När ”Blint Raseri” hade premiär 1989, introducerade den en ovanlig men fängslande hjälte till actionfilmens värld: en bländande blandning av traditionell samuraj och modern actionhjälte, spelad med karisma av Rutger Hauer. Denna film, regisserad av Phillip Noyce, baseras löst på den japanska filmserien om Zatoichi – den blinde samurajen, och erbjuder en fräsch tolkning som kombinerar österländsk kampkonst med västerländsk actiondynamik. ”Blint Raseri” är inte bara en actionfilm; det är en berättelse om återfödelse, rättvisa och den oövervinnliga människans ande.

Blint Raseri

Handlingen i Blint Raseri

Rutger Hauers karaktär, Nick Parker, är en Vietnamveteran som blivit blind under kriget. Under sin tid i Vietnam tas han om hand av lokalbefolkningen, som lär honom att bemästra svärdskonsten trots hans blindhet. När han återvänder till USA, dras han in i en våldsam konflikt när hans gamla armévän Frank Deveraux (spelad av Terrance O’Quinn) hamnar i trubbel med korrupta kasinoägare och droghandlare. Parker måste använda sina unika färdigheter för att rädda Deverauxs son och navigera de faror som väntar.

Blint Raseri poster

Karaktär

Rutger Hauer levererar en av sina mest minnesvärda prestationer som Nick Parker, en karaktär som kombinerar humor och värme med dödlig effektivitet. Hauers tolkning av en blind man som har förvandlats till en mästerlig svärdskämpare är både övertygande och inspirerande, och bidrar till filmens unika charm. Hans förmåga att navigera världen, utmana förutfattade meningar om handikapp, och konfrontera sina fiender ger en extra dimension till actiongenren.

Blind Fury (1989) – Trailer HD 1080p

Action och humor

”Blint Raseri” sticker ut för sin skickliga blandning av spänning, actionsekvenser och humor. Filmen lyckas balansera mellan lättsamma ögonblick och intensiva dueller, vilket ger en underhållande och tillfredsställande tittarupplevelse. Svärdduellerna är särskilt välkoreograferade, och visar på Noyces förmåga att skapa actionscener som både är visuellt imponerande och fyllda med spänning.

Blint Raseri

Mottagande och arv

Vid sin lansering mötte ”Blint Raseri” en blandad kritisk respons, men har sedan dess vuxit i uppskattning som en kultklassiker inom sin genre. Dess unika huvudkaraktär och den ovanliga blandningen av österländska och västerländska filmtraditioner har gjort den till en favorit bland fans av action och kampsportfilmer.

Blint Raseri

”Blint Raseri” är ett viktigt bidrag till actiongenren, och som en påminnelse om Rutger Hauers talang och mångsidighet som skådespelare. Filmen är en hyllning till den mänskliga andens styrka och förmågan att övervinna de mest utmanande hinder, vilket gör den till en inspirerande och underhållande filmupplevelse.

Rollista för Blint Raseri

 • Rutger Hauer – Nick Parker
 • Terry O’Quinn – Frank Devereaux
 • Lisa Blount – Annie Winchester
 • Randall ”Tex” Cobb – Slag
 • Noble Willingham – MacCready
 • Brandon Call – Billy Devereaux
 • Meg Foster – Lynn Devereaux
 • Nick Cassavetes – Lyle Pike
 • Rick Overton – Tector Pike
 • Charles Cooper – Cobb
 • Sho Kosugi – japansk svärdsman

Joakim startade Franks Garage 2013 och har drivit sajten sedan dess. Han har ett brinnande intresse för 80-talet och all typ av analog media. Sedan 2004 har han arbetat med innehållsproduktion och marknadsföring...

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *