I september i år fyllde altså kassettbandet 50 år. Detta har givetvis uppmärksammats av kassettens uppfinnare Philips (pressrelease här). Kassettbandet var en revolutionerande uppfinning, plötsligt kunde man på ett enkelt sätt ta med sig musiken vart man gick med hjälp av en bärbar bandspelare och senare en walkman, eller lyssna i bilen. Som om inte detta var nog så erbjöd det dessutom ett billigare alternativ till vinylskivan.

Kassettbandet - Praktiskt i Bilen!
Kassettbandet – Praktiskt i Bilen!

Kassetten hjälpte till att sprida hip hop och live konserter.Vi kan också tacka kassettbandet för våra digitala spellistor då blandatbandet är den fantastiska analoga föregångaren till dessa.

Första Philips Kassetten

I år har vi dessutom fått ett syskon till International Record Store Day i International Cassette Store Day! Två svenska butiker deltog; Rundgång, Kristianstadsgatan 14, Malmö samt; Larrys Corner, Grindsgatan 35, 11857 Stockholm, där man kan hitta en en massa sköna kassetter, skivor och originalfotografier på MC5 och Iggy!

Skraeckoedlan_liten

Det intressanta är ju att kassetten upplever en liten comeback just nu, efter att ha varit i princip helt död de senaste 10-15 åren med några fina undantag som bland andra Vietcong Pornsurfers debut Restless, young, hungry and free från 2010. Mitt eget senaste köp; nyutgivna kassetten med de två första demoinspelningarna av Skraeckoedlan, en väldigt tjusig illgrön produktion som finns att hitta på Sound Pollution i Stockholm.

Som Dominic Haley på Spoonfed skriver, i fri översättning av mig: Det är kassettens pris som är dess styrka, det är dyrt att ge ut skivor så många artister och små bolag väljer att ge ut billiga kassetter istället. Det var just priset, lättillgängligheten och möjligheten till inspelning direkt på plats som gjorde kassetten och boomboxen så viktiga för den tidiga hip hop scenen i slutet på 70-talet till mitten av 80-talet! Nu ska vi inte överdriva hur hett det är med kassettband, det är fortfarande en försvinnande liten del av branchen men den växer igen!

Kassetter_liten

kassettband

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *