”Sällskapsresan” är en komedifilm från 1980 som snabbt blev en kultklassiker och är en av Sveriges mest älskade och minnesvärda filmer, vågar jag påstå. Regisserad av Lasse Åberg, som även spelar huvudrollen, skildrar filmen med humor och värme de missöden och äventyr som kan uppstå på en charterresa.

Sällskapsresan

Filmen följer Stig-Helmer Olsson, en något blyg och klumpig man som beslutar sig för att åka på sin första utlandssemester till Kanarieöarna. Hans förhoppningar om en avkopplande semester förbyts dock snart i en rad komiska situationer och missförstånd. Genom Stig-Helmers ögon får tittarna en humoristisk inblick i 1980-talets charterkultur, där allt från hotellivet och språkförbistringar till kulturella krockar och romantiska förvecklingar utforskas.

Sällskapsresan poster

Rollistan i Sällskapsresan

Rollistan i ”Sällskapsresan” är fylld av välkända svenska skådespelare som bidrar till filmens charm och humor. Här är några av de centrala karaktärerna och skådespelarna som gestaltar dem:

  • Lasse Åberg spelar Stig-Helmer Olsson, filmens huvudperson. Åberg är inte bara skådespelare utan också filmens regissör och manusförfattare.
  • Jon Skolmen spelar Ole Bramserud, Stig-Helmers norske reskamrat som han träffar under resan. Bramserud blir snabbt en god vän.
  • Magnus Härenstam spelar Doktor Levander.
  • Sven Melander framträder som Bertil ”Berra” Olsson, en av de många färgstarka karaktärerna som Stig-Helmer möter på sin resa.
  • Kim Anderzon spelar Siv Åberg
  • Lottie Ejebrant spelar Majsan Lindberg
  • Roland Janson spelar Gösta Angerud
  • Ted Åström spelar Lasse Lundberg
Sällskapsresan (1980) Original Trailer [FHD]
Sällskapsresan

”Sällskapsresan” blev startskottet för en hel filmserie med Stig-Helmer Olsson i huvudrollen, där varje film utforskar ett nytt äventyr eller tema, men det är den ursprungliga filmen som förblir mest ikonisk. Med sin mix av satir, slapstick, och värme har ”Sällskapsresan” cementerat sin plats i svensk filmhistoria och fortsätter att vara en älskad film för många generationer.

Sällskapsresan

Filmens framgång kan till stor del tillskrivas dess förmåga att på ett roligt sätt spegla svenskarnas semesterdrömmar och de ofta roliga och pinsamma situationer som kan uppstå när man ger sig ut i världen. ”Sällskapsresan” är inte bara en film om en resa till solen, utan också en resa genom det mänskliga psyket, fylld av igenkänning, skratt och en dos självinsikt. Filmen är ett praktexempel på Lasse Åbergs säregna blandning av värme, tafatthet och humor.

Sällskapsresan

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *