Det är glädjande för en gammal nörd som mig att se att diverse analoga medier frodas. Flera olika trender pekar uppåt. Franksgarage’s verksamhet ligger fortfarande nere men jag kommer nog fortfarande att använda sajten för att skriva lite om analoga medier.

Vinylförsäljning

Vinylförsäljningen som haft ett uppsving de senaste 10 åren fortsätter att sätta nya rekord. I USA såldes det 43,5 miljoner LP-skivor 2022 vilket är en alldeles enastående utveckling. 2021 var första året sedan 1999 som vinylförsäljningen översteg 1 miljard dollar och enligt ett analyshus kommer den globala vinylmarknaden omsätta 2,6 miljarder dollar 2027. Ni kan läsa mer om detta på Gadget Advisor.

Sedan räcker det ju att titta på butiker som Hifiklubben för att se hur många nya vinylspelare som kommer ut årligen. Och det är inte vilket skräp som helst utan många otroligt fina high-end produkter. Men även många entry-level vinylspelare för en överkomlig peng som håller väldigt hög kvalitet glädjande nog. Det känns som om marknaden verkligen lyssnar in de behov som finns och tillgodoser dem.

Nya Högtalare

I December passade jag på att äntligen köpa nya högtalare till min huvudanläggning hemma. Jag har länge gått och spanat på JBL L100 Classic men tyckt att jag inte kunde motivera den kostnaden. Så i December körde JBL en drive för att tömma lager med 25% rabatt så då slog jag till och köpte ett par hos reference audio på Götgatan. Och det var ju vältajmat eftersom rabatten är borta och istället har de höjt grundpriset nu. Ibland lyckas man. Och det är trevligare än någonsin att lyssna på musik här hemma.

Kassettband

Jag har ju även en stor passion för kassettband. Jag hamnar ofta i diskussioner om varför eftersom många som växte upp med kassettband fortfarande ser dem som det sämsta alternativet för att avnjuta musik. Och till alla er skeptiker kan jag bara säga: whatever makes you happy. Jag älskar det lilla fina formatet, har alltid gjort. Så därför är det ju extra glädjande att även trenden för produktion och försäljning av nya kassettband ökar. Många äldre klassiker återutges idag på kassett. Men även nya album ges ut i detta formidabla format. Något jag blev lite extra glad över var att Red Hot Chili Peppers nya album, Return of the Dream Canteen gavs ut på kassett. Många mindre bolag ger ut återutgåvor på kassett. Nu väntar jag bara på att de större bolagen ska börja ge ut den stora musikskatten på kassettband.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *