Ingen kan förneka den magnifika återkomsten som vinylskivan har gjort under de senaste åren. Förra året nåddes en annan milstolpe när vinylförsäljningen för första gången sedan 1986 passerade 1 miljard dollar. Men vinylskivans lilla syskon, kassettbandet, har vuxit i skuggan av sitt mer framgångsrika syskon och är snart redo att stå på egna ben. Försäljningen av kassettband fördubblades under 2021 jämfört med 2020.
Under 2022 ökade den årliga försäljningen av musikkassetter med 5,2 % till totalt 195 000 enheter. Det bäst säljande kassettalbumet 2022 var The Car, det sjunde studioalbumet av Arctic Monkeys. Under de första tre månaderna såldes över 10 000 exemplar.
Det har debatterats och teoretiserats fram och tillbaka varför ljudbandsformatet gör comeback. Jag bryr mig inte riktigt och kommer därför inte att dröja kvar vid det, för mig som växte upp med ljudkassett och en kassettspelare, nöjer jag mig med det mest rimliga svaret: självklart för att det är det mest bedårande sättet att äga och lyssna på musik i ett fysiskt musikformat. Låt oss nöja oss med det och gå vidare.
I den här artikeln kommer jag att fokusera på vad, hur och varför när det gäller kassettband. Vilken musik släpps på kassetter. Hur släpps musikkassetter och var kan jag få tag på dem. För att strukturera denna artikel något kommer vi att prata om fyra olika typer av kassetter: ny musik som släpps på kassett, återutgiven musik på kassett, använda gamla kassetter och blanka kassetter (nya och NOS – New Old Stock).
Men först.
Här är de huvudsakliga anledningarna till varför du idag bör samla och lyssna på musikkassetter:
- Kassettband är praktiska
- Kassettband är billiga (jämfört med en vinylskiva)
- Kassettband är vackra
- Kassettband är roliga
- Kassettband är coola
Alla bilder i denna artikel är från min egen samling.
Ny musik som släpps på kassettband
Idag kan du få allt från Taylor Swift-albumet, “1989”, till obskyr Synthwave som endast släpps på Bandcamp, på kassettband. Bandcamp är förresten en utmärkt plattform för att hitta kassetter på. Allt fler artister ger ut nya musikkassetter.
Du bör dock vara medveten om att även om vissa artister släpper ett stort antal av sina kassetter, så ger många fortfarande bara ut en mycket begränsad upplaga på ljudkassett. Så om du tittar på en specifik oberoende artist kan det vara bra att förhandsbeställa kassetten för att säkerställa att du får tag på den.
Här är några exempel på stora artister som har släppt sitt senaste album på kassett:
- Taylor Swift – 1989
- Abba – Voyage
- Ghost – Impera
- Björk – Fossora
- Ozzy Osbourne – Patient number 9
- Arctic Monkeys – The Car
- Billie Eilish – Happier Than Ever
Var kan jag köpa nya förinspelade originalkassetter?
Allt fler butiker som säljer vinylskivor och CD-skivor har börjat föra musikkassetter som Bengans till exempel, men det enklaste sättet att köpa detta musikformat är fortfarande på nätet. Du kan hitta de flesta mainstreamartister på Amazon, Ginza och Bengans. För begränsade kassettupplagor och mindre kända artister blir det lite mer komplicerat. Den officiella artistwebbplatsen, deras Bandcamp eller skivbolag brukar ha dem till salu online. I vissa fall säljer de dem endast på turné, men det är sällsynt.
För mindre kända artister eller om du letar efter något nytt rekommenderar jag Bandcamp. Den oberoende artisten får mer av intäkterna om du köper den från deras Bandcamp-sida än om du köper den från en annan mellanhand. Och många mindre band och oberoende artister säljer bara sina band genom Bandcamp.
Återutgivningar av klassiker på kassett
Många av de stora artisterna får numera sina tidigare kataloger återutgivna på kassett. Återutgivningarna av stora skivbolags album är vanligtvis ganska lätta att hitta och produceras generellt i relativt stora upplagor.
Men ibland kan ett litet kassettmärke göra en återutgivning och då kan det vara mycket begränsade upplagor, ibland så få som 100 band eller ännu mindre. I detta fall handlar det om att ha örat mot marken för att få reda på om utgivningen i förväg. Många gånger har jag upptäckt en specifik utgåva sent bara för att få reda på att de är helt slutsålda. Detta har varit fallet med artister som Sun Ra, Alice Coltrane och Paradise Lost till exempel.
Här är några exempel på artister som har återutgivit sina album på kassett:
- Metallica
- Paradise Lost
- Björk
- The Exploited
- Lee Scratch Perry & The Upsetters
- 2Pac
- Dr. Dre
Var kan jag köpa återutgåvor på kassett
För de stora skivbolagens återutgåvor gäller samma sak som för nya utgåvor. Onlinebutiker som Amazon och skivbolagens webbplatser. Många skivbutiker har dem också. Återutgåvor från mindre märken är lite svårare. Vissa butiker har dem och vissa webbplatser har dem, som Tapeheadcity.com. Det bästa sättet är att följa märkena på Instagram och köpa banden direkt från dem eller deras Bandcamp-sida. Man kan också kasta ett öga på kassettband.se som skriver om nya utgåvor på kassettband.
Begagnade kassettband
Förr i tiden släpptes allt på kassett och vissa mindre utgåvor släpptes endast på kassett. Liksom allt vintage är vissa sällsynta och dyra medan andra är tillgängliga nästan överallt till ett mycket lågt pris.
När det gäller använda gamla kassetter måste du tänka på mediets kvalitet. När du köper begagnad vinyl personligen kan du granska skivan innan du köper den för att försöka bedöma i vilket skick skivan är. Det är lite knepigare när det gäller kassettband. Om du inte kan lyssna på det kan det vara svårt att avgöra kvaliteten. Om det är smutsigt och ser slitet ut kanske du vill välja ett annat band eller köpa det om det är riktigt billigt och hoppas på det bästa. Problemet med kassetter är att även om det ser ut som om det är i fint skick, kan det låta fruktansvärt eftersom det spelar så stor roll hur bandet har förvarats och hur smutsig kassettspelaren eller kassettdäcket är som det har spelats i samt om kassettspelaren någonsin har avmagnetiserats.
Var kan jag köpa begagnade kassettband?
Självklart kan du köpa begagnade kassetter på loppmarknader, tradera, vissa skivbutiker och så vidare. Men här är några bra onlinebutiker:
Tapeheadcity.com Detta är en framstående kassettbandbutik som specialiserar sig på begagnade kassetter, nya kassettutgåvor och är en återförsäljare för en hel massa märken inklusive många exklusiva och begränsade utgåvor. De har alla genrer från film soundtracks och Metal till Indie pop och Hip Hop.
Thecassetteplace.com Denna onlinebutik påstår sig ha funnits sedan 1982. Jag har aldrig köpt från dem personligen, men de verkar ha ett brett utbud av genrer, med undantag av Hip Hop av någon anledning.
Discogs.com Discogs är en online marknadsplats för skivor och kassetter. Det är som eBay, men istället för auktioner är det fasta prislistningar. Det är förmodligen den största marknadsplatsen i världen för fysiska musikmedier. Och det är en bra plats för att köpa, sälja eller bara kolla upp värdet på dina kassetter. Här kan du hitta absolut alla genrer från alla epoker, såsom film soundtracks, klassisk musik och disco, men det är utan tvekan bäst för rock och pop. Här kan du upptäcka alla medium som lp, 8-track, CD och ljudkassetter. Här kan du också hitta låtlistor och spårordning, alternativa albumomslag och lyssna på inspelningar från radio.
Blanka kassettband (oinspelade)
Förr i tiden kunde du köpa tomma kassetter överallt. Jag minns att jag köpte Philips och BASF-kassetter i min lokala mataffär när jag växte upp. Så är det inte längre.
Vad är de 4 kassetttyperna?
Tomma kassetter kom i många olika kvaliteter. Inte bara var vissa märken mer högt ansedda när det gäller kvalitet, men du kunde också köpa olika nivåer av kvalitet som normala (Typ I) eller kromband (Typ II) Ferrichrome (Typ III, inte mycket använd) eller Metal (Typ IV). Vilken typ av band du behöver beror på syftet med inspelningen du ska göra och hur mycket av en ljudentusiast du är. För de flesta som gör en mixtape skulle jag säga att den normala standarden (typ I) är tillräcklig. Här finns en grundligare genomgång av olika oinspelade kassettband.
Siffrorna du ser på tomma kassetter anger hur lång speltid bandet har. De vanligaste varianterna är 45, 60, 90, 100 och 120 minuter. Det finns andra också, men dessa är de vanligaste, och det betyder att ett band som är 60 minuter långt är 30 minuter långt på varje sida.
Var köper jag tomma kassettband?
Det beror på dina krav.
Du kan köpa begagnade tomma band på vanliga ställen som tradera och loppisar. Du kan spela in nytt material ovanpå det som redan är inspelat på ett begagnat tomt band så länge det inte har blockerats för inspelning. På den långa sidan motsatt sidan där bandet löper fritt finns det två fyrkanter av plast, en i vardera änden, som du kan trycka ut. Om de är borta är det tomma bandet blockerat för inspelning. Se bild för förtydligande. Dock, om ett tomt band har spelats in på många gånger, kan kvaliteten på inspelningen försämras.
Du kan köpa NOS-band (New Old Stock), det vill säga gamla band som aldrig har använts. Detta är ett bra alternativ, men kvaliteten på bandet beror på hur det har förvarats. För bästa resultat bör ett kassettband förvaras kallt, torrt och borta från direkt solljus. Om du vill köpa NOS-kassetter av högsta kvalitet, som metaltypskassetter, var beredd att öppna din plånbok eftersom de är mycket dyra.
Nya tomma kassettband att köpa
Av de gamla märkena verkar det som om det bara är Maxell och TDK som fortfarande tillverkar tomma kassetter.
Det finns några återförsäljare som säljer nya tomma kassettband idag:
- Amazon
- Walmart
- Target.com
- Tapeline (UK)
- Och sedan finns det några andra mindre återförsäljare.
Hur du säljer dina gamla kassettband
Om du vill sälja dina gamla kassettband kan du alltid gå till din närmaste skivbutik och fråga dem om de är intresserade av att köpa gamla band. Detta är dock inte det mest lönsamma sättet att sälja dina kassetter på. Det bästa sättet att sälja dem, om du har tid och om du förväntar dig att de är sällsynta och värdefulla, är naturligtvis online. Du kan antingen sälja dem på Discogs.com eller på tradera. Det enklaste sättet att sälja kassetterna online är i ett parti på tradera.
Om banden är sällsynta eller original förinspelade band i gott skick, kan du få ett bra pris för dem. Men om du har tid, är det mycket bättre att sälja dem en och en.
De mest värdefulla tomma banden är oanvända metal position band, de kan få riktigt höga priser på eBay och tradera. Till exempel kan du få runt 40o-700 kr för en begagnad TDK MA-R i gott skick. För en inplastad, oanvänd TDK MA-R däremot kan du få 1000-2000 kr. Detta kassettband är mycket eftertraktat och de flesta band kommer inte i närheten av dessa priser, men ett inplastat Maxell XL II från 1985-86 kan lätt få 200-300 kr.
Om du har många begagnade tomma band kan det vara enklare att sälja dem som ett parti.
När det gäller förinspelade kassetter kan du kolla värdena på Discogs.com för att få en uppfattning om hur mycket du kan få för dem. Det är alltid bäst att lyssna på kassetterna innan du säljer dem för att kunna garantera en lyssningsbar kvalitet. Och kom ihåg att ta bra bilder av både omslaget och själva bandet.
Vad gjorde kassettbandet till en succé?
Kassettbandet blev en succé på grund av flera faktorer:
Portabelt och kompakt: Kassettbandet var betydligt mindre och mer portabelt än LP-skivor eller rullband. Detta gjorde det enklare för människor att bära med sig och spela sin favoritmusik vart de än gick.
Prisvärt och tillgängligt: Banden var relativt billiga jämfört med andra format, vilket gjorde dem mer tillgängliga för en bredare publik. De erbjöd ett prisvärt sätt för musikälskare att bygga sina personliga musiksamlingar.
Inspelbart och ominspelbart: Till skillnad från vinylskivor var kassettband inspelbara och ominspelbara. Denna funktion tillät användare att skapa sina egna mixband, spela in låtar från radion eller kopiera musik från andra band. Det gav individer friheten att personifiera sin musiklyssnarupplevelse.
Bandspelarkompatibilitet: Kassettspelare, även kända som bandspelare, blev en vanlig funktion i hemmastereoanläggningar, bilar och bärbara kassettspelare. Den utbredda tillgängligheten och kompatibiliteten av bandspelare bidrog till populariteten av kassettband.
Musikindustrins stöd: Musikindustrin omfamnade kassettbandsformatet genom att släppa album och singlar på kassetter. Detta stöd från skivbolagen var en stor försäljningspunkt som säkerställde att ett brett utbud av musikinnehåll var tillgängligt i detta musikformat, inklusive populära album och framväxande artister.
Teknologiska framsteg: Över tid förbättrades tekniken, vilket ledde till bättre ljudkvalitet, längre speltider och mer hållbara band. Dolby-brusreduceringssystem och högkvalitativa bandformuleringar förbättrade lyssnarupplevelsen.
Kulturella och sociala faktorer: Uppgången av kassetter sammanföll med tillväxten av bärbar musikkultur, inklusive populariteten hos den personliga Walkman och boomboxarna. Möjligheten att enkelt dela musik med vänner och uppkomsten av mixbandkulturen bidrog också till kassettens framgång.
Kombinationen av prisvärdhet, bärbarhet, inspelningsbarhet och branschstöd hjälpte kassettbandet att bli ett dominerande format för musikkonsumtion under 1970- och 1980-talen.
Hur bra är ljudkvaliteten på ljudkassetten?
Ljudkvaliteten på kassettband anses generellt vara lägre jämfört med andra ljudformat och medier som CD-skivor eller digitala filer (även om jag menar att med rätt utrustning så är kvaliten nog så bra). Kassetter använder analog inspelningsteknik, vilket innebär magnetband och magnetiska huvuden för uppspelning. Här är några faktorer som påverkar kvaliteten på kassettbandet:
Ljudåtergivning: På grund av begränsningarna i kassettbandsformatet är inte ljudåtergivningen lika hög som i digitala format. Kassetter är benägna att brusa och har begränsningar i frekvensresponsen, vilket kan resultera i en mindre exakt återgivning av det ursprungliga ljudet.
Försämring över tid: Över tid kan kassettband försämras och drabbas av problem som bandsträckning, förvrängning eller annan degenerering. Detta kan leda till förlust av ljudkvalitet och uppspelningsproblem.
Inspelningsförhållanden: Kvaliteten på en kassettbandsinspelning beror på inspelningsutrustningen, bandtypen och de förhållanden under vilka den spelades in. Högkvalitativ inspelningsutrustning och noggrann hantering kan resultera i bättre ljudåtergivning.
Uppspelning: Kassettspelaren som använts för uppspelning är också av stor betydelse här eftersom en kassettspelare behöver regelbunden service. Kassettspelare kan förstöra ett band ganska illa om den inte regelbundet rengörs. Att försöka lyssna på musik på en smutsig maskin som inte har servats på flera år kan vara riktigt jobbigt eftersom det kan få bandet att spela långsamt och generera ett riktigt grumligt ljud.
Trots dessa begränsningar uppskattar vissa entusiaster den unika ljudkaraktären och nostalgiska dragningskraften hos detta musikformat. Dessutom kan ljudkvaliteten också variera beroende på faktorer som inspelningen själv, mastringen och de kassettspelare som används för uppspelning.
Det är värt att notera att framsteg inom ljudteknik har avsevärt förbättrat troheten och bekvämligheten i digitala format. Men om du njuter av estetiken och den analoga upplevelsen att lyssna på musik på en kassettspelare, kan ljudkvaliteten fortfarande ge en klart tillfredsställande lyssnarupplevelse. När utrustningen fungerar som den ska, kan det vara riktig magi att spela musik på en kassettspelare!
Slutord
Om du precis börjar med kassettband, avundas jag dig. Det är ett roligt sätt att lyssna på musik och att bygga en samling av kassetter eller göra ditt första mixband är en ren glädje. Att äga musik i ett fysiskt musikformat tar upp mycket plats, men det är där kassetter är överlägsna LP-skivor eftersom de är så små. Så lycka till med kassettjakten!
Kassettbands FAQ
Ja, kassettband tillverkas fortfarande, även om deras produktion har minskat avsevärt jämfört med deras toppopularitet på 1980- och 1990-talen. Vissa oberoende musiketiketter, nischade musikgenrer och ljudentusiaster fortsätter att släppa musik på kassettband. Dessutom finns det en liten marknad för tomma kassettband som används för inspelning och mixband. Dock är produktionen och tillgängligheten av kassettband begränsade till endast några få tillverkare.
Värdet av kassettband som samlarobjekt kan variera beroende på sällsynthet, skick och efterfrågan. Värdet på musikkassetter är lätt att kolla upp på Discogs.com, vissa är mycket värdefulla. Värdet på ett tomt band är starkt beroende av skicket. NOS-band är mycket eftertraktade. Att samla på ljudkassetter är en rolig och inte alltför dyr hobby.
Värdet på kassetter varierar beroende på bandens popularitet, ålder och huruvida låtarna har spelats in professionellt. Kassettband av berömda musiker kan vara mer kommersiella än andra. Förhoppningsvis är Bowie eller Metallica lyckosamma!