”Tillbaka till Framtiden II” (originaltitel ”Back to the Future Part II”) är en amerikansk science fiction-film från 1989 och den andra delen i den ikoniska ”Tillbaka till Framtiden”-trilogin. Regisserad av Robert Zemeckis och producerad av Steven Spielberg, fortsätter filmen att följa äventyren hos Marty McFly (Michael J. Fox) och Dr. Emmett ”Doc” Brown (Christopher Lloyd) när de reser genom tiden i sin DeLorean-bil. Filmen är känd för sin innovativa användning av specialeffekter, sin humoristiska och spännande handling, samt sina spekulativa framställningar av framtiden.

Tillbaka till Framtiden II

Handlingen i ”Tillbaka till Framtiden II”

”Tillbaka till Framtiden II” tar vid precis där den första filmen slutade. Doc Brown anländer från framtiden för att varna Marty och hans flickvän, Jennifer, om ett problem med deras framtida barn. De reser till året 2015 för att förhindra att Martyrs son begår ett misstag som skulle förstöra familjens framtid. I det framtida Hill Valley stöter de på flygande bilar, hoverboards och en rad andra futuristiska uppfinningar.

Tillbaka till Framtiden II poster

Men saker och ting kompliceras när den gamle fienden Biff Tannen (Thomas F. Wilson) får tag på tidsmaskinen och reser tillbaka till 1955 med en almanacka som listar sportresultat från framtiden. Hans ingrepp skapar en alternativ tidslinje där han är rik och mäktig, och Hill Valley har förvandlats till en dystopisk mardröm. Marty och Doc måste återigen resa genom tiden för att rätta till tidslinjen och återställa ordningen i universum.

Back to the Future Part 2 Official Trailer #1 – Michael J. Fox, Christopher Lloyd Movie (1989) HD

Produktion och mottagande

Filmen gjorde stor användning av specialeffekter, särskilt i scenerna som utspelar sig i framtiden, vilket var banbrytande för sin tid. Effekterna, kombinerade med en engagerande berättelse, bidrog till att skapa en oförglömlig filmupplevelse. Dock mottog filmen blandad kritik vid sin utgivning, där vissa kritiker ansåg att den inte levde upp till den ursprungliga filmens charm och värme, medan andra hyllade den för dess ambitiösa vision och kreativa fortsättning på berättelsen.

Tillbaka till Framtiden II

Kulturell påverkan och arv

”Tillbaka till Framtiden II” har haft en betydande inverkan på populärkulturen och är särskilt ihågkommen för sina fantasifulla framställningar av framtiden. Många av de teknologiska innovationerna som presenteras i filmen, såsom hoverboards och smarta hem, har fortsatt att fascinera och inspirera verkliga innovationer. Dessutom har filmen bidragit till den pågående populariteten hos ”Tillbaka till Framtiden”-trilogin, som fortfarande anses vara en av de mest älskade och ikoniska filmserierna i science fiction-genren.

Tillbaka till Framtiden II

”Tillbaka till Framtiden II” står som en viktig del av filmhistorien, inte bara som en underhållande fortsättning på en älskad saga, utan också som ett verk som utforskar tidsresors komplexitet, framtida spekulationer, och de oavsiktliga konsekvenserna av att ingripa i tiden. Trots blandad initial kritik, har dess rykte vuxit över tid, och den betraktas nu som en klassiker inom sitt fält.

Rollistan för Tillbaka till Framtiden II

  • Michael J. Fox – Marty McFly/Marty McFly Jr/Marlene McFly
  • Christopher Lloyd – doktor Emmet Brown
  • Lea Thompson – Lorraine
  • Thomas F. Wilson – Biff Tannen/Griff
  • Harry Waters jr. – Marvin Berry
  • Charles Fleischer – Terry

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *