”När Harry träffade Sally”, regisserad av Rob Reiner och med ett manus av Nora Ephron, är en av de mest älskade romantiska komedierna genom tiderna. Sedan premiären 1989 har filmen blivit en kärleksförklaring till New York, vänskap och, framför allt, kärleken i sig. Med Billy Crystal och Meg Ryan i huvudrollerna som Harry och Sally, utforskar filmen frågan om huruvida män och kvinnor verkligen kan vara vänner utan att romantik kommer emellan.

När Harry träffade Sally

Handlingen i När Harry träffade Sally

Filmen följer Harry Burns och Sally Albright över ett decennium av tillfälliga möten i New York efter att de först träffas när de delar en bilresa från Chicago till New York efter examen från universitetet. Genom åren korsas deras vägar upprepade gånger, och de utvecklar en djup vänskap som sätter filmens centrala tes på prov. ”När Harry träffade Sally” är berömd för sin ärliga och humoristiska utforskning av manliga och kvinnliga perspektiv på relationer, sexualitet och vänskap.

När Harry träffade Sally poster

Karaktärer

Meg Ryans Sally är både bestämd och osäker, en karaktär som publiken kan relatera till och förstå. Billy Crystals Harry är cynisk och kvick, men också charmig på ett sätt som gör det omöjligt att inte tycka om honom. Deras kemi är oöverträffad och utgör hjärtat i filmen, vilket gör deras resa både rörande och trovärdig. Karaktärerna stöds av fantastiska biroller, inklusive Carrie Fisher och Bruno Kirby, vars egna kärlekshistoria ger ett intressant sidospår till huvudberättelsen.

When Harry Met Sally (1989) – Official Trailer (HD)

Ikoniska scener och citat

”När Harry träffade Sally” är full av minnesvärda scener och repliker som blivit ikoniska inom popkulturen. En av de mest kända scenerna är utan tvekan när Sally demonstrerar en fejkad orgasm för Harry på ett trångt café, vilket avslutas med den legendariska repliken från en annan gäst: ”Jag ska ha det hon har.” Denna scen, liksom många andra, visar på filmens förmåga att kombinera humor med ärliga och ibland obekväma sanningar om mänskliga relationer.

När Harry träffade Sally

Mottagande och arv

Vid tidpunkten för dess släpp mottogs ”När Harry träffade Sally” med beröm från både kritiker och publiken, och har sedan dess ofta rankats som en av de bästa romantiska komedierna genom tiderna. Filmen har även hyllats för sitt manus och sin dialog, som är både vitsig och fylld med insikter om kärlek och vänskap.

När Harry träffade Sally

Idag räknas ”När Harry träffade Sally” som en tidlös klassiker, vars teman och karaktärer fortsätter att resonera med nya generationer av tittare. Den har satt en hög standard för romantiska komedier och fortsätter att vara en måttstock för genren. Med sin perfekta blandning av humor, hjärta och intelligens är det en film som påminner oss om att det största äventyret i livet kanske inte är att bli kär, utan att hitta en sann vän.

Rollista för När Harry träffade Sally

  • Billy Crystal – Harry Burns
  • Meg Ryan – Sally Albright
  • Carrie Fisher – Marie
  • Bruno Kirby – Jess
  • Steven Ford – Joe
  • Lisa Jane Persky – Alice
  • Michelle Nicastro – Amanda
  • Kuno Sponholz – Documentary Couples
  • Charles Dugan
  • Connie Sawyer

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *