Färgband till skrivmaskiner

Söker du färgband till din skrivmaskin? Det finns fortfarande färgband att köpa till de flesta modeller av äldre skrivmaskiner. Ibland blir man dock tvungen att spola om färgbandet på de gamla spolarna då en del maskiner använde särskilda spolar som inte finns att köpa idag. I den här guiden kommer du få tips om vad du behöver tänka på när du ska köpa färgband, olika typer av färgband och en genomgång av de vanligaste färgbanden samt vilka skrivmaskinsmodeller de passar till. FranksGarage.se säljer inte färgband, vi tillhandahåller enbart information om färgband. Däremot säljer vi skrivmaskiner här.

Olika typer av färgband

Färgband inställning Olivetti Valentine

Inställning för färgbandet på en Olivetti Valentine.

färgband inställning på Princess 300 skrivmaskin

Inställning för färgbandet på en Princess 300.

Det finns flera olika typer av färgband både med hänseende till färg och kvalitet. Vi kommer inte att ta upp extrema specialvarianter som har funnits under årens lopp utan kommer här att fokusera på de vanligare typerna som täcker in de allra flesta analoga skrivmaskiner. Det finns färgband i bomull, i siden och i nylon. Det finns helsvarta och tvådelade rött/svart. En del maskiner är endast gjorda för att skriva i svart och en del är gjorda för att kunna skriva i svart eller rött. Om du har en inställning (en liten spak eller knapp)  med möjlighet att ställa in svart eller rött (på en del modeller är det grönt eller blått också men det innebär inte att det finns sådana färgband) så kan du med fördel köpa ett röd/svart färgband. Om ingen sådan inställning finns så är det svart som gäller.

Färgbanden i nylon är de vanligaste och de är även billigare än sidenbanden. Vilket man väljer är mer en fråga om kvalitet. Nylon fungerar utmärkt men siden blir lite tydligare, det riskerar inte att ”blöda ut” på samma sätt som nylonbandet ibland kan göra.

Pelikan

Pelikan färgbandI Sverige är det vanligaste märket Pelikan, och det absolut vanligaste färgbandet är Pelikan’s Spole 8. Spole 8 finns både som helsvart band och i rött/svart tvådelat band, det är gjort i nylon och är 13mm brett. Det kommer levererat på två plastspolar som fungerar att montera direkt i många olika skrivmaskiner, men inte alla. En del maskiner har ett större mitthål i spolen än vad Spole 8 har, till exempel Olivetti. En del andra behöver en lite mindre spole och ytterligare en del har en helt egen typ av spole.

Att köpa färgband hos återförsäljare

Det kan vara lite krångligt att hitta rätt färgband när det är dags att köpa nytt. Det beror på att kunskapen om färgband till skrivmaskiner inte längre är någon hög prioritet hos återförsäljare. Självklart finns det fortfarande anställda i affärer som säljer kontorsmaterial som har bra kunskap om detta, men de blir allt färre. Om du tänker beställa färgband på nätet så är det ofta väldigt bristfälliga produktbeskrivningar och det är viktigt att veta att olika återförsäljare listar färgbanden under olika namn och skriver ner väldigt generella beskrivningar angående till vilka maskiner de passar till. Nedan följer några exempel på den vanligaste informationen som används:

  • Pelikan har ett eget ordernummer på sina färgband, detta ska inte blandas ihop med återförsäljarens produktnummer. en del återförsäljare skriver ut Pelikans ordernummer också. Så om du först listar ut vilket färgband som passar till din skrivmaskin så går det ofta sedan att googla på ordernumret för att hitta återförsäljare, sökningen bör då se ut som detta exempel för färgband till Hermes baby ”Pelikan 571935 färgband”
  • Ibland listar återförsäljarna färgbanden under en del annan information som finns på förpackningen till färgbandet. I exemplet med Hermes baby finns ofta denna information med ”Gr.5+6 D”
  • Ett tredje sätt att lista färgbandet är att skriva en äldre beteckning som olika typer av färgband brukade gå under då man kallade dem för Spole och ett nummer. I fallet med Hermes baby är det ”Spole 2”

Vilket färgband passar till din skrivmaskin?

Nedan följer några av de vanligaste färgbanden och en del av de modeller som de passar till:

Pelikan 571935 – Spole 2 Pelikan Gr. 5+6 D – svart

Detta färgband passar till följande modeller och tillverkare:
Brother
Citizen S4
Empire
Everest portable och standard
Hermes Baby, Ambassador, Portable och standard
Imperial portable model 1000
Japy serie s
Privileg 600
Rooy
Royal 1000, Dart, portable signet
Underwood 6, 18, portable och standard
Med flera…

Hermes Baby har funktionen automatisk färgbandsvändning, det innebär att när färgbandet har spolats upp helt och hållet på ena spolen så vänder det automatiskt under tiden du skriver och spolas upp på den andra spolen. Detta är praktiskt då du inte behöver hålla koll på när färgbandet tar slut och stramar åt för att vända det manuellt. Men detta kan lösas på olika sätt och på Hermes Baby har man löst det genom att använda en typ av färgband som har ett stopp (en liten metallring) Färgband med stopp till Hermes babyi änden på bandet som tar emot i en ”klyka” som bandet glider igenom. När stoppet kommer fram till klykan så byter bandet håll och börjar spolas tillbaka på den tomma spolen. Dessa spolar är även något mindre än den vanligaste Spole 8. Men om man inte bryr sig om den automatiska vändningen av färgbandet så kan man alltså spola upp det vanligare färgbandet från Spole 8 på dessa spolar.

Pelikan 571976 Spole 21 Gr8D Svart nylon

Detta färgband passar till följande modeller och tillverkare:
Olivetti 84, Audit 302, 502, 513, 722, 723, 732, 733, 930, Auditronic 770, Diaspron 82, Dora, Lettera, Lettera de Luxe, Lexikon 80, Lexikon Eletrica 80 E, LINEA 88, Logos 250, 270, M40, Studio, Tekne 4, Valentine
Olivetti-Underwood 315 med flera.

Även Olivetti har använt sig av ett stopp på färgbandet för att lösa den automatiska färgbandsvändningen. De har även en egen standard med ett bredare hål i mitten på spolen för att man ska skruva ner en spärrskruv. I övrigt är det samma mått på färgbanden som spole 8 så om man har de gamla spolarna kvar och inte bryr sig om att man behöver vända bandet manuellt så kan man köpa Spole 8 och spola upp det på de gamla spolarna.

Pelikan 520841 Spole 8 Svart/röd nylon

Pelikan 520825 är samma som ovan fast i siden

Detta färgband är det vanligaste och det passar till en mängd olika skrivmaskiner. Här följer några exempel:
Olympia Monica, Progress, Portable de Luxe, Simplex, Splendid de luxe, Traveller de Luxe och Traveller de Luxe S
Triumph-Adler Gabriele, Gabriele 10, Gabriele 25, Gabriele 30, Junior 1, Junior 2, Junior 3, Simplex, Tippa, Tippa S
Olivetti Lettera, Lettera 36, Lettera 38 c
Adler-Royal Contessa, Diana, Gabriele, Gabriele 25, Junior 1, Safari, Simplex, Tippa
Erika
Everest
Mercedes
Princess Remington
Royal
Continental
Elite
Facit
Torpedo
Med flera…

Pelikan 520833 Spole 8 Gr. 1D svart nylon

Detta är samma som ovan fast svart

Resurser:

Här kan man söka på sin skrivmaskin efter kompatibla färgband från Pelikan:
http://www.pelikan.com/
Problemet är att alla inte finns att köpa i Sverige samt att alla återförsäljare oftast inte använder Pelikans produktnummer i produktbeskrivningen.

Om du inte hittar rätt färgband till just din skrivmaskin så går det oftast att köpa ett vanligt spole 8 och rycka ur det ur spolen för att sedan spola upp det på dina befintliga spolar till din skrivmaskin, många äldre spolar har en liten pilspetsformad metallbit i mitten av spolen (se bild) Färgband spolesom man drar rakt igenom färgbandet för att fästa det, sedan är det bara att snurra upp bandet på den gamla spolen.

Här följer några återförsäljare som lagerför färgband:

Swedoffice.se
Staplesnetshop.se