”Skumma polare” (originaltitel: ”Buddy Goes West”, italienska: ”Occhio alla penna”) är en italiensk komedifilm från 1981 som blandar västerngenrens klassiska element med en unik europeisk humor. Regisserad av Michele Lupo, en veteran inom italienska action- och komedifilmer, står denna film ut som en av de mer minnesvärda europeiska tolkningarna av den amerikanska Vilda Västern.

Skumma polare

Handlingen i Skumma polare

Huvudrollen spelas av Bud Spencer, en skådespelare känd för sin karismatiska närvaro och fysiska komik, som Buddy, en godhjärtad men tuff vandrare med en förkärlek för bönor och rättvisa. Han åtföljs av den marockanske skådespelaren och regissören Amidou, som porträtterar Buddy’s listiga och trogna vän, Girolamo. Tillsammans stöter de på diverse äventyr och missöden när de reser genom Västern.

Buddy Goes West poster

Filmen inleds med att Buddy och Girolamo anländer till en liten stad där de snabbt blir indragna i en konflikt som omger staden och dess invånare. Med en blandning av styrka och list arbetar de för att skydda staden från en girig banditledare som vill ta över. Det som följer är en serie roliga och ibland absurda komiska situationer, som ofta resulterar i slapstick-fightscener som Bud Spencer var så välkänd för.

Buddy Goes West – Bud Spencer HD Trailer

”Skumma polare” skiljer sig från traditionella västernfilmer genom sitt fokus på humor snarare än på action eller drama. Filmen utnyttjar fullt ut Spencers fysiska komedi och den varma kemin mellan huvudrollsinnehavarna för att leverera en underhållande och ofta hjärtlig berättelse. Även om den innehåller vissa av de teman och estetiska val som är typiska för genren, såsom dueller, hästjakter och saloonslagsmål, är det sättet dessa element presenteras på som gör filmen till en komedi snarare än en traditionell västern.

Skumma polare

Musiken

Musiken, komponerad av Ennio Morricone, lägger ytterligare en dimension till filmen med sitt lekfulla och ibland parodiska tillvägagångssätt till den västernmusik som Morricone själv hjälpte till att definiera under sin karriär. Soundtracket förstärker filmens atmosfär och kompletterar den visuella humor som är så central för berättelsen.

Skumma polare

Mottagande

Trots att ”Skumma polare” kanske inte uppnådde samma internationella berömmelse som andra filmer i genren, har den en lojal fanbas och fortsätter att vara en favorit bland dem som uppskattar dess unika blandning av västernäventyr och slapstick-komedi. Filmen visar Bud Spencers talang för att engagera publiken med sin varma, robusta charm och hans förmåga att leverera humor som är både tidlös och universell.

Skumma polare

”Skumma polare” är en film som erbjuder en uppfriskande paus från den mer allvarliga och ofta våldsamma tonen i traditionella västernfilmer. Med dess osvikliga förmåga att underhålla och sprida glädje är den en påminnelse om västerngenrens mångsidighet och den eviga charmen hos Bud Spencer.

Rollista för Skumma Polare

  • Bud Spencer – Buddy
  • Amidou – Girolamo
  • Joe Bugner – sheriffen
  • Piero Trombetta – Colorado Slim
  • Carlo Reali
  • Sara Franchetti
  • Renato Scarpa
  • Riccardo Pizzutti
  • Andrea Heuer

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *