När ”Critters” rullade ut på biograferna 1986, befann sig publiken mitt i en gyllene era för science fiction och skräckkomedier. Regisserad av Stephen Herek och producerad av det oberoende filmbolaget New Line Cinema (idag kanske mest kända för Sagan om Ringen trilogin), fann ”Critters” snabbt sin plats som en kultklassiker, tack vare sin unika blandning av skräck, humor och en touch av science fiction.

Critters

Handlingen i Critters

Filmen introducerar oss till de ondskefulla utomjordingarna kallade Crites, som flyr från ett rymdfängelse och landar på jorden, närmare bestämt i den lilla staden Grover’s Bend, där de börjar terrorisera stadens invånare. En grupp omaka karaktärer, inklusive familjen Brown och en duo av intergalaktiska prisjägare som antar mänskliga former, måste samarbeta för att stoppa de hungriga varelserna innan de förstör allt i sin väg.

Critters poster

”Critters” kombinerar traditionella skräckelement med en campy och ibland absurd humor, som ger en frisk fläkt till den annars mörka berättelsen. Crites själva är en blandning av skräckinjagande och komiska, med deras förmåga att bilda bollar och rulla runt i hög fart för att attackera sina byten, vilket skapar lika delar spänning och skratt.

Critters (1986) Official Trailer – Alien Horror B Movie HD

Specialeffekter och design

En av filmens stora förtjänster är dess användning av praktiska effekter för att skapa Crites och de actionfyllda scenerna. Trots en relativt blygsam budget lyckades filmens skapare leverera övertygande och minnesvärda varelser som har blivit ikoniska inom genren. Designen av Critters, med deras taggiga yttre och stora, glupande käftar, blev genast igenkännbar och bidrog till filmens långvariga popularitet.

Critters

Mottagande och eftermäle

Trots blandade recensioner från kritiker vid sin utgivning, lyckades ”Critters” vinna över publikens hjärtan och blev en framgång på hemvideomarknaden, vilket ledde till flera uppföljare och till och med en nyligen släppt webbserie. Dess förmåga att balansera skräck med humor, tillsammans med charmiga karaktärer och kreativ storytelling, har gjort den till en älskad film bland fans av 80-talets skräck- och science fiction-genrer.

Critters

Critters i kultur och media

Över åren har ”Critters” uppnått kultstatus, delvis på grund av sin plats i en tid då skräckkomedier började experimentera med mer absurda och over-the-top berättelser. Filmen ses ofta i retrospekt som en del av en våg av filmer från 80-talet som kombinerade skräck med humor och science fiction på ett sätt som tilltalade både ungdomar och vuxna.

Dessutom har ”Critters” haft en varaktig inverkan på hur vi ser på utomjordiska invasionsfilmer, med en ton som skiljer sig markant från de mer allvarliga eller skrämmande skildringarna av utomjordingar i media. Genom att framställa invaderande varelser som både hotfulla och löjligt underhållande, banade ”Critters” väg för en mer lekfull och fantasifull behandling av genren.

Critters

”Critters” är ett tidsdokument som fångar 80-talets popkultur och filmiska experimentlusta. Dess mix av skräck, humor och värme håller den fortfarande aktuell och uppskattad av nya generationer av filmfans. För de som uppskattar kreativitet och charm blandat med en dos spänning, fortsätter ”Critters” att vara en favorit.

Rollista för Critters

 • Dee Wallace Stone – Helen Brown
 • M. Emmet Walsh – Harv
 • Billy Green Bush (som Billy ”Green” Bush) – Jay Brown
 • Scott Grimes – Brad Brown
 • Nadine Van Der Velde – April Brown
 • Don Opper – Charlie McFadden
 • Terrence Mann – jägaren/Johnny Steele
 • Billy Zane – Steve Elliot
 • Ethan Phillips – Jeff Barnes
 • Jeremy Lawrence – predikanten
 • Lin Shaye – Sally
 • Michael Lee Gogin – fängelsedirektör Zanti
 • Art Frankel – Ed

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *