Hermes Baby skrivmaskin 1937
Hermes Baby från 1937

Hermes Baby är en av de få skrivmaskiner som i det närmaste uppnått kultstatus. Självklart på grund av att så många kända författare använt en Hermes Baby, men också på grund av modellens form och konstruktion. Sist men inte minst på grund av hur långlivad modellen var. 2015 skulle den ha fyllt 80 år. Här kommer jag att försöka mig på att ta er genom historien med Hermes Baby. Jag kommer inte alls vara heltäckande i denna historik, och somliga kanske kommer tycka att jag lägger fokus på fel saker men läs den gärna och ta till er det ni vill. Jag vill gärna ha åsikter och synpunkter om ni har något att tillägga.

Hermes Baby – en kort historik

Hermes Baby såg dagens ljus för första gången 1935 i Schweiz. Den tillverkades av Paillard. Produktionen upphörde någon gång på 80-talet, exakt datum när den slutade tillverkas verkar vara lite oklart. Under dessa cirka 50 år såldes den i mer än 4,5 miljoner exemplar. Den var en av de mest populära portabla skrivmaskinerna i världen, och så även i Sverige varför det inte är särskilt svårt att få tag på ett exemplar här hemma. Problemet kan vara att få tag på en i riktigt fint skick, särskilt om du har preferenser på vilket av Hermes Baby’s många utseenden du är ute efter. Mer om de olika utseendena genom tiden senare i denna artikel.

Design

Giuseppe Prezioso
Giuseppe Prezioso designade Hermes Baby.

Ingenjör Giuseppe Prezioso (1897-1962) hade designat Hermes 2000, en lite större skrivmaskin som hade varit i produktion sedan 1932 när han blev ombedd att designa en skrivmaskin som skulle vara mindre för att attrahera en ny målgrupp kunder. Det råder en del diskussion huruvida Prezioso verkligen designade modellen helt själv. Hermes Baby liknar en annan skrivmaskin designad av Otto Haas som han lämnade in till Paillard för utvärdering samtidigt som Prezioso arbetade med Hermes Baby. Haas skrivmaskin fick avslag från Paillard och inom ett år lanserade de Hermes Baby.

Marknadsföring och produktion

Namnet Hermes Baby och den efterföljande marknadsföringskampanjen tillskrevs Gualtiero Thieben (1905-1999). Det sägs vara tack vare honom som Hermes lyckades erövra den tuffa Amerikanska marknaden. I februari 1935 lanserades Hermes Baby som en helt ny typ av skrivmaskin, den väger endast 3 kg och är inte högre än en tändsticksask och kostar endast hälften av vad en vanlig portabel skrivmaskin kostar. Den är ett bevis på kreativiteten i den Schweiziska skrivmaskinsindustrin. Tillverkningen startade i Paillards fabrik i Sainte-Croix. I juni 1935 levereras de första 500 maskinerna och redan i November har den sålt i 7600 exemplar. Den sålde genast bra även utanför Schweiz. Vi ska påminna oss om att detta skedde under 30-talets depression. Paillard förde en aggressiv marknadsföringskampanj där de uppmanade till att köpa Hermes Baby därför att den var tillverkad i samma Schweiziska kvalitetstradition som Schweiziska klockor. De rackade ner hårt på konkurrenter.

Featherweight annons

Marknadsföring under olika namn

Featherweight ad

På olika marknader förekom olika namn på Hermes Baby. Redan från 1935 kan man finna exemplar som heter ”hermes featherweight” och ”hermes baby featherweight”. Sedan kommer flera modeller och olika namn så som ”Hermes baby S”, ”Hermes Rocket”, ”Japy Baby”. I Italien gick den under namnen ”Ala”, ”Simtype Baby”, ”Montana Luxe”, ”Montana Super”, ”Viking”. I England gick den under namnen ”Empire”, ”The Baby Empire”, ”Baby Empire Deluxe”, ”Empire Aristocrat”. 1981 Blev Olivetti huvudägare i Hermes precisa International som då tillverkade Hermes Baby. Olivetti fortsatte att tillverka Hermes Baby under namnet ”Olivetti Lettera 82” samt ett par andra modeller: ”Tropical” och ”Roma” som i praktiken var Hermes Baby innandöme men med annat utseende.

Utvecklingen av Hermes Baby

Under åren skulle det följa en mängd olika förändringar både vad avser funktion som visuell design. Tyvärr tänker jag inte gå in djupare i alla uppdateringar då andra har gjort det så bra, se denna sajt till exempel. Utan jag tänker endast gå igenom lite större designförändringar.

Man använder serienumret för att bestämma vilket år skrivmaskinen tillverkades och för att fastställa vilken utveckling av maskinen det är. En ypperlig sajt att använda sig av för att kolla upp serienumret är Typewriterdatabase.com. Den sajten bygger på löpande efterforskningar vilket innebär att den inte alltid är helt korrekt, men i stort är det den bästa resursen tillgänglig.

Den tidigaste modellen från 1935 var en ganska kantig design och börjar med serienummer 60001. Denna modell hade inga lock över färgbandsspolarna utan spolarna var lackade i samma lack som resten av höljet.

Här nedan är en Hermes Baby från 1938. Det är inte mycket som förändrats sedan de första maskinerna kom 1935.

Hermes Baby 1938
Hermes Baby logo
Oscar Sundin logo
Hermes Baby 1938 textprov

1939 kom Hermes Baby S, där s’et står för Simplex, det vill säga en förenklad version. Denna modells serienummer spinner så vitt man vet mellan 182793 – 195449.

1940 lanserades Hermes Baby anniversary model. Denna modell fick lite mer rundade ”mjukare” former och även lock över färgbandsspolarna som fälls upp som vingar åt sidorna. Det lägsta kända serienumret för denna modell är 217256. Det finns flera skillnader på denna modell men den fick bland annat en ny logga.

Hermes Baby 1951
Hermes Baby 1951

1954 kom nästa stora designuppdatering. Loggan på maskinens ovansida blev en oval platta och själva maskinen fick en gråare lack. Tangenterna överger den runda platta formen och blir fyrkantiga blocktangenter. Serienumren för denna modell verkar börja på 5400001 och det högsta kända numret är 5509379.

1956 kom den i en grönaktig lack med gröna tangenter.

Hermes Baby grön

1959 – 1963 tillverkades en variant i slät grå/grön lack med en ny logga i en rektangulär platta med nytt typsnitt. På denna modell kan du även använda ett röd/svart färgband.

Hermes Baby 1961
Hermes Baby 1961

1963 – 1968 var det dags för en nyare lite mer streamlinad form. Den fanns tillgänglig i flera färger.

1967 – 1974 fick den ett plasthölje. Den fanns i flera olika färger som till exempel orange-röd och grå/grön. Röd-gul-blå färgbandsväljare.

1974 – 1975 får den en ny plastform och Paillard är nu helt övertagna av Precisa så det står ”A Hermes Precisa International Product” på baksidan.

Nu följer några olika plastvarianter med små skillnader.

1983 lanserar Olivetti sin Olivetti Lettera 82 tillverkad i Brasilien.

Kända författare som använt en Hermes Baby

Det finns en uppsjö av kända och okända författare som har skrivit på en Hermes Baby. Här följer några som använt någon av de olika typerna av Hermes Baby:

William S. Burroughs

Miguel Ángel Asturias

Joseph Brodsky

Jack Kerouac

Gwen Dew

Philip K. Dick

Frederick Forsyth

Max Frisch

Matt Groening

Thor Heyerdahl

Marguerite Higgins

Ho Chi Minh

John Nichols

Robert St. John

John Steinbeck

Tennessee Williams

Flera av dessa författare skrev givetvis på flera olika maskiner. Informationen är baserad på att de ägt någon typ av Hermes Baby eller att de fångats på bild med en eller någon annan indikation att de använt en.

William S. Burroughs vid en Hermes Baby
William S. Burroughs vid en Hermes Baby.

Här följer lite länkar till fler resurser för den som vill fördjupa sig i ämnet:

http://oztypewriter.blogspot.se/2012/01/hermes-featherweight-and-baby.html – en del av bilderna på denna sida kommer härifrån.

http://www.franksgarage.se/skrivmaskiner/

https://iartx.com/typewriters/hermes-typewriter/

Här kan ni ladda ner en Hermes Baby manual

hermes

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *