”Ett päron till farsa” (originaltitel: ”National Lampoon’s Vacation”, Svenska titlar på amerikanska filmer har alltid förbryllat mig) är en klassisk amerikansk komedifilm från 1983, regisserad av Harold Ramis. Filmen är skriven av John Hughes, baserad på en novell han publicerade i ”National Lampoon” magazine. Den blev startskottet för en framgångsrik filmserie och är känd för sin humoristiska skildring av en familjesemester som går helt fel.

Ett päron till farsa

I huvudrollen ser vi Chevy Chase som Clark Griswold, en välmenande men ofta klumpig familjefar som drömmer om att ge sin familj den perfekta semesterupplevelsen. Clark, tillsammans med sin fru Ellen (spelad av Beverly D’Angelo) och deras två barn, Rusty och Audrey, planerar en bilresa tvärs över USA för att besöka den fiktiva nöjesparken Walley World.

Ett päron till farsa

Filmen följer familjen Griswolds kaotiska äventyr där allt som kan gå fel, går fel. Från bilproblem och missförstånd till bisarra möten med olika karaktärer längs vägen, är resan fylld med slapstick-komedi och absurda situationer. Clarks envishet och ständiga optimism inför en ständig ström av motgångar driver filmens komiska upplägg.

Ett päron till farsa på vhs
Mitt ex av Ett päron till farsa på VHS

En av filmens mest minnesvärda scener är när Clark, fast besluten att inte låta något hindra hans semesterplaner, tvingar en nöjesparksanställd att öppna en stängd attraktion, vilket leder till en hysterisk upplösning på deras resa.

National Lampoon’s Vacation (1983) Official Trailer – Chevy Chase Comedy Movie HD

”Ett päron till farsa” mottog positiva recensioner för dess humor och blev en box office-succé. Chevy Chase’s rollprestation som den evigt optimistiska, men klantiga familjefadern blev en av hans mest ikoniska roller. Filmen är också känd för sin komiska tolkning av den amerikanska drömmen och familjevärderingar, samt för sin förmåga att på ett roligt sätt spegla de utmaningar som vanliga familjer kan möta under en semester.

Ett päron till farsa

Filmen ledde till flera uppföljare, inklusive ”Ett päron till farsa firar jul” och ”Vegas Vacation”, som alla följer familjen Griswolds i deras komiska äventyr. Dessa filmer har bidragit till att göra ”Ett päron till farsa” till en älskad och varaktig del av populärkulturen.

Ett päron till farsa

Sammanfattningsvis är ”Ett päron till farsa” en tidlös komediklassiker som fortsätter att underhålla och skapa skratt hos generationer av tittare. Dess blandning av humor, hjärta och en smula galenskap gör den till en favorit för många älskare av 80talskomedier.

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *