de gamla kamerorna som säljs på tradera behöver verkligen en service för att fungera ordentligt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *