Så mångsidig som konstnären Andy Warhol var, följde vissa tekniker honom genom åren. Silkscreentryck var en av dem och Polaroidfotografi var en annan. Eftersom jag älskar polaroidfoto och Andy Warhol kommer här en genomgång av hur Warhol använde Polaroid och hur du kan göra detsamma idag.

Andy Warhol med SX-70

När du hör namnet Andy Warhol är det troligt att de bilder som kommer till sinnet är bilder av Marilyn Monroe eller Campbells soppa. Men, fotografi låg i grunden av Andy Warhols konstnärskap, de flesta av hans verk var baserade på fotografi oavsett vad slutkonsten var. Han använde fotografi som grund för målningar, teckningar och tryck lika mycket. Hans Polaroidbilder tillät honom att ”samla” alla han träffade, på det besatta sättet som en konstnär gör.

Warhol Campbells soppa
Foto: MOMA

”Mot slutet av Warhols liv, när all hans framgång kom från de målningar han gjort och höll på med, höll han ett litet tal inför en skara besökare i sin studio. ’Jag sa till dem att jag inte trodde på konst’, skrev Warhol senare. ’Jag trodde på fotografi.’ Man skulle kunna säga att, från början, hade även hans målningar bevisat att detta var sant.” – Blake Gopnik

“a good picture is … of a famous person doing something unfamous. It’s about being in the right place at the wrong time” – Andy Warhol

Warhol tog mer än 100 000 fotografier mellan 1977 och 1987, så det är inte konstigt att folk som ville prata med honom på fester klagade över att han bara var intresserad av att ta deras bild. Det blev en besatthet för honom, men är inte alla konstnärer lite besatta ibland?

Andy Warhol

Han arbetade mycket med svartvita kopior av ögonblicksbilder tagna med en 35mm SLR-kamera, men majoriteten av hans fotografi gjordes med en Polaroid SX-70 kamera. ”Vissa Polaroider tjänade som källmaterial för stora, silkscreen porträttmålningar för vilka Warhol är berömd.”

Andy var inte en person som använde samma kamera hela livet. Han började som barn med en boxkamera av typen Brownie, precis som så många andra i hans generation. Sedan gick han vidare till att använda en mängd olika kameror genom sitt liv. Polaroid SX-70 var kameran som han ofta bar med sig för att dokumentera sitt sociala liv, men det var Big Shot som han huvudsakligen använde i sitt konstnärliga arbete.

Polaroid Big Shot

Andy Warhol med Polaroid Big Shot
Andy Warhol med Big Shot Polaroid. Foto credit: Casual Photophile

Mr. Land [Edwin] invented this great camera called a Polaroid, and it just takes the face of the person. There is something about the camera that makes the person look just right. They usually come out great. I take at least 200 pictures and then I choose.” – Andy Warhol

Polaroid Big Shot var en klumpig plastkamera som endast var i produktion under cirka ett år och det mer än rimliga priset för den var 19,99 dollar.

I denna studie av Warhols silkscreenporträtt av Farah Fawcett från 1979, kan vi se arbetsprocessen från de ursprungliga Polaroiderna tagna med The Big Shot och det slutliga silkscreenresultatet.

Farah Fawcett av Andy Warhol
Farah Fawcett av Andy Warhol in 1979, polaroidbilder och slutgiltiga Silkscreentrycket. Foto credit: Casual Photophile

”Det uppskattas att från 1971 till hans död producerade Warhol ungefär ett tusen silkscreen porträtt, varav de flesta var beställningsarbeten. Nästan alla är av samma storlek, medvetet fyrtio gånger fyrtio tum. Warhol beskriver vikten av denna enhetlighet, ’De måste vara samma storlek, så att de alla passar ihop och bildar en stor målning som kallas Porträtt av Samhället.’ – Cheyenne Morrison, Casual Photophile

Warhol-Polaroidporträtt
Warhol Polaroidporträtt. Foto Credit: Casual Photophile

När det gäller Warhols besatta dokumentation av sitt liv i konstvärlden, både vad gäller hans egen fotografi och all filmning av händelser i Factory, undrar jag ofta hur han skulle känna inför dagens sociala medier. Citatet av Andy ”I framtiden kommer alla att vara världsberömda i 15 minuter” gör verkligheten idag med sociala medier, realityshower och människor som är kända… bara för att de är kända, verka som om han verkligen var medveten om vad som komma skulle. Eller det kan bara vara en tillfällighet som är lätt att dra nytta av med facit i hand.

En sak är säker, direktfotografi är i den digitala världen viktigare än någonsin. Det gör dock också poängen att det blir mindre viktigt eftersom vi blir allt mer avtrubbade för den ständigt ökande floden av bilder vi utsätts för. Jag tror att den senaste trenden att gå tillbaka till fotograferingens rötter och ta sig an analog fotografi som ett uttryckssätt är en längtan efter att skapa något påtagligt och meningsfullt. Kanske den gamla önskan att skapa något som varar. Eller så vill vi bara att dessa 15 minuter ska vara längre.

I detta nyhetssegment från ABC kan du se arbetsprocessen från Polaroidfotograferingen genom bildurvalet och målandet av porträttet av Farah Fawcett från 1979.

Andy Warhol Part 2

”Först släppt 1971 och endast i produktion till 1973, var Big Shot designad enbart för ett syfte; att göra porträtt. Som Warhol upptäckte, gör den det perfekt eftersom den var designad för att fungera vid en fast fokuslängd på fyrtiotvå tum. Detta kombinerat med dess enkla komponenter av en lång plastkropp, 220mm objektiv, mekanisk slutare med enkel hastighet, och dess fasta fokus avståndsmätare säkerställer att även amatörfotografer får perfekta bilder varje gång. Ljuset som produceras av blixtkuberna och den inbyggda blixt-diffusorn i kroppen innebär att ljuset är nästan identiskt för varje foto, vilket producerar jämnbelysta och väl upplysta porträtt.” – Cheyenne Morrison

”Det är en mycket grundläggande kamera, med nästan inga rörliga delar. Inuti 1970-tals plasthöljet finns en enkel slutarknapp, filmhållare och en sextio sekunders timer för att mäta peel-apart filmens utvecklingstid. Och det är ungefär det. Det finns inte ens en inbyggd fokuseringsmetod, istället använder den en genial fast fokus avståndsmätare inställd för att mäta ett avstånd på fyrtiotvå tum. Detta fungerar genom att visa två bilder av det du fotograferar, och för att få rätt avstånd måste du bokstavligen röra dig fram och tillbaka tills de två vyerna i sökaren blir en. Denna teknik att röra sig fram och tillbaka kan verka knasig och kallades ”Big Shot Shuffle”. Trots denna något komiska dans, är det i verkligheten en enkel och idiotsäker metod för att uppnå fokus.”

Big-Shot-Blueprint
Big Shot Blueprint. Foto Credit: Casual Photophile

”När Polaroid slutade tillverka Big Shot 1973 hade Warhol redan insett dess betydelse och besökte alla kamerabutiker i Union Square West nära sin studio för att jaga efter Big Shots att köpa. Det är fint att en staty av Warhol nu står där som ett vittnesbörd till honom. När Polaroid upptäckte hur viktig Big Shot var för honom erbjöd de att bibehålla ett lager av kameror avsatta för honom, och att reparera dem om de gick sönder. Polaroid-säljare fick till och med i uppgift att hitta osålda lager och skicka dem till fabriken för Warhols lager.”

Att ta foton som Andy Warhol idag

Om du skulle vilja prova Andy Warhols process, att göra lysande polaroidporträtt, har vi några hinder att övervinna, men det är inte omöjligt, bara mycket svårt. Först måste du få tag på en fungerande Big Shot-kamera på ebay eller på en loppmarknad eller någon annanstans. Du kanske tror att det är den svåra delen, men du har en annan sak som kommer. Blixtkuberna. Du kan också få tag på dem på ebay (ok inte så svårt egentligen).

Nu den riktigt svåra (eller åtminstone dyra) delen. Filmen. Fujifilm FP-100c som var en peel-apart film som fungerade med denna kamera upphörde att tillverkas 2016, så om du kan hitta några på ebay som har förvarats kallt sedan nytt, då är det bra, det kommer att vara mycket dyrt men chanserna är stora att det fortfarande fungerar bra. Det finns dock ett företag som producerar en film för denna kamera idag. Det är inte billigt, men det är. Supersense One Instant Color P7.

Polaroid SX-70

Om du inte har en stor budget men ändå vill fotografera som Andy Warhol, bör du prova med SX-70 och SX-70-filmen som produceras av Polaroid idag. Det kommer att vara mycket billigare och kom ihåg att Andy använde den kameran mycket, kanske bara inte för samma typ av fotografier.

Var kan jag köpa en Polaroid SX-70 kamera?

Du kan antingen köpa en begagnad SX-70 på ebay, tradera eller på loppmarknader och second hand butiker. Det finns dock några onlinebutiker som fokuserar på analog media som också kan erbjuda renoverade Polaroidkameror.

Retrospekt.com – Detta är en onlinebutik som säljer renoverade Polaroidkameror inklusive den legendariska SX-70.

Mint Camera – Mint säljer också renoverade Polaroidkameror inklusive SX-70 och en förbättrad version. De säljer även Mint flashbar för SX-70.

Referenser:

The big shot Polaroid – Andy Warhol’s pen & Pencil – Det här är en mycket bra beskrivning av Andy Warhols användning av Polaroider.

polaroid

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *