I en av 1980-talets mest ikoniska filmer, ”Risky Business” från 1983, får vi följa med på en vild och oförglömlig resa i ungdomens värld av våghalsighet och äventyr. Regisserad av Paul Brickman och med en ung Tom Cruise i huvudrollen som Joel Goodson, skildrar filmen på ett träffsäkert sätt gränslandet mellan tonårsfrihet och vuxenansvar. ”Risky Business” är inte bara en film om en ung mans uppväxt; den är en tidskapsel som fångar 1980-talets anda, komplett med dess mode, musik och samhällsnormer.

Risky Business

Handlingen kretsar kring Joel, en ambitiös high school-student vars föräldrar lämnar honom ensam hemma över helgen. Vad som börjar som en chans till obekymrad frihet förvandlas snabbt till en serie händelser som eskalerar till kaos när Joel bestämmer sig för att ta in en eskort, spelad av Rebecca De Mornay, vilket leder till en kaskad av komplikationer. Filmen är berömd för dess klassiska scener, inklusive den där Joel, klädd enbart i en skjorta och underkläder, glider in i vardagsrummet till tonerna av Bob Segers ”Old Time Rock and Roll”.

Risky Business poster

”Risky Business” är mer än bara en komedi; den utforskar teman som ungdomligt övermod, konsekvenserna av våra val och övergången från ungdom till vuxenlivet. Joel Goodsons resa är en metafor för den osäkerhet och de utmaningar som många unga människor står inför när de navigerar i gränslandet mellan frihet och ansvar.

Risky Business (1983) Official Trailer – Tom Cruise, Rebecca De Mornay Movie HD

Filmen blev en kritikerrosad succé och etablerade Tom Cruise som en av Hollywoods ledande skådespelare. Hans karismatiska framträdande och förmåga att förmedla Joels inre konflikt bidrog starkt till filmens genomslag. ”Risky Business” betraktas idag som en kultklassiker och har inspirerat otaliga filmer och tv-serier som utforskar liknande teman.

Risky Business

Musiken i ”Risky Business” spelar en central roll och bidrar till filmens atmosfär. Soundtracket, med bidrag från Tangerine Dream, hjälper till att sätta tonen och förstärka de dramatiska och emotionella ögonblicken genom filmen.

Risky Business

”Risky Business” är en film som på många sätt definierade en generation och fortsätter att fascinera och underhålla nya tittare. Den är en påminnelse om de utmaningar och möjligheter som kommer med ungdom och frihet, och ett ikoniskt tidsdokument över 1980-talet. Om ni gillar Tom Cruise och 80-talskomedier så är denna film helt klart för er.

Risky Business

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *