”Plutonen” är en gripande och intensiv film som skildrar Vietnamkrigets brutala verklighet. Filmen, som släpptes 1986, regisserades av Oliver Stone och är delvis baserad på hans egna erfarenheter som soldat i Vietnamkriget. ”Plutonen” betraktas som en av de mest realistiska filmerna om Vietnamkriget och har vunnit flera utmärkelser, inklusive Oscar för Bästa Film.

Plutonen

Filmen följer den unga soldaten Chris Taylor, spelad av Charlie Sheen, som anländer till Vietnam fylld av idealism och patriotism. Men han möter snabbt krigets grymma verklighet. Genom Taylors ögon ser vi hur soldaterna i hans pluton kämpar inte bara mot fienden utan också mot de inre demonerna och de moraliska dilemman som kriget för med sig.

Plutonen poster

”Plutonen” är känd för sitt starka skådespeleri, inklusive framträdande roller av Willem Dafoe som Sergeant Elias och Tom Berenger som Sergeant Barnes. Dessa två karaktärer representerar olika syn på kriget och moral, vilket leder till en djup konflikt inom plutonen. Elias är medkännande och försöker behålla sin mänsklighet trots krigets fasor, medan Barnes är härdad och cynisk, villig att göra vad som helst för att överleva.

PLATOON (1986) | Official Trailer | | MGM

Filmen skildrar också de brutala förhållandena soldaterna måste uthärda, från intensiva strider till konflikter inom deras egna led. Stone lyckas fånga krigets kaos och meningslöshet, och hur dessa unga män förvandlas av det. ”Plutonen” visar inte bara fysiskt våld utan också de psykologiska effekterna av krig på individen.

Plutonen
Tom Berenger som Sergeant Barnes och Willem Dafoe som Sergeant Elias.

Musiken i filmen, komponerad av Georges Delerue, lägger till ett ytterligare lager av emotionell tyngd. Den berömda scenen med Samuel Barbers ”Adagio for Strings” är särskilt minnesvärd och har blivit ikonisk i filmhistorien.

Plutonen

Plutonen” är inte en film som glorifierar krig; snarare är det en stark påminnelse om krigets brutalitet och de mänskliga kostnaderna. Det är en film som tvingar tittarna att konfrontera krigets verklighet och de svåra val soldater står inför. Genom sin realistiska framställning och starka berättelse har ”Plutonen” etablerat sig som en av de mest betydelsefulla krigsfilmerna någonsin.

Plutonen på vhs
Mitt ex av Plutonen på vhs

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *