”Gor” är en äventyrsfilm från 1987, baserad på John Normans bokserie med samma namn. Filmen, regisserad av Fritz Kiersch, tar tittarna med på en resa till en parallell värld fylld med unika kulturer och exotiska varelser. Huvudrollen spelas av Urbano Barberini som Tarl Cabot, en ung man som plötsligt transporteras från Jorden till den mystiska planeten Gor.

Gor

Filmen börjar med att Tarl Cabot, en blygsam lärare, blir oväntat förflyttad till Gor efter en bilolycka. På denna främmande planet upptäcker han en värld som styrs av ett feudalt system, med mäktiga krigare och förtryckta slavar. Gor, som skiljer sig drastiskt från Jorden, är en värld där styrka och stridsfärdighet värderas högt.

Gor poster

Tarl, som är en främling i denna nya värld, blir snart indragen i en konflikt som hotar att förändra Gors framtid. Han allierar sig med den vackra och modiga Talena, spelad av Rebecca Ferratti, och tillsammans tar de sig an den ondskefulla prästen Sarm, porträtterad av Oliver Reed. Deras uppdrag blir att befria Gor från Sarm och hans tyranniska styre.

Gor på vhs
Mitt ex av Gor på VHS

”Gor” är framförallt känd för sitt äventyrliga upplägg och de fantasifulla miljöerna. Filmens produktion, kostymering och scenografi bidrar till att skapa en distinkt och fängslande värld. Även om effekterna och produktionsvärdena inte matchar dagens standarder, har filmens visuella stil och fantasielement gjort den till en kultfavorit bland vissa tittare.

GOR ( 1987 Urbano Barberini ) aka John Norman’s Gor. Fantasy Movie Review

Kritiken mot filmen vid tiden för dess utgivning var dock blandad. Många ansåg att filmen inte lyckades fullt ut att översätta bokens rika och komplexa värld till filmformatet. Trots detta har ”Gor” uppnått en viss nivå av kultstatus, främst på grund av dess unika handling och karaktärsdrivna äventyr.

Talena
Rebecca Ferratti som Talena

Sammanfattningsvis är ”Gor” en intressant film för de som uppskattar genren av science fiction och fantasy. Den erbjuder en flykt från vardagen och tar tittarna med på en resa till en annan värld. Även om den kanske inte når upp till alla förväntningar (minst sagt), fortsätter den att vara en del av 1980-talets filmhistoria och en underhållande upplevelse för fans av genren.

Tarl Cabot
Urbano Barberini som Tarl Cabot

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *