”Den Nakna Pistolen” (The Naked Gun: From the Files of Police Squad!) är en amerikansk komedifilm från 1988 som snabbt blev en kultklassiker och ett lysande exempel på slapstick-genren. Regisserad av David Zucker och med Leslie Nielsen i huvudrollen som den klumpige och oförvägna polisen Frank Drebin, erbjuder filmen en non-stop räcka av skämt, visuella gags och ordlekar som få filmer kan mäta sig med.

Den Nakna Pistolen

Filmen baseras på den kortlivade TV-serien ”Police Squad!”, skapad av Zucker, Abrahams och Zucker-trion, som även ligger bakom andra komediklassiker som ”Airplane!” (”Titta vi flyger”). Trots att TV-serien inte blev långlivad, fick dess humor och stil ett nytt liv i ”Den Nakna Pistolen”, vilket bevisade att konceptet fungerade utmärkt på bioduken.

The Naked Gun poster

Handlingen i ”Den Nakna Pistolen” är både enkel och absurd: Frank Drebin måste stoppa en plan att mörda Drottning Elizabeth II under hennes besök i Los Angeles. Trots det enkla upplägget, är det inte själva berättelsen som driver filmen framåt, utan snarare den ständiga strömmen av humor. Från missförstånd och fysiska missöden till parodier på polisfilmgenren och populärkultur, missar filmen aldrig ett tillfälle att leverera ett skratt.

The Naked Gun (1988) Trailer #1

Leslie Nielsen är perfekt i rollen som Drebin, med sitt stenansikte-tillvägagångssätt till de mest absurda situationerna, vilket bara gör dem roligare. Stödd av en stark ensemble, inklusive Priscilla Presley, George Kennedy och O.J. Simpson, skapar Nielsen en oförglömlig karaktär vars inverkan på komedigenren är outplånlig.

Den Nakna Pistolen

En av filmens stora styrkor ligger i dess förmåga att blanda olika typer av humor för att tilltala en bred publik. Från subtila till överdrivet absurda skämt, ”Den Nakna Pistolen” har något för alla. Dess användning av visuell komedi, särskilt i scener där timing är allt, är ett mästerligt exempel på Zuckers regisseringsförmåga.

Den Nakna Pistolen

Filmen lyckades inte bara vid biljettluckorna utan även kritiskt, vilket ledde till två uppföljare: ”Den Nakna Pistolen 2½: Doften av rädsla” och ”Den Nakna Pistolen 33⅓: Den slutgiltiga förolämpningen”, båda fortsatte att bygga på originalets framgångar med varierande grad av framgång.

Den Nakna Pistolen

”Den Nakna Pistolen” är en tidskapsel av 80-talets humor och en påminnelse om Leslie Nielsens komiska geni. Filmens inflytande kan fortfarande kännas idag, inte bara inom komedifilmer utan även i hur den uppmuntrade en hel genre att ta större risker. För de som uppskattar en god skrattfest är ”Den Nakna Pistolen” ett obligatoriskt inslag i filmsamlingen.

Rollistan för Den Nakna Pistolen

  • Leslie Nielsen – Frank Drebin
  • Priscilla Presley – Jane Spencer
  • Ricardo Montalban – Vincent Ludwig
  • George Kennedy – Ed Hocken
  • O.J. Simpson – Nordberg
  • Nancy Marchand – borgmästaren
  • Raye Birk – Pahpshmir
  • Jeannette Charles – drottning Elizabeth II
  • Ed Williams – Ted Olsen
  • Tiny Ron – Al

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *