I del ett av den här artikelserien tog jag huvudsakligen upp mer mainstream filmer som Terminator och Mad Max. I del två blev det lite mer b-filmer och på det spåret fortsätter jag nu.

The Bronx Warriors

Missförstå mig rätt, jag lägger ingen negativ värdering i ordet b-film. Det handlar mest om att deras budget inte är så stor och i en del fall att skådisarna är entusiastiska snarare än bra. Men det förtar inte nöjet med dessa filmer, lite av tjusningen är att de inte har så stor budget utan det blir lite kackigt, men det borde väl rimligtvis vara lite kackigt efter en apokalyps? Så låt oss dyka in i filmerna!

2019: After the Fall of New York (1983)

2019, After the Fall of New York
 • Storyline: ”2019, After the Fall of New York”, regisserad av Sergio Martino, är en italiensk postapokalyptisk film som utspelar sig efter ett kärnvapenkrig som har förvandlat New York till en ruin. Filmen följer en ensam hjälte, Parsifal, som skickas in i staden för att hitta den sista fertila kvinnan på jorden.
2019, After the Fall of New York
 • Skådespelare: Michael Sopkiw spelar huvudrollen som Parsifal, levererar en stark actionorienterad prestation. Filmen innehåller också framträdanden av Valentine Monnier och George Eastman.
2019, After the Fall of New York vhs
Mitt ex av 2019, After the Fall of New York på vhs
 • Recension:2019, After the Fall of New York” är en film som tydligt inspirerats av populära filmer som ”Mad Max” och ”Escape from New York”. Den erbjuder en unik europeisk synvinkel på postapokalyptiska teman. Med sin blandning av action, äventyr och science fiction-element är filmen ett utmärkt exempel på 80-talets genrekorsande och är uppskattad för sitt underhållningsvärde och sin kreativa vision av en dystopisk framtid. Klart sevärd! 2019: After the Fall of New York på IMDB.
 • Trailer:
2019: After The Fall of New York (1983) – Trailer

The Last Battle (Le Dernier Combat) (1983)

The Last Battle poster
 • Storyline: ”The Last Battle” (”Le Dernier Combat”), regisserad av Luc Besson, är en fransk postapokalyptisk film som är anmärkningsvärd för att vara helt utan dialog. Filmen utforskar en framtid där människor har förlorat förmågan att tala efter en okänd katastrof. Handlingen fokuserar på en ensam man som kämpar för att överleva i en förstörd värld och hans möten med andra överlevande, inklusive en doktor och en skurkaktig karaktär.
The Last Battle
 • Skådespelare: Huvudrollen spelas av Pierre Jolivet, och filmen inkluderar även framträdanden av Jean Reno och Jean Bouise. Deras prestationer bidrar starkt till filmens intensiva och stämningsfulla atmosfär.
 • Recension:The Last Battle” är en unik film inom sin genre, inte bara för sin avsaknad av dialog, utan även för sin minimalistiska stil och djupa emotionella inverkan. Luc Bessons regidebut är en visuellt slående och tankeväckande berättelse om ensamhet, överlevnad och det mänskliga behovet av kontakt. Dess innovativa tillvägagångssätt och estetiska utförande gör den till en minnesvärd del av postapokalyptisk filmhistoria. The Last Battle på IMDB.
 • Trailer:
Le Dernier Combat 1983 Trailer

Cherry 2000 (1987)

Cherry 2000 poster
 • Storyline: ”Cherry 2000”, regisserad av Steve De Jarnatt, är en unik blandning av postapokalyptisk sci-fi och romantisk äventyrsfilm. Den utspelar sig i ett framtida Amerika där mänskliga relationer har blivit komplicerade och kärleksrobotar är vanliga. Huvudpersonen, Sam Treadwell, spelad av David Andrews, ger sig ut på en farlig resa genom ödelandet för att hitta en ersättning för sin älskade robot, Cherry 2000, med hjälp av en tuff och självsäker ”tracker” vid namn Edith ”E” Johnson, spelad av Melanie Griffith.
Cherry 2000
 • Skådespelare: David Andrews och Melanie Griffith levererar engagerade prestationer, med Griffiths karaktär som en standout för sin tuffhet och charm. Filmen innehåller också en ung Laurence Fishburne i en biroll.
Cherry 2000 vhs
Mitt ex av Cherry 2000 på vhs
 • Recension: ”Cherry 2000” blandar action, äventyr och en subtil kritik av samhällets syn på kärlek och relationer. Filmen är känd för sin originella premiss och sin humoristiska hantering av framtida dystopiska teman. Även om den kanske inte blev en storsuccé vid utgivningen, har den sedan dess uppnått kultstatus för sin unika vision och underhållande handling. Cherry 2000 på IMDB.
 • Trailer:
Cherry 2000 (1987) – Trailer HD 1080p

1990: The Bronx Warriors (1982)

1990:The Bronx Warriors
 • Storyline: ”1990: The Bronx Warriors”, regisserad av Enzo G. Castellari, är en italiensk film som utspelar sig i en nära framtid där Bronx har blivit en laglös zon övergiven av myndigheterna. Filmen följer en ung kvinna från en rik familj som flyr till Bronx och beskyddas av en lokal gängledare. Handlingen kretsar kring konflikter mellan olika gäng och myndigheternas försök att ta kontroll över området.
 • Skådespelare: Huvudrollerna spelas av Vic Morrow och Christopher Connelly, med starka framträdanden som bidrar till filmens råa och intensiva atmosfär. Mark Gregory, som spelar gängledaren Trash, blir en ikonisk figur inom genren. Och självklart Fred Williamson.
 • Recension:1990:The Bronx Warriors” är en actionfylld film som blandar element av science fiction och gängkrig. Den är känd för sin over-the-top action och sina unika karaktärer. Filmen har blivit en kultklassiker, framför allt för sin skildring av en dystopisk framtid och dess påverkan på ungdomskulturen. Den är ett måste för fans av 80-talets postapokalyptiska filmer och de som uppskattar kultfilmens charm. 1990:The Bronx Warriors på IMDB.
 • Trailer:
1990: The Bronx Warriors (1982) Trailer

America 3000 (1986)

America 3000
 • Storyline: ”America 3000”, regisserad av David Engelbach, är en postapokalyptisk äventyrsfilm som utspelar sig 900 år i framtiden. I denna nya värld har samhället återgått till en primitiv tillvaro, och matriarkala stammar dominerar. Huvudpersonen, en rebell vid namn Korvis och hans följeslagare, utmanar det rådande samhällssystemet i ett försök att återställa jämlikhet och frihet.
America 3000
 • Skådespelare: Huvudrollen spelas av Chuck Wagner, vars karaktär Korvis blir en symbol för motstånd och förändring. Filmen har även framträdanden av Laurene Landon och William Wallace, som bidrar till filmens postapokalyptiska stämning.
 • Recension: ”America 3000” är en intressant tolkning av en postapokalyptisk framtid, där rollerna mellan könen har omkastats. Filmen blandar äventyr och action med en dos av humor och social kommentar. Trots att den kanske inte är känd för sin höga produktionsvärde, har filmen uppnått kultstatus på grund av sitt unika perspektiv på postapokalyptisk överlevnad och samhällsförändring. America 3000 på IMDB.
 • Trailer:
Official Trailer – AMERICA 3000 (1986, Laurene Landon, Cannon Films)

Cyborg 2 (1993)

Cyborg 2 poster
 • Storyline: ”Cyborg 2”, regisserad av Michael Schroeder, är en uppföljare till filmen ”Cyborg” (som jag skrev om i del två av den här artikelserien). Filmen utspelar sig i en dystopisk framtid där en företagsmagnat använder cyborger för att uppnå ekonomisk och politisk kontroll. Handlingen fokuserar på en kvinnlig cyborg, Cash, spelad av Angelina Jolie, som utvecklar mänskliga känslor och tillsammans med en säkerhetsexpert, Colton ”Colt” Ricks, spelad av Elias Koteas, kämpar för att undkomma företagets kontroll.
Cyborg 2 poster
 • Skådespelare: Angelina Jolie i en av hennes tidiga roller visar en imponerande prestation som Cash, medan Elias Koteas levererar en solid insats som hennes beskyddare. Deras dynamik driver filmens handling och ger ett mänskligt element till den cybernetiska världen.
 • Recension: ”Cyborg 2” är en intressant blandning av science fiction och action. Den utforskar teman som mänsklighet i en värld av teknologi och de etiska dilemma som uppstår från artificiell intelligens. Även om den kanske inte nådde samma popularitet som sin föregångare, är filmen uppskattad för sina tematiska djup och Jolies tidiga skådespelarprestation. Här strövar vi iväg utanför 80-talet igen men eftersom det är en uppföljare till Cyborg från 1989 och den kom på tidigt 90-tal så tycker jag det är motiverat. Cyborg 2 på IMDB.
 • Trailer:
Cyborg 2 Trailer 1993

She (1984)

She (1984) poster
 • Storyline: ”She”, regisserad av Avi Nesher, är en unik och ofta bisarr film som blandar element av postapokalyptisk fantasy och action. Filmen utspelar sig i en framtid där världen har kollapsat till en serie av barbariska kungadömen och klaner. Huvudpersonen är en krigarkvinna vid namn She, som hjälper två bröder på deras jakt att rädda en kidnappad syster, vilket leder dem genom en rad bisarra och farliga äventyr.
She (1984)
 • Skådespelare: Sandahl Bergman spelar huvudrollen som She, och ger en stark och karismatisk prestation. Filmen innehåller även framträdanden av David Goss och Quin Kessler, vilka bidrar till filmens eklektiska och surrealistiska atmosfär.
 • Recension: ”She” är känd för sin udda och ibland surrealistiska stil, som kombinerar olika genrer och influenser, från mytologi till postapokalyptisk fiction. Filmen har blivit en kultklassiker, främst på grund av dess unika estetik, fantasifulla världsskapande och Bergmans starka ledarroll. Den är ett exempel på 80-talets experimentella och gränslösa inställning till genrefilm. She på IMDB.
 • Trailer:
She (1984) ORIGINAL TRAILER

Wheels of Fire (1985)

Wheels of Fire poster
 • Storyline: ”Wheels of Fire”, regisserad av Cirio H. Santiago, är en actionfylld postapokalyptisk film som kretsar kring Trace, en ensam hjälte som kör genom ödemarken i sin bepansrade bil för att rädda sin syster från en brutal krigsherre. Filmen blandar element av road movie och postapokalyptisk action, och utspelar sig i en värld där laglöshet och brutalitet råder.
Wheels of Fire
 • Skådespelare: Huvudrollen spelas av Gary Watkins, vars karaktär Trace är den typiska tysta men dödliga hjälten. Filmen har även starka framträdanden från Laura Banks och Lynda Wiesmeier, som bidrar till filmens spännande och farliga värld.
Wheels of Fire VHS
Mitt ex av Wheels of Fire på VHS
 • Recension:Wheels of Fire” är en typisk representant för 80-talets postapokalyptiska filmer med dess fokus på action, snabba bilar och en rå, överlevnadsbaserad handling. Även om den kanske inte är känd för sin djupa storyline eller karaktärsutveckling, är filmens energi och non-stop action det som ger den en kultstatus bland fans av genren. Wheels of Fire på IMDB.
 • Trailer:
Wheels of Fire (1985) ORIGINAL TRAILER [HD 1080p]

The New Gladiators (1984)

The New Gladiators poster
 • Storyline: ”The New Gladiators”, även känd som ”I guerrieri dell’anno 2072” eller ”Rome 2033 – The Fighter Centurions”, är en italiensk film regisserad av Lucio Fulci. Filmen utspelar sig i en dystopisk framtid där tv-program, särskilt dödliga gladiatorspel, används för att distrahera befolkningen och kontrollera samhället. Huvudpersonen är en motorcykelstuntman som blir felaktigt anklagad för mord och tvingas delta i ett av dessa brutala spel för överlevnad.
The New Gladiators
 • Skådespelare: Filmen har ett ensemble av skådespelare, inklusive Jared Martin och Fred Williamson, vars karaktärer kämpar för att överleva i de hänsynslösa spelen. Deras framträdanden förstärker filmens spännande och dystopiska atmosfär.
Rome 2033 - The Fighter Centurions på VHS
Mitt ex av Rome 2033 – The Fighter Centurions eller The New Gladiators på VHS
 • Recension: ”The New Gladiators” är en fascinerande blandning av science fiction och action, med tydliga influenser från både ”Rollerball” och ”Death Race 2000”. Filmen är känd för sitt framtidsscenarium och kritiska blick på mediernas makt och påverkan på samhället. Dess vision av framtiden och actionscener gör den till en intressant, om än mörk, filmupplevelse. The New Gladiators på IMDB.
 • Trailer:
The New Gladiators (1984) Trailer

Solarbabies (1986)

Solarbabies poster
 • Storyline: ”Solarbabies”, regisserad av Alan Johnson, är en postapokalyptisk science fiction-film som utspelar sig i en framtid där jorden är en öken och vatten är en sällsynt och värdefull resurs. Filmen följer en grupp föräldralösa ungdomar, kända som Solarbabies, som bor i ett hårt och undertryckande barnhem. När de upptäcker en mystisk sfär med övernaturliga krafter, leder det dem på ett äventyr som kan förändra världen.
Solarbabies
 • Skådespelare: Filmen har en ung ensemble, inklusive Jami Gertz, Jason Patric och Lukas Haas. Deras prestationer ger en känsla av äventyr och hopp i filmens dystopiska värld.
Solarbabies vhs
Mitt ex av Solarbabies eller Solar Warriors som den också kallades, på vhs
 • Recension: ”Solarbabies” är en unik film inom genren, som kombinerar element av ungdomsäventyr och postapokalyptisk fiction. Dess vision av en framtid där vatten är en lyx och barnens kamp mot ett tyranniskt system erbjuder en intressant mix av spänning och social kommentar. Trots blandad kritik vid utgivningen, har filmen uppnått kultstatus tack vare sin originella handling och sitt hjärtevärmande budskap. Solarbabies på IMDB.
 • Trailer:
Solarbabies 1986 – MOVIE TRAILER

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *